Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Turó de les Maleses
Turó de les Maleses

3 rutes per descobrir el Parc de la Serralada de la Marina

Obriu els ulls i trepitgeu nous racons!

Escrit per
Carlota Martí
Publicitat

El vostre cap de setmana és sinònim de descans i desconnexió i això es tradueix en planificar, almenys, un matí d'excursió. Així, segur que heu voltat més d'un cop per Collserola; heu pujat a la Mola i us heu atrevit amb algun cim més alt com el Puigmal. Ara, ben a prop de casa teniu un altre terreny de joc per descobrir: el Parc de la Serralada de la Marina. És un espai verd, situat a tocar de Santa Coloma, Badalona, Tiana o Alella. Un oasi enmig de l'àrea metropolitana amb vegetació i patrimoni històric. Ens posem les xiruques i us tracem tres rutes per tastar-lo sense por a perdre-us!

La Vall de Montalegre i Tiana

Tiana serà el vostre punt d'inici i final per completar una ruta que, en un 70%, transcorre per corriols i pista. Començareu al Punt d'Informació de l'Observatori Astronòmic de Tiana: trobareu un camí que s'endinsa ja en el Parc i que us avança com serà gran part del paisatge que us rodejarà durant l'excursió: amb força vegetació i un punt salvatge, descobrint-se com un parc poc manipulat per la mà humana. El primer punt d'interès el veureu aviat! L'anomenat cementiri de la còlera: segons llegim, el 1870 va arribar a Tiana –des de Barcelona- una expedició d'afectats per aquesta pesta groga i es va habilitar un terreny on donar sepultura als malalts que van morir. Se us ha quedat mal cos? Una mica, oi? Repreneu la marxa que aviat toca baixada! I és que fets els primers 2,5 kilòmetres tocarà que demostreu la vostra habilitat per lliscar a través d'uns corriols que poden ser la vostra porta d'entrada al trail running: estrets, amb pedres i plantes però assequibles! Abans de tancar de tornar a la civilització podreu visitar la Font de Sant Bru –que a primer cop d'ull no sembla ni font ni cova- i el jaciment de Can Sentormà: amb restes d'una vila agrícola del segle I aC! Les darreres passes les fareu ja sobre asfalt, a peu pel poble de Tiana just abans de tancar el cercle arribant a l'Observatori!

Distància: 6,7 km
Desnivell positiu: 224 m
Durada: 2 h aprox.
Consulta la ruta aquí

Publicitat

El Turó de les Maleses

Heu sentit a parlar algun cop de Les Maleses? Aneu-hi! Trobareu les restes arqueològiques d'un poblat ibèric que es va establir a la zona entre el segle VI i II aC! I gratis, eh! Actualment, hi ha tres àrees excavades on s'intueixen fins a 22 cases i un carrer central. Voleu arribar-hi? Haureu de superar uns 300 m de desnivell positiu arrencant des de l'església romànica de Sant Pere de Reixac –aquí hi podreu deixar el cotxe!-. Amb aigua i gorra posada, aneu pas a pas seguint les marques grogues i, en uns quinze minuts, trobareu el camí que us portarà de cap a les Maleses. Primer caminareu per una zona boscosa que, aviat però, es transformarà en una pujada més dreta que continuarà per un corriol estret. Un cop trepitgeu uns esglaons de fusta respireu, ja gairebé hi sou, només us queda un tram de camí pedregós i costerut. Un cop a dalt, gaudiu de la història i de les vistes! Veureu Barcelona, Collserola, Montserrat, el Montseny... vaja, de tot i més! De baixada, abans de tornar a Sant Pere de Reixac podreu visitar la Pedrera i la font dels Avellaners: gairebé sempre hi surt aigua!

Distància: 5,5 km
Desnivell positiu: 377 m
Durada: 2 h aprox.
Consulta la ruta aquí

Publicitat

Puig Castellar

Sortim de casa? Gairebé! Començarem aquest recorregut circular al barri de Singuerlin, al complex esportiu Torribera. El destí també és un poblat ibèric, en aquest cas, el que es va assentar al Puig Castellar. El primer que descobrireu, però, és la font d'en Bartomeu, recuperada l'any 2003 i, ara, un espai on es respira tranquil·litat. Un cop agafeu un camí de terra i supereu una forta pujada obriu bé els ulls i gaudiu de la panoràmica! Veieu el monestir de Sant Jeroni de la Murtra? Sí! Entre corbes i revolts, passareu per sota una torre elèctrica i sereu, aviat, als peus de l'ermita de Sant Climent. Serà el darrer descobriment abans de plantar-vos al poblat ibèric de Puig Castellar, habitat entre els segles VI i II aC. La majoria de troballes arqueològiques que s'hi van fer es conserven al Museu d'Arqueologia de Catalunya i al de Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet però podreu apreciar-hi els petits carrers que donaven forma al poblat i algunes de les cases. Desfeu camí i no marxeu sense passar abans per la Cova d'en Genís, recoberta per un bon grapat de pedres. Comenceu el descens i si voleu refrescar-vos feu un pit-stop en un corriol que queda per sobre de la font de la Bóta o seieu a descansar a la font del Drapet.

Distància: 4,7 km
Desnivell positiu: 238 m
Durada: 1 h aprox.
Consulta la ruta aquí

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat