running

Running femení: Les dones també corren

Cada cop són més les dones que s'animen a córrer. I les que proven, s'hi enganxen. Seguiu aquests consells per millorar el vostre rendiment!

Publicitat

Radiografia ràpida del típic malalt de running contemporani: el flipat que està tot el dia fent el fatxenda per les calories cremades en l'entrenament del matí o pel temps que vol fer en la cursa de diumenge. Tot plegat molt masculí. Doncs resulta que si les curses de Barcelona han crescut tant ha estat, en bona part, gràcies a elles. Les corredores agafen velocitat, i reclamen informació especialitzada.
 
La marató, la cursa, la sabatilla. Fins i tot la suor és femenina! El running té el seu costat sensible, però l'ha amagat durant massa anys sota la capa d'adrenalina de tants homes entestats a arribar, costi el que costi, per davant del corredor del costat. Mica en mica, la presència cada cop més gran de dones en les curses que es fan a la ciutat fan visible una altra manera d'entendre l'esport. La demanda creix, i per això un grup de professionals de la ciutat han creat una web de recursos per a les esportistes que busquen informació especialitzada.
 
Mentalitat: gaudir per damunt de tot
La Cursa de la Dona és, a l'octubre, la mostra més visible d'aquesta tendència. Poques curses són tan festives com aquesta. "La dona no busca tant l'èxit esportiu -tot i que també-, sinó que persegueix una millora personal, un triomf més aviat intern". Ens ho explica la psicopedagoga Iolanda López, ella mateixa runner amb pedigrí i autora d'un llibre ideal per a les runners. Això pot explicar que fins fa poc no hi hagués tantes dones a les curses. Ara, són una excusa per trobar temps per entrenar. I, a l'hora d'afrontar-les, "la dona pensa sobretot en com es vol sentir quan l'acabi, més que en el cronòmetre".

Els entrenaments són, doncs, molt més que el patiment necessari per posar-se en forma i fer un bon temps. La dona els sap gaudir i vol, sobretot, fer-los en grup. Comunitats com Running Girls han crescut molt els darrers anys. Córrer és una oportunitat de socialitzar, divertir-se competint.
 
Físic: flexible i estressada
Les lesions no són unisex, no. Els avantatges i els riscos estan ben repartits per sexes. Els coneix molt bé la doctora Eva Ferrer Vidal-Barraquer, tal com explica al seu llibre, on inclou un capítol específic per a les corredores.

Cal tenir en compte, per exemple, que el cor és més petit –com els pulmons– i que a la sang hi ha menys hemoglobina. Per tant, costa més oxigenar els músculs i l'esforç cardíac ha de ser més gran. Per contra, les reserves de greix específic permeten el cos reservar el valuós glucogen –la pasta que heu menjat el dia abans d'una cursa– per als moments realment crítics.

A l'hora d'evitar lesions, el cos és ple de senyals. La densitat òssia és menor –i, a més, es redueix amb la menopausa–, cosa que augmenta el risc de fractures d'estrès, per repetició de l'impacte en un punt del cos. A més, els genolls pateixen per l'anatomia de les cames. Per si fos poc, la flexibilitat del cos femení obre les portes a les lesions per inestabilitat articular, sobretot al turmell.
 
Alimentació: aigua i minerals
La base, aquí, és la mateixa que en el cas dels homes: una dieta equilibrada i una bona hidratació donen tot el que cal per afrontar els entrenaments i les curses amb garanties. Però, com alerta la doctora Mariona Gummà –que també té un llibre amb bons consells–, hi ha un parell d'ingredients bàsics: calç i ferro. La calç perquè, com ja hem dit, els ossos pateixen i cal cuidar-los. Per evitar el risc d'osteoporosi –i de lesions, que és el que importa aquí– cal prendre làctics o, en cas d'intolerància, fruits secs i peixets. El ferro, que ja us toca la guitza sovint, és especialment important abans de córrer, ja que una anèmia farà baixar el rendiment de manera dràstica. La carn vermella i el marisc de closca són el millor remei.

També t'agradarà

 • Música
Dones que es fan sentir
Dones que es fan sentir
Cançons brutals interpretades per cantants femenines de traca i mocador També t'agradrà El rock en clau femenina Toni Castarnado publica la segona part de 'Mujeres y Música', anàlisis extensiu dels millors discos de rock protagonitzats per dones No descobrim la sopa d'all si diem que el rock és un gènere testosterònic; ara bé, bona notícia pels qui aprecien la sensibilitat femenina dins el gènere. El periodista musical Toni Castarnado, coincidint amb el Dia Mundial de la Dona, acaba de publicar el segon volum de 'Mujeres y Música: 144 discos más que avalan esta relación' (66 RPM Ediciones). Si en el primer llibre Castarnado es va centrar en les dones solistes, aquesta vegada el periodista ha optat per buscar exemples de femelles que han jugat un paper decisiu en bandes de tots els gèneres. El llibre s'articula en 144 articles individuals dedicats a discos on hi ha hagut la participació decisiva d'una o més dones. Centrat en la seva aportació característica al disc, esclar. Això ha possibilitat que sigui bastant mes 'cañero' que l'anterior, centrat en cantautores: "No deixa de ser significatiu que la paraula que he escrit més cops en tot el llibre sigui 'punk'", diu l'autor. Tot i això, si el volum és alguna cosa és variat i sense prejudicis, guiat pels gustos de l'autor: hi trobem gloses que van des de la irreductible dominatrix Wendy O'Williams dels Plasmatics fins a Cher en l'època de duet amb Sonny Bono. Some girls are bigger than others I no direm la revinguda frase q
 • Què fer
 • Tertúlies i lectures
Dones amb carisma
Dones amb carisma
Artistes, treballadores, docents i polítiques. Deu dones amb personalitats irresistibles que han donat guerra (i el do de pit) En aquest Top 10 trobareu dones amb carisma de diferents perfils i ideologies que han estat reconegudes per la seva tasca. Homes i dones, inspireu-vos-hi! Ada Colau Ens agrada la seva empenta, la seva determinació a l’hora de cridar que “sí que es pot”, la seva tenacitat i, fins i tot, les seves llàgrimes per la ràbia que fa que el món no sigui més just. S’ha convertit en la líder dels que creuen que això no és una crisi sinó una estafa. Teresa Forcades Amb les idees antisistema que té encara no s’entén que continuï portant l’hàbit de monja, però ella creu que sí que es pot fer la reforma des de dins. De carisma, no li’n falta. La gent torna ben il·luminada dels seus tallers al monestir de Montserrat. Ho puc certificar. Itziar González Va dimitir de la política municipal ben farta de corrupteles impresentables, i ara amb les seves eines d’arquitecta, sap explicar molt bé com construir una societat a mida de les persones. I ho explica tan clar que un arriba a pensar que sí, que sí, endavant, que es pot. Federica Montseny Només cal veure les fotos dels seus mítings i sentir-li la veu gravada per comprovar la força d’aquesta militant anarquista i ministra de la República. Ella també va creure que es podia. Va morir a Tolosa, on va exiliar-se sense deixar ni un dia de lluitar per les seves idees. La ben plantada Per compensar tanta anarquia, hi posarem la
Publicitat
 • Esports
 • Classes d'exercicis
Per arrencar a córrer
Per arrencar a córrer
5 rutes per iniciar-vos al 'running' per Barcelona El més vist 10 edificis d'arquitectura singular Els edificis que han marcat tendència entre els arquitectes de tot el món Barcelona és un aparador arquitectònic inacabable. Tota la ciutat, des de la cantonada més insignificant, dibuixa un mapa de 2.000 anys de problemes i solucions. La història de Barcelona es llegeix a cada rajola: des del modernisme de la burgesia opulent fins al barraquisme del Carmel, dels nínxols on s'adotzenava la classe treballadora fins a les grans infraestructures faraòniques. Perquè, contra la voracitat del totxo pel totxo i la tendència, tan catalana, de tapar els problemes amb formigó, a Barcelona sempre hi ha hagut moviments a contracorrent, com el GATCPAC, arquitectes preocupats per obrir horitzons, per repensar la ciutat i reformar-la des d'un urbanisme integrador. Hem volgut fixar-nos en petits edificis on s'hi han fet grans revolucions. I per fer-ho, hem parlat amb arquitectes joves (Carles Enrich, David Bravo i el col·lectiu MAIO) que han seleccionat deu intervencions intel·ligents que han fet de la ciutat un lloc millor. No són els edificis més famosos, ni els més sorprenents, ni estan signats per cap estrella de rock. Hi ha exemples de reutilització d'espais, d'adequació i nous usos a fàbriques centenàries. El reciclatge i la conservació de la memòria arquitectònica és tendència arreu del món, però això de preservar aquí ha provocat al·lèrgia molts anys. També destaquem edificis clàssics q
 • Què fer
Preparar una Marató
Preparar una Marató
Alimentació, entrenaments, curses de preparació, salut... Els millors consells per preparar-vos per la Marató! El mes de març fa mesos que està marcat en el vostre calendari: s’acosta la Marató. Encara que sembli mentida, si tot ha anat com havia d’anar, ja heu superat el més difícil. La feina dura ja és a les cames. Ara és hora de prendre-s’ho amb calma i preparar el gran dia. Com? Aquí teniu uns quants consells per plantar-vos el diumenge 16 al matí a l'Avinguda Maria Crisitina cent per cent preparats. Curses de preparació És clar que, per superar tantes hores de córrer en solitari pensant en la marató, el millor és buscar curses cada cap de setmana. Envoltats de runners ho veureu tot més fàcil. Si heu seguit el planning previst, ja haureu corregut la Maratest de Badalona i Montgat. Com va anar, això? L’ideal és que, en acabar la cursa, encara us sentíssiu amb forces per córrer 12 quilòmetres i 195 metres més. Si és així, ja ho teniu! Per a les últimes dues setmanes, podeu provar-vos a la cursa científica de l’Hospital de Sant Pau –teniu dues hores per donar voltes i més voltes a aquest centre mèdic– i a la Transplant Run, de cinc quilòmetres. Entrenaments Tres setmanes abans toca fer la tirada llarga, d'entre 30 i 32 quilòmetres. A partir d'aquest punt, aneu reduint la distància perquè el cos pugui assimilar tants mesos d'esforç. Procureu entrenar al mateix ritme que voleu córrer la marató, perquè el cos memoritzi la cadència. Això també us ajudarà a no deixar
Recomanat
  També t'agradarà
  També t'agradarà
  Publicitat