Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Ada Colau

Barcelona Top 10: Dones amb carisma

Artistes, treballadores, docents i polítiques. Deu dones amb personalitats irresistibles que han donat guerra (i el do de pit)

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

En aquest Top 10 trobareu dones amb carisma de diferents perfils i ideologies que han estat reconegudes per la seva tasca. Homes i dones, inspireu-vos-hi!

Ada Colau

Ada Colau

Ens agrada la seva empenta, la seva determinació a l’hora de cridar que “sí que es pot”, la seva tenacitat i, fins i tot, les seves llàgrimes per la ràbia que fa que el món no sigui més just. S’ha convertit en la líder dels que creuen que això no és una crisi sinó una estafa.
Teresa Forcades

Teresa Forcades

Amb les idees antisistema que té encara no s’entén que continuï portant l’hàbit de monja, però ella creu que sí que es pot fer la reforma des de dins. De carisma, no li’n falta. La gent torna ben il·luminada dels seus tallers al monestir de Montserrat. Ho puc certificar.
Publicitat
Itziar González
Maria Dias

Itziar González

Va dimitir de la política municipal ben farta de corrupteles impresentables, i ara amb les seves eines d’arquitecta, sap explicar molt bé com construir una societat a mida de les persones. I ho explica tan clar que un arriba a pensar que sí, que sí, endavant, que es pot.
Federica Montseny

Federica Montseny

Només cal veure les fotos dels seus mítings i sentir-li la veu gravada per comprovar la força d’aquesta militant anarquista i ministra de la República. Ella també va creure que es podia. Va morir a Tolosa, on va exiliar-se sense deixar ni un dia de lluitar per les seves idees.
Publicitat
La ben plantada

La ben plantada

Per compensar tanta anarquia, hi posarem la Teresa, el personatge d’Eugeni d’Ors, que encarna els valors de la burgesa catalana: dona d’ordre, seny i mesura. Ella sí que va poder. Exponent insigne de la regeneració del catalanisme del noucents. Amb els peus a terra i el cap ben alt, ella sí que va poder.
Angeleta Ferrer

Angeleta Ferrer

Mestra pedagoda i catedràtica de ciències naturals, va ser de les primeres que va entendre que s’havia d’experimentar per entendre les coses. La seva mare, Rosa Sensat, li va dir que ella podria i va poder. Ara té una plaça, una escola de natura i un institut amb el seu nom.
Publicitat
Joana Raspall
Marc Vila

Joana Raspall

La poeta i autora de tres diccionaris va tenir la mala sort de néixer el mateix any que l’Espriu i el seu centenari, l’any passat, va quedar a l’ombra. Tant se val, ha deixat empremta i ha viscut 100 anys. Delicadament, ha pogut. Espieu el blog que li han dedicat: joanaraspall.blogspot.com.es. Ella ha pogut.
Teresa Barenys

Teresa Barenys

Professora de català de les que va per aquests mons repartint bons parlants per la seva bona disposició a passar-se un any explicant els pronoms febles. Puc posar la mà al foc, posar-la-hi, a favor la seva incombustió entre una colla d’adolescents. Li ho agrairem, que sí que es pot.
Publicitat
Peixatera  de La Boqueria
© Natalie Pecht / Time Out

Peixatera de La Boqueria

O de molts altres mercats de Barcelona, tant se val. Des de la parada, elles sí que poden: hi vas amb la intenció de comprar una lliura de sardines i surts amb un quilo de gambetes que encara es belluguen. Són així i, al damunt, tornes a casa amb un somriure i sentint-te com una reina.
Montserrat Caballé

Montserrat Caballé

Reconeguda arreu per la seva veu i, val a dir, per una simpatia que la va portar a cantar amb Freddy Mercury, com la reina que és. Obviarem l’anunci de la loteria d’aquest Nadal. Allò, amb el Rafael i companyia, no hi havia com arreglar-ho, ni tan sols ella, que pot amb tot.

També t'agradarà

10 Invents de Barcelona
  • Què fer

Les pastilles Juanola, el Chupa-chups, la bomba de la Barceloneta... alguns invents fets a Barcelona que ens fan la vida més agradable! Els barcelonins podem presumir de moltes coses, inclús d'invents! Alguns dels que us mostrem no estan dotats d'una gran ingeniería, però segur que en més d'una ocasió us han fet la vida més fàcil o agradable. Aquest és el Top 10 dels invents barcelonins més populars. En coneixeu algun més? Pastilles Juanola Van néixer el 1906 al barri de Gràcia i des d’aleshores han servit perquè no fem mal alè i evitem atacs de tos als concerts. Poden arribar a ser font de conflicte. Quan n’ofereixes, en lloc d’una, sempre en cauen massa al palmell aliè. Convé no recuperar-les, queda lleig. T-11 Invent postindividualista integral per aprofitar al màxim les targetes de transport. Un cop t’has polit els deu viatges, has de deixar el bitllet en una parada perquè algú altre se’n beneficiï. També pots enviar un tuit per avisar on és, però corres el risc de ser un sant i anar al Cel de la Forcades. Setrillera Marquina I per no perdre oli, les setrilleres inventades per Rafel Marquina, el 1961. Encara triomfen per les cases perquè és cert que no degoten, tenen una base a prova de maldestres i són fàcils de reomplir. Què més volem? Llums, paneres, coberts... doncs Marquina també en va inventar. Ictineo Ep, que no només som un poble de cuinetes, en el rànquing també hi tenim un senyor submarí inventat pel figuerenc Narcís Monturiol. Va ser

Top 10 joves rebels
  • Què fer
  • Tertúlies i lectures

Poetes, feministes, emprenedors, activistes antisistema i fins i tot personatges manga. Aquests joves ens inspiren per rebel·lar-nos contra el sistema establert El més vist 10 edificis d'arquitectura singular Els edificis que han marcat tendència entre els arquitectes de tot el món Barcelona és un aparador arquitectònic inacabable. Tota la ciutat, des de la cantonada més insignificant, dibuixa un mapa de 2.000 anys de problemes i solucions. La història de Barcelona es llegeix a cada rajola: des del modernisme de la burgesia opulent fins al barraquisme del Carmel, dels nínxols on s'adotzenava la classe treballadora fins a les grans infraestructures faraòniques. Perquè, contra la voracitat del totxo pel totxo i la tendència, tan catalana, de tapar els problemes amb formigó, a Barcelona sempre hi ha hagut moviments a contracorrent, com el GATCPAC, arquitectes preocupats per obrir horitzons, per repensar la ciutat i reformar-la des d'un urbanisme integrador. Hem volgut fixar-nos en petits edificis on s'hi han fet grans revolucions. I per fer-ho, hem parlat amb arquitectes joves (Carles Enrich, David Bravo i el col·lectiu MAIO) que han seleccionat deu intervencions intel·ligents que han fet de la ciutat un lloc millor. No són els edificis més famosos, ni els més sorprenents, ni estan signats per cap estrella de rock. Hi ha exemples de reutilització d'espais, d'adequació i nous usos a fàbriques centenàries. El reciclatge i la conservació de la memòria arquitectònica és tendència ar

Publicitat
Herois del Poble-sec
  • Què fer

Jaume Sisa, Serrat, Margarida Xirgú, Quimet i Quimet... Repassem alguns dels noms que formen part de la història del Poble-sec La història d'un barri la forgen els seus carrers, els comerços i el teixit veïnal, i també aquells veïns il·lustres, famosos per diversos motius, que han situat el barri al mapa de l'imaginari col·lectiu. Aquests són 10 dels herois del Poble-sec... N'hi ha molts més! Jaume Sisa El cantant galàctic diu que la seva pàtria és el Poble-sec, concretament la part alta del carrer del Poeta Cabanyes. Hi jugava i hi somiava de petit, i no ens estranyaria que encara hi jugués i hi somiés de tant en tant, alguna nit, tot esperant el sol, perquè en Sisa és un home de principis. Joan Manuel Serrat S’ha guanyat el títol d’‘El noi del Poble-sec’ perquè ha sabut captar l’essència popular del barri amb les seves cançons, si no, d’on surt La Carmeta que passeja pel Paral·lel amb el seu gos ple de sarna o El drapaire que, de carrer en carrer, de taverna en taverna, remuga de la canalla? El meu pare Nascut a Vilà i Vilà, no era cantant sinó ginecòleg, però estava fet tot un artista conceptual i després de cada part que li tocava assistir a la matinada es fumia un parell d’ous ferrats amb sobrassada, fos l’hora que fos. No em direu que no és una bona desconstrucció metafòrica de la vida? La mare de Los Morancos Sí, la mare que els va parir va néixer al barri, però no ho poden dir gaire perquè si cauen sota la sospita de tenir gens catalans perdr

10 edificis singulars
  • Art

Els edificis que han marcat tendència entre els arquitectes de tot el món Barcelona és un aparador arquitectònic inacabable. Tota la ciutat, des de la cantonada més insignificant, dibuixa un mapa de 2.000 anys de problemes i solucions. La història de Barcelona es llegeix a cada rajola: des del modernisme de la burgesia opulent fins al barraquisme del Carmel, dels nínxols on s'adotzenava la classe treballadora fins a les grans infraestructures faraòniques. Perquè, contra la voracitat del totxo pel totxo i la tendència, tan catalana, de tapar els problemes amb formigó, a Barcelona sempre hi ha hagut moviments a contracorrent, com el GATCPAC, arquitectes preocupats per obrir horitzons, per repensar la ciutat i reformar-la des d'un urbanisme integrador. Hem volgut fixar-nos en petits edificis on s'hi han fet grans revolucions. I per fer-ho, hem parlat amb arquitectes joves (Carles Enrich, David Bravo i el col·lectiu MAIO) que han seleccionat deu intervencions intel·ligents que han fet de la ciutat un lloc millor. No són els edificis més famosos, ni els més sorprenents, ni estan signats per cap estrella de rock. Hi ha exemples de reutilització d'espais, d'adequació i nous usos a fàbriques centenàries. El reciclatge i la conservació de la memòria arquitectònica és tendència arreu del món, però això de preservar aquí ha provocat al·lèrgia molts anys. També destaquem edificis clàssics que sovint passen desapercebuts, ens fixem en grans obres públiques que busquen reinventar-se i desc

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat