Fa un temps, anar al Trauma era la demostració d'una derrota esclafadora. Era la típica discoteca per 'a la gent gran' amb una decoració dels setanta –imaginem bigotis, potes d'elefant, potes de gall– que fregava la cosa coent, amb música carrinclona i aquella sensació que més que sortir de nit, sorties de cacera, com es feia abans del Tinder. Però ara el Trauma s'ha reformat i traslladat: ja no hi és a l'enclavament clàssic de Consell de Cent, sinó a un espai més modern al Port Olímpic –el Catwalk–. La música, l'ambient, els objectius, són els mateixos, però ara fa més goig, i ens sentim menys derrotats.
A una certa edat, quan encara som tendres i ens sobra l'energia, ens creiem invencibles i creiem que els 'puretes', com deia Sartre de l'infern, sempre són els altres. Sortim de nit, amb el cos ben afinat i la capacitat de resistència sense esquerdes, i en fem burla d'aquells que, passats els 40, s'arrosseguen pels 'puestos', claven el colze a la barra del bar i no poden fer més que demanar un gintònic. Però la vida és un procés que sempre ens agafa amb la guàrdia baixada, i arriba un dia en què els joves insolents –ara amb els texans estripats, gorra lleugerament torçada i estètica vagament 'bling'– són ells, i els 'puretes' en som nosaltres. Depriment, oi?
Si t'has adaptat al pla B conservador –o sigui, un parell de fills, per exemple, i caseta a Palafrugell–, potser el trauma no és tan greu. Però què passa quan et domina la nostàlgia dels temps antics, quan sortir de nit implicava no tornar-hi a casa en dos dies, i et ve de gust un simulacre de festa? Primer de tot, evitar anar allà on s'ajunta la colla postadolescent –el típic dissabte a la nit a llocs de moda i/o econòmics, o discoteques amb estètica dembow i/o inspirada en el 'bling' del hip hop– i planejar rutes alternatives on trobarem gent de la nostra corda que no ens faran sentir vells, cansats o fets un drap.
Divertir-se a partir dels 40 és fàcil i poc humiliant, si segueixes aquesta llista