Berenars: gaudir de la tarda a Barcelona

Cafeteries, bars i pastisseries que van ser fetes per passar-s'hi la tarda amb totes les temptacions dolces imaginables.
Madeleine Mon Amour
Madeleine Mon Amour
Per Ricard Martín |
Advertising

Les nits de dissabte es van fer per sortir a ballar, i les tardes de diumenge es van fer per sortir a berenar: bé sigueu de la cofradia del 'cupcake' o adoradors del croissant, en aquesta llista trobareu una sèrie de locals molt diferents, però ideals per passar la tarda entre xocolata i pastissos.

 

RECOMANAT: I si el que voleu és un bon xut de cafeïna amb garanties, aquí teniu una llista de les millors cafeteries d'especialitat de Barcelona.

Chocolatería La Nena
© Chocolatería La Nena
Restaurants, Cafès

Xocolateria La Nena

icon-location-pin Gràcia

La Nena manté tot el que s'espera de les granges de la nostra infantesa: rajola de ceràmica, marbre, taules de marbre clar i una barra plena de delicadeses dolces, com pastissos casolans fets amb sucre moreno, croissants, ensaïmades i galetes per acompanyar la xocolata. Ah! Hem dit xocolata? Aquest és un dels pocs llocs de Barcelona que elaboren la xocolata amb llet fresca, que serveixen en tasses grosses fins dir prou.

Viader
Scott Chasserot
Restaurants, Cafès

Viader

icon-location-pin El Raval

Hi ha hàbits, costums, tendències que, afortunadament, mai no passen de moda. Una d'elles és, en aquesta Barcelona a vegades poc identificable, regalar-se un esmorzar o un berenar en una de les granges històriques de la ciutat. És la pàtria del Cacaolat i la seva xocolata – sobretot el suís!– no tenen competidors. L'encant del local, els cambrers de tota la vida i el pintoresc quadre que conforma la clientela fa que el cafè també prengui un regust nostàlgic i evocador.

Advertising
Restaurants

Cafeteria Forn Mistral

icon-location-pin Barcelona

El Forn Mistral, fundat l'any 1977, és un dels més mítics i emblemàtics de Barcelona. Aquell pa artesà, ecològic i cuit al forn de llenya, especialitats que destaquen, com la de kamut i espelta. I aquells mini-croissantets de xocolata, cruixents com una fulla per fora i una explosió untuosa per dins. I feta la oda, anem a la cafeteria: darrere del petit forn que tantes alegries ens dona, hi ha l'espai de cafeteria. S'hi entra per Torre i Amat, el carrer de darrere, i podeu tastar totes les delícies del forn (no ens oblidem dels pastissos!) acompanyades d'una bona tassa de cafè. 

Restaurants, Francesa

Madeleine Mon Amour

icon-location-pin El Poblenou

Aquest elegant restaurant/saló de te d’estil art déco, molt menys embafador que el seu nom ofereix una posada al dia de la madeleine, aquesta icona del dolç francès, relativament desconeguda a casa nostra: Proust no va sucar una madalena, va sucar una madeleine. Una pasta francesa amb forma de petxina de pelegrí per una banda i la protuberància d’un mugronet per l’altra. Aquí fan la versió clàssica i també dolces i salades amb sabors de fantasia. I també hi podeu dinar i sopar a base de madeleines, patès i formatges.

Advertising
Cafè Cometa
Ivan Giménez
Restaurants, Cafès

Cafè Cometa

icon-location-pin Sant Antoni

El Cafè Cometa va aterrar a l’epicentre hipster de Sant Antoni com la nau d’abastament de la invasió moderna, i el pas del temps, lluny de desgastar-lo, l’ha reafirmat com un dels espais més interessants de Parlament. A part de la seva ubicació privilegiada –amb el Tarannà i La Donuteria al costat–, aquest local juga molt bé amb el minimalisme nòrdic, amb un desplegament de sostres alts, fusta, mobiliari casolà i llum, moltíssima llum. La cuina a la vista, una cuina antiga que recorda la de les nostres àvies, presideix l’espai principal, que s’obre al carrer amb un finestral oxigenant. L’atmosfera és relaxada, i el públic, modern, jove i calmat. No és estrany, el Cometa és un centre de desintoxicació infal·lible quan heu tingut sobredosi d’oficina: un suc natural, llimonada de la casa o una infusió, si esteu tous; un pastís casolà o un dels seus magnífics sandvitxos, si la gana pessiga; un gintònic per fer-ho baixar tot. Qualsevol hora del dia és bona per visitar el Cometa, un espai que ha aconseguit sobreviure a la febre moderneta de Sant Antoni i no morir d’èxit.

Time Out diu
Restaurants

L'Epicerie

Darrere de les creps de L'Epicerie, hi trobem un dels grans noms de la cuina francesa a Barcelona: el xef Romain Fornell, amb una estrella Michelin pel seu Caelis a l'Hotel Palace i alma mater del veí Café Emma. L'Epicerie és el més petit dels seus locals, és el somni de xef fet realitat: una pastisseria francesa en ple centre de Barcelona. Un dels seus productes estrella són les creps que poden ser de pernil i formatge o de mozzarella i tomàquet. Si les preferim dolces, a l'Epicerie hi trobem propostes com la de fruites vermelles amb gelat , nata, maduixa, entre d'altres.

Advertising
Restaurants

Cup & Cake

icon-location-pin Eixample

Des que va començar la moda del 'cupcake' i el pastís a l’americana han proliferat moltes pastisseries i cafeteries en la mateixa línia. De totes elles acostuma a sobresortir Cup & Cake, no només pel gust de les seves creacions, sinó per l’estètica dels pastissos i dels locals, que combinen a la perfecció. Com se sol dir, una monada.

Restaurants, Nord-americana

Brunch & Cake

icon-location-pin L'Antiga Esquerra de l'Eixample

Després de l'èxit de la pastisseria dedicada al 'cupcake' i al pastís a l’americana, els reponsables Cup & Cake han obert aquesta cafeteria, on, a més de coses dolces, amplien l’oferta amb salats.

Potser us embafa l'estètica del 'cupcake', però és innegable que aquesta gent van ser pioners del tema a Barcelona. I el seu repertori de pastissets, madalenes, pastissos i esmorzars diversos val la pena (per no parlar de la seva estètica d'interiorisme car). El cafè és bo, i només tanquen dos dies l'any).

Advertising
Restaurants

Ideal Poblenou

Són ‘dog-friendly’ i ens expliquen que molts 'runners' s’hi acosten a esmorzar. Els comensals vegans, celíacs i infantils amb gana també hi són benvinguts. Per seure hi ha cadires de fusta i bancs amb coixins molt còmodes i per menjar teniu pastissos casolans –de poma, de xocolata...- perfectes per donar-vos l’homenatge que busqueu. I és un lloc la mar d'interessant per berenar amb nens: tenen un espai de jocs, llibres i pissarres per pintar. Si sou matiners, gaudireu d'una pissarra interior al fons.

Patachou
© Ivan Giménez
Botigues, Pastisseries

Patachou

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

La 'pâte à choux' –o 'choux'– és una elaboració cabdal en la pastisseria francesa, d’ingredients senzills (una pasta de farina, mantega, ou, sucre i sal) però amb un punt de cocció precís complex. Dos catalans i dos francesos –el pastisser és l’Aberto, que ve de la partida dolça del Mandarín– han obert Patachou, una preciosa pastisseria cafeteria amb obrador. Les seves especialitats són la 'pâte à choux' –de sabor neutre, esdevé un continent incomparable per a delicadeses com el 'chou' de mousse de gianduja amb cor de praliné– i els 'éclairs', com el de coco, vainilla i xocolata. Fan de tot, però sobretot hi trobareu pastisseria d’alta cuina a preu de la de fer la pasta i el cafè (de nivell d’especialitat, però).

Advertising
Restaurants, Menjar ràpid

Lukumas

icon-location-pin Vila de Gràcia

Un dels llocs claus per esmorzar a Gràcia: aquesta immaculada cafeteria és punt de reunió del professional liberal, modernet i 'hipster' de bon esmorzar del barri. El greg Pétros Paschalidis hi forneja cada dia, només amb ingredients naturals, la versió hel·lènica del dònut: la 'lúkuma'. Surten amb molts de sabors i farcits, alguns tant sorprenents com la de matija, glacejat amb essència de resina.

Time Out diu
Restaurants, Mediterrània

Tarte & Quiche

icon-location-pin Eixample

Hugo i Phillipe han creat en un petit espai un gran lloc per als amants de les quiches, aquesta especialitat francesa de varietat infinita, dels pastissos gustosos i de les amanides sanes. Són totes especialitats franceses, extremades en els productes orgànics. Hi ha entre 15 i 20 possibilitats de quiches i el mateix nombre de pastissos i delícies per a l'hora del berenar. A visitar.

Advertising

Cosmo Cafè

icon-location-pin Eixample

Si passegeu per Enric Granados a mitja tarda i la gana us sorprèn, al Cosmos, cafè i galeria d'art, us faran ben feliços. Un local espaiós (tot i que tan popular que us costarà trobar taula!) amb sofàs i butaques que conviden a escarxofar-s'hi amb un suc de tres fruites i gingebre a la mà i un pastís de pastanaga tendre com un núvol a l'altra. Canvieu-ho per un matcha frappé i una torrada amb alvocat. O per un cafè (de Nømad!) i un pastís de xocolata intens com una descàrrega d'electricitat. Vaja, que hi heu d'anar més d'una vegada, i de dues i de tres. 

Time Out diu
Mama's Cafe
©MariaDias
Restaurants, Estadounidenca

Mama's Cafe

Encara que la gent hi ve molt a esmorzar, la propietària de Mama's Cafe prefereix l'etiqueta diner –restaurant informal nord-americà– a la de brunch. "Als EUA un diner és un lloc molt informal on pots anar a qualsevol hora i fer un esmorzar, brunch, dinar o sopar. I menjar molt ràpid", explica. Aquí, en tota la franja horària, hi trobareu esmorzars molt potents –alerta, disponibles tot el dia– plat del dia i entrepans gurmet, amb la majoria de la matèria primera ecològica. Pastissos boníssims i una terrassa interior deliciosa.

Advertising
Restaurants

Lolita Bakery

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El Lolita Bakery ens remet als anys 50, a uns temps naïfs, amb pastissos i decoració colorista i imaginativa. Un espai minúscul per passar la tarda d'una forma càndida compartint cupcakes, pastissos i tota mena de dolços. I si voleu encarregar un pastís amb forma d'unicorni, Déu ens ampari, aquest és el vostre lloc.

Advertising