Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Ropa música chicos
Ropa música chicos

Top 5 de llibres de música

Els nostres llibres pop per a aquest Sant Jordi

Escrit per
Jordi Garrigós
Publicitat

La música que es llegeix, la literatura que s’escolta

'Ropa música chicos', de Viv Albertine

'Ropa música chicos', de Viv Albertine

Penseu per un moment en totes les imatges mentals que teniu de l’explosió del punk anglès de finals dels 70. Instantàniament arribareu a la conclusió que aquell era un món de clara hegemonia masculina: The Clash, Sex Pistols, The Damned, Sham 69, Buzzcocks. Tot homes. No devia ser fàcil ser una noia amb inquietuds al Londres de l’època, històricament oblidades a les bíblies, documentals i cròniques de l’escena. Però existien, i feien coses, esclar, com les Slits, grup on militava Viv Albertine, la primera punk anglesa que s’ha llançat a escriure unes memòries d’aquells anys en primera persona. Arribada des d’Austràlia, amb només quatre anys, a la deprimida City post-Segona Guerra Mundial, Albertine desgrana cronològicament una vida tan intensa com decidida a trencar els tabús heteropatriarcals contra els quals ha combatut des que era una adolescent. A 'Ropa música chicos', es despulla emocionalment i fa una valuosa crònica de com era el dia a dia d’una jove punk, amb l’afegit de tocar en una banda. Les seves grans revelacions musicals (John Lennon, els Kinks –amb els quals compartia barri, Muswell Hill– o el xoc de descobrir el 'Horses' de Patti Smith) i l’entrada a l’escena de la mà de la seva parella, Mick Jones dels Clash. D’aquí a conèixer Malcolm Mclaren, Johnny Rotten, Sid Vicious i, fins i tot, el llegendari Johnny Thunders, a banda d’entrar a militar en un dels grups més originals, inquiets i entranyables del punk anglès, les Slits. Una mirada alternativa, lúcida i necessària a la història oficial, sempre explicada per homes.
Anagrama. 505 pàg. 24,90 €.

'La fábrica de canciones', de John Seabrook

'La fábrica de canciones', de John Seabrook

Totes les pocions màgiques tenen una fórmula, també els hits musicals. John Seabrook analitza els èxits dels darrers 20 anys i descobreix quins són els elements comuns d’una nova manera de fer música pop. La música que sona a la ràdio mai ho fa perquè sí, sempre hi ha un motiu, i es basa en saber trobar el ganxo. I, com explica aquest llibre, hi ha uns quants productors escollits que saben com fer-ho

Reservoir Books. 399 pàg. 24,90 €.

Publicitat
’Ilustres raperos’, de Mark Costello i David Foster Wallace

’Ilustres raperos’, de Mark Costello i David Foster Wallace

Una figura de primer ordre, en la seva època universitària, explicant el fenomen musical més interessant de finals del segle XX. El hip-hop representa el canvi de paradigma del pop i la subcultura de les últimes dècades, no es poden entendre fenòmens com Beyonce o Bruno Mars sense conèixer les arrels del rap. On, quan i per què. Les referències van d'NWA a 'Colors: colores de guerra' (1988).

Malpaso. 232 pàg. 19 €.

’La desesperación de los simios... y otras bagatelas’, de Françoise Hardy

’La desesperación de los simios... y otras bagatelas’, de Françoise Hardy

Com és la vida d'una persona que ho ha tingut tot? François Hardy és una d'aquelles persones dotades amb un talent majúscul, un físic espectacular i una veu meravellosa. Per primera vegada ho deixa tot per escrit en unes memòries indispensables per a seguidors, tant d'ella com del pop francès, on Hardy és una referència, amb una trentena de discos a l'esquena.

Expediciones Polares. 394 pàg. 23,50 €

Publicitat
'Maria del Mar Bonet, intensament', de Jordi Bianciotto

'Maria del Mar Bonet, intensament', de Jordi Bianciotto

50 anys sobre d'un escenari donen per molt, entre altres coses viure en primera persona períodes clau per a la música catalana del segle XX com la formació dels Setze Jutges i l'explosió de la Nova Cançó. Però per sobre de tot, la figura de Maria del Mar Bonet s'alça per un talent desbordant i hipnòtic que la destaca com la cantant més brillant del darrer mig segle als Països Catalans. El periodista Jordi Bianciotto recull la seva vida en una biografia absolutament necessària.

Ara llibres. 339 pàgines. 19.90

Guardar

Guardar

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat