Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

1.000 obres d'art conceptual català ingressen com a donació al MACBA

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

El col·leccionista Rafael Tous dona al MACBA la seva col·lecció d'art conceptual català, un miler d'obres realitzades entre els anys 70 i 80 per una trentena d'artistes, entre els quals destaquen Antoni Llena, Francesc Torres, Joan Rabascall, Pere Noguera, Àngels Ribé, Fina Miralles, Eugènia Balcells, Antoni Miralda, Carlos Pazos i Francesc Abad.

"És una donació pura, simple, irrevocable, que enalteix la paraula donació", ha manifestat el director del MACBA, Ferran Barenblit, davant de la donació més important rebuda fins ara pel museu. Tous, empresari tèxtil i fundador de la Sala Metrònom –que en l'últim període va ser al carrer Fusina– dona les obres amb la contraprestació que "la col·lecció quedi ben cuidada, que s'ensenyi, que sigui pública i comprensible" i ha apuntat que és un gest que hauria de servir d'exemple per a altres col·leccionistes.

'Acumulació / Integració' (1973), Àngels Ribé
Foto: Col·lecció d'art conceptual Rafael Tous

La col·lecció conceptual de Tous representa més de cinc dècades de treball i ha estat forjada a partir de les complicitats i amistat amb els creadors. "Comprava perquè els artistes poguessin seguir creant", comenta Tous, que ha apostat per adquirir sèries senceres –en alguns casos es tracta d'instal·lacions– per fer explícit el treball dels artistes. El mecenes ha afegit que no dona per acabada la col·lecció: l'obra que compri a partir d'ara, a la llarga s'integrarà al museu.

'No hay replay' (1989), de Carlos Pazos
Foto: Col·lecció d'art conceptual Rafael Tous

D'acord amb la lògica del mecenes, el MACBA presentarà a finals d'any una primera mostra a partir de la donació; més que una col·lectiva s'apostarà per explicar quatre o cinc artistes en tota la seva amplitud. També està prevista una publicació sobre la donació de Tous, que el 2016 rebia el Premi GAC al col·leccionisme per la seva trajectòria, com a impulsor d'importants col·leccions de fotografia contemporània, còmic i art africà.

NO T'HO PERDIS: les millors exposicions de ciutat.

Últimes notícies

    Publicitat