Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

4 coses de 'Frozen 2' que ens han flipat (i una que hem odiat)

Escrit per
Josep Lambies
Publicitat

Sembla mentida que el temps passi tan ràpid. I és que fa ja sis anys que ‘Frozen’ s'estrenava als cinemes, convertint-se en un fenomen mundial nadalenc que retornava a la factoria Disney l'essència dels contes de fades. A causa del seu gran èxit, la productora va confirmar el 2015 que el film tindria una segona part. Ara, després de quatre anys de llarga espera, podrem gaudir de la seqüela que arriba a la gran pantalla aquesta mateixa setmana. Nosaltres ja l'hem vist i, sí, hi ha coses que ens han captivat. No obstant això, també n’hi ha una que ens ha fet enfadar. Comencem pel principi.

1. El deliciós punt hortera. És un fet que 'Frozen' té un costat 'kitsch'. En molts dels números musicals, l'ambientació sembla un plató d'Eurovisió, amb un terra negre lluent i unes formes gebrades que podrien ser una instal·lació de 'videomapping'. És com si es tractés d'un homenatge a la cultura de la MTV. La cançó d'amor que canta el Kristoff quan vol demanar-li matrimoni a l’Anna podria ser, perfectament un videoclip d'algun grup retro especialitzat en el drama sentimental adolescent. És possible que a molts us esgarrifi aquesta barreja. Jo crec que és on 'Frozen 2' brilla com a producte pop decadent. Aquests aires de gala televisiva que semblen preparats per a acollir una semifinal d’'Operación Triunfo' no tenen pèrdua.

Fotograma de Frozen 2

FOTO: Disney

2. La bellesa del bosc encantat. L'imaginari del bosc juga un gran paper en els contes tradicionals i també en molts clàssics de Disney. Des de 'Blancaneus' -el primer film d'animació de la història, estrenat el 1937-, on la princesa escapava a través d'un bosc terrorífic i fosc, en el qual els arbres li estiraven del vestit amb unes branques que eren com urpes. A 'Frozen 2' hi ha un bosc encantat, de colors flamígers, que s'amaga darrere d'una cortina espesíssima de boira. "Els boscos encantats tenen un poder transformador. Em pregunto com ens transformarà a nosaltres", diu el ninot de neu Olaf, somrient, mentre una brisa burleta arrossega un grapat de fulles seques.

Fotograma de Frozen 2

FOTO: Disney

 3. El viatge de l’autodescobriment. És difícil no enrecordar-se de l'escena de 'Let it go', en la qual la princesa Elsa es construïa un palau de gel a les estepes nevades, lluny del regne de Arendelle. A 'Frozen 2' també hi ha un viatge iniciàtic. La història comença durant una nit fosca, quan l’Elsa sent una espècie de cant de sirena que sona com un lament i sembla que la crida des dels confins del món. l’Anna, el Kristoff, l’Olaf i el ren Sven l'acompanyaran en una aventura de la qual dependrà el destí d’Arendelle. Aquesta expedició aviat es convertirà en una experiència d’autodescobriment. D'això ens parla el tema 'Into the unknown' ('Cap a allò desconegut').

Fotograma de Frozen 2

FOTO: Disney

4. El cavall de cristall. 'Frozen 2' té una seqüència extraordinària, en la qual Elsa s'endinsa al mar durant una nit de tempesta, i domestica una espècie de cavall subaqüàtic que sorgeix de les profunditats oceàniques i intenta atacar-la. A la lluita es barreja la textura de les ones negroses que s'agiten amb corrents d'escuma blanca, el gel que brilla en la foscor i el cos de l'animal salvatge, que sembla fet de cristall lluminós, com la sabata de la Ventafocs. Les formes translúcides són un constant visual en la pel·lícula. La mitologia escandinava, barrejada amb la inspiració dels relats d'Hans Christian Andersen, es conjuga amb màgia i fantasia.

Fotograma de Frozen 2

FOTO: Disney

5. Allò que odiem. Ja és oficial. L’Elsa no té nòvia a la segona part de 'Frozen'. De res va servir, doncs, el suport massiu que va rebre la campanya viral #giveElsaagirlfriend, secundada en públic per Idina Menzel, l'actriu que posa veu al personatge i canta en la seva versió original el mític 'Let it go' que des de fa anys sona a les carrosses de l'Orgull. Fa molt temps que el món de l'animació 'mainstream' va començar a incorporar personatges gais. Tex Avery, per exemple, explicava que va crear a Bugs Bunny com un heroi de la cultura 'queer' submergida dels anys 40 (d'aquí les seves inclinacions per vestir-se de dona i per acariciar l'escopeta del caçador Elmer). Però Disney necessita una renovació moral. 'Frozen' és la inspiració de molts nens i nenes del món, per als qui hem de construir societats cada vegada més lliures i tolerants. Amb tot, això sona a gran oportunitat perduda.

Fotograma de Frozen 2

FOTO: Disney

NO T'HO PERDIS: el top 5 de la cartelera

Últimes notícies

    Publicitat