Superman
Foto: Warner Bros | Superman
Foto: Warner Bros

El top 10 de la cartellera de cinema a Barcelona aquest juliol

Les pel·lícules que s'estrenen aquest mes a les sales de cine de Barcelona i que no us hauríeu de perdre de cap manera

Àlex Montoya
Col·laborador: Borja Duñó
Publicitat

Us costa decidir-vos a l'hora d'anar al cinema? Perquè us ho volem posar més fàcil, aquí teniu el millor cine que arriba a les sales de Barcelona i Catalunya aquest mes. 'Blockbusters', cinema d'autor, comèdies esbojarrades, musicals i molt més, per veure només en pantalla gran i amb un gran bol de crispetes. N'hi ha per a tots els gustos!

Quin és el dia de l'espectador?

Si voleu estalviar-vos uns calerons, aneu als cinemes el dia de l'espectador (sempre que no sigui festiu o vigília de festiu), que és el dimecres als cinemes del Grup Balañà i als Cinesa; els dimecres i dilluns als cinemes Renoir; dimarts als cinemes Girona, i diumenges i dilluns als Verdi (aplicable a només a l'última sessió).    

NO T'HO PERDIS: 🍿 Les 50 millors pel·lícules de la història del cine

Fes clic aquí si vols més informació sobre els nostres estàndards editorials i les nostres directrius ètiques per crear aquest contingut.

 

Estrenes de cinema del mes

1. Jurassic World: El renéixer

Tornen els dinosaures, ara amb Scarlett Johansson, Mahersala Ali (Green Book) i Jonathan Bailey (el de Wicked i Los Bridgerton) encapçalant una expedició involuntària a una illa propera al Surinam habitada per animals juràssics producte de l'experimentació.

Mutacions incontrolades, molt (més) perilloses i salvatges, que ens recorden un cop més que jugar amb l'ADN és un risc innecessari. Abans d'arribar-hi, la seva missió és localitzar tres espècies de saures gegants, un de terrestre, un de marítim i un tercer volador. Necessiten la seva sang per elaborar un medicament que cura malalties cardíaques i promet salvar milers de vides, però, sobretot, convertir en multimilionaris els executius de la farmacèutica.

El retorn de la mítica saga creada per Steven Spielberg, aquí en tasques de productor executiu, enfosqueix lleugerament les trames de les dues trilogies anteriors, fent-hi inevitables picades d'ull, per proposar una exòtica muntanya russa que s'acosta de la mateixa manera a les aventures familiars com al pur terror. El director és Gareth Edwards, tot un especialista en el control de monstres sanguinaris, com demostrava a Godzilla.

Dir.: Gareth Edwards (EUA, 2025). 134 min. Estrena: 2 de juliol.

2. Elio

Com d'altres pel·lícules de Pixar, Elio parla de la necessitat de pertinença, de la importància d'entendre'ns amb aquell que pensa i viu de manera diferent; valora l'empatia i la rellevància de compartir, però també de ser únics. El protagonista d'aquesta nova aventura animada de l'estudi que va fer el cim amb títols com Up o la saga Toy story és un nen marcat per la mort dels seus pares, que només troba consol mirant al cel, distingint les estrelles i preguntant-se si no hi ha més vida que la terrestre en l'univers.

Com si es tractés d'un petit Spielberg, perquè, a Elio, és senzill detectar-hi la influència d'E.T. l'extraterrestre o d'Encontres a la Tercera Fase. Després de presentar-nos aquest personatge solitari i imaginatiu, la trama es dispara quan aconsegueix comunicar-se amb l'espai exterior i és confós amb l'ambaixador de la Terra en una assemblea galàctica. A partir d'aquí viurem una aventura que barreja ciència-ficció i comèdia familiar sobre un marrec en plena recerca de la seva identitat.

Dir.: Adrian Molina, Domee Shi i Madeline Sharafian (EUA, 2025). 99 min. Estrena: 9 de juliol.

Publicitat

3. Superman

Després dels estrepitosos fracassos de pel·lícules com Black Adam i Flash, i en general d'allò que es va anomenar l'Snydervers, DC es va encomanar a un dels més brillants creadors de la competència, James Gunn, director de la fabulosa trilogia Guardianes de la Galaxia. El cineasta, que ja havia fet el salt puntualment a Marvel quan va rodar L'esquadró suïcida, torna a DC com a responsable creatiu d'unes noves adaptacions que reinicien tot el que ja hem vist.

I en el cas d'aquest transatlàntic anomenat Superman, amb l'ombra perpètua de la immillorable adaptació clàssica (la dels 70, la de Richard Donner, Christopher Reeve, Gene Hackman i Marlon Brando), Gunn fa una aposta tan agosarada com digne d'aplaudiment: el cineasta no volia tornar a explicar el que ja hem vist tantes vegades, i comença la seva història quan el món ja fa tres anys que coneix al superheroi del rínxol, i quan ja fa tres mesos que surt amb la seva estimada Lois Lane.

Amb robots, monstres gegants i un supergos que promet ser el gran robaescenes de la pel·lícula, el Superman del sempre desmitificador James Gunn s'enfrontarà, no podia ser d'una altra manera, al seu enemic de cap pelat, Lex Luthor. David Corenswet (Twisters), Rachel Brosnahan (La maravillosa Sra. Maisel) i Nicholas Hoult (Jurado nº 2) són els protagonistes d'una de les claríssimes pel·lícules de l'estiu.

Dir.: James Gunn (EUA, 2025). 129 min. Estrena: 11 de juliol.

4. La mercancía más preciosa

L'oscaritzat director de The artist s'atreveix amb l'animació, minimalista, però d'enorme bellesa, i que ens remet a les il·lustracions dels llibres infantils clàssics, per adaptar la novel·la breu homònima de Jean-Claude Grumberg, i oferir una faula sobre la humanitat, l'amor i la compassió enmig de l'horror. Hazanavicius aposta per la tècnica animada, però aquesta és una pel·lícula més adreçada als adults que no pas als nens.

El film explica la història d'un llenyataire i la seva esposa que viuen en una cabana en un bosc de l'Europa Central: en ple hivern, envoltats de neu, veuen passar de tant en tant un tren que travessa el seu hàbitat. Aviat sabrem que els vagons van plens de gent amuntegada, i deduirem que els porten fins a un camp d'extermini nazi.

D'una finestra algú llença un nadó, i el matrimoni, que poc abans va perdre el seu propi fill, decideix quedar-se'l i cuidar-lo com a propi, tot i que els veïns començaran a sospitar que aquella nena potser és jueva... Rigorosa i emocionant, valenta i dolorosa, La mercancía más preciosa aposta per l'humanisme en un moment de la història en la qual es repeteixen els terribles errors del passat.

Dir.: Michel Hazanavicius (França, 2024). 81 min. Estrena: 11 de juliol.

Publicitat

5. Tres amigas

Després de dues magnífiques comèdies, Las cosas que decimos, las cosas que hacemos (2020) i Crónica de un amor efímero (2022), recolzades en diàlegs molt ben construïts sobre la naturalesa esquerpa de les relacions sentimentals, el cineasta francès Emmanuel Mouret sembla haver recollit l'herència de Woody Allen.

De fet, aquesta nova Tres amigas recorda, a estones, la referencial Hannah i les seves germanes. Mouret aposta per tres actrius sensacionals (Camille Cottin, India Hair i Sara Forestier) per parlar de ruptures i reconstruccions emocionals, amors i desamors, en una comèdia que navega en universos femenins i on no és difícil reconèixer la inspiració de textos de Txékhov o d'imatges filmades per Ingmar Bergman.

Les tres amigues de la pel·lícula esdevenen, quasi, íntimes col·legues per l'espectador, en una pel·lícula d'aparença lleugera però repleta d'instants d'absoluta lucidesa.

Dir.: Emmanuel Mouret (França, 2024). 118 min. Estrena: 11 de juliol.

6. Köln 75

El 24 de gener de 1975, l'Òpera de Colònia va viure un moment històric: Keith Jarrett, gegant del jazz més avantguardista, va oferir una actuació improvisada que es va enregistrar, en principi, només pels arxius de la institució. Però, ves per on, després s'editaria en un disc, The Köln concert, rebut amb entusiasme i que es convertiria en un dels més venuts de la història del jazz. Però entre bastidors, el què amaga és sorprenent, i aquesta pel·lícula ho explica.

Centrada en la figura de la llavors adolescent Vera Brandes, organitzadora del concert amb només 17 anys, la noia (interpretada per Mala Ende) va anar esquivant tota mena de contratemps: del mal humor d'un Jarrett (a qui dona vida John Magaro, conegut per Vidas pasadas) afectat per un insuportable mal d'esquena a instruments desafinats i mil i un conflictes amb el so. Amb sentit de l'humor i reivindicant la figura d'aquella persuasiva jove, Köln 75 ens recorda que les fites artístiques són, sovint, fruit d'un cúmul de casualitats.

Dir.: Ido Fluk (Alemanya, 2025). 116 min. Estrena: 11 de juliol.

Publicitat

7. Barrufets

Símbol internacional de la cultura popular que ha marcat diverses generacions des que el seu creador, Peyo, iniciés les seves aventures a finals dels anys 50, els barrufets i el seu enemic Gargamel han fet somiar nens i, també, adults. Aquests petits éssers de color blau, que viuen al bosc dins de cases que són, en realitat, bolets màgics, tornen a la pantalla gran.

Després d'algunes pel·lícules descafeinades sobre els personatges, la pel·lícula mira de recuperar l'esperit inicial mirant cap a les tires còmiques de Peyo. Quan el seu cap és segrestat, els simpàtics protagonistes es posen en mans d'una nova líder, la Barrufeta, en una arriscada missió de salvament que els portarà al món real. Una banda sonora amb temes de Rihanna (dobladora de la protagonista a la versió original), DJ Khaled i James Corden animen una festa ideal per a tota la família.

Dir.: Chris Miller i Matt Landon (EUA, 2025). 92 min. Estrena: 16 de juliol.

8. Voy a pasármelo mejor

Tornen les peripècies dels Pitus, aquell grup d'adolescents fanàtics de les cançons dels Hombres G que vam conèixer a Voy a pasármelo bien (2022). Situada a finals dels anys 80 i vehiculada a través de les lletres de la banda liderada per David Summers, aquella comèdia nostàlgica i juvenil de David Serrano (Días de fútbol) troba ara una continuació que porta als nanos protagonistes de colònies d'estiu per aprendre anglès.

Som al 1991, i entre entremaliadures i enamoraments, la trama evoca el passat de nou amb cançons populars de l'època que alimenten un grapat de simpàtics números musicals. Ara, amb temes d'Antonio Vega, Duncan Dhu, Miguel Bosé, Seguredad Social i Chimo Bayo. Torna el repartiment original (Izan Fernández, Rodrigo Gibaja, Renata Hermida) i també els adults Raúl Arévalo i Karla Souza, reprenent els rols protagonistes en la seva edat adulta. Dirigeix la debutant de només 23 anys Ana de Alva.

Dir.: Ana de Alva (EUA, 2025). 108 min. Estrena: 18 de juliol.

Publicitat

9. Los 4 Fantásticos. Primeros pasos

És, molt probablement, la gran assignatura pendent de les adaptacions al cinema de Marvel. Ho van intentar dues vegades, quan els drets encara pertanyien a la Fox, i pocs ho recorden perquè totes dues van punxar. Ara ressusciten en la que hauria de ser la versió definitiva, ja dins el Marvel Cinematic Universe, dels icònics Els 4 Fantàstics creats per Stan Lee i Jack Kirby. Per als neòfits, i fent memòria, es tracta de quatre científics que, després d'un experiment fallit a l'espai exterior, es converteixen en superherois.

Situada als mateixos anys 60 en els que van aparèixer per primera vegada als còmics, la pel·lícula explica com s'enfronten a l'amenaça del què serà el seu més mortal enemic, Galactus, decidit a destruir el planeta. Aventures amb aire retrofuturista i sentit de l'humor amb un pòquer protagonista d'alta volada: Pedro Pascal (The last of us), Vanessa Kirby (The Crown), Joseph Quin (Gladiator II) i Ebon Moss-Bachrach (The Bear).

Dir.: Matt Shakman (EUA, 2025). 130 min. Estrena: 24 de juliol.

10. Les irresponsables

Adaptació lliure de l'obra teatral homònima de l'argentí Javier Daulte, Les irresponsables aposta per explicar una història de dones que trepitgen aquesta edat, els 50, que la pantalla gran acostuma a invisibilitzar. Tres amigues de sempre, dues d'elles germanes, en diferents moments vitals, però compartint, encara que no ho sàpiguen, idèntic afartament i les mateixes ganes de rebel·lar-se i enviar a pastar fang els homes del seu entorn: marits o exmarits, amants o caps de la feina.

Quan a una d'elles li deixen una mansió durant un cap de setmana, aquestes tres dones habitualment responsables es deixaran anar... Dirigida per Laura Mañá, i escrita per ella mateixa amb la col·laboració de la dramaturga Marta Buchaca, Les irresponsables és una comèdia sustentada en els gags i la química de tres actrius magnífiques: Àgata Roca, Laia Marull i Betsy Túrnez.

Dir.: Laura Mañá (Espanya, 2025). 94 min. Estrena: 24 de juliol.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat