Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Eduardo Mendoza
Foto: Maria Dias

5 activitats imprescindibles del Barcelona Novel·la Històrica

El festival d’enguany es desenvoluparà en format digital entre el 9 i el 14 de novembre

Escrit per
Julen Chavarrías
Publicitat

“Ai, Barcelona, que bonica és! I pensar que quan jo la vaig veure per primera vegada de tot això que veiem no existia gairebé res”. Aquesta declaració d’amor, signada per Eduardo Mendoza, mostra l’amor i devoció que professa l'escriptor cap a la nostra ciutat. Aquest dilluns, Barcelona li retornarà en forma de premi i reconeixement totes les paraules, pàgines i llibres que l’escriptor barceloní ha dedicat a la seva ciutat.

Entre el 9 i el 14 de novembre, el Barcelona Novel·la Històrica proposa un interessant catàleg d’activitats, debats i xerrades que giren al voltant de Barcelona i les seves històries. Degut a la situació epidemiològica actual, el festival es farà totalment en l'entorn digital.

Aquests són els imperdibles de la 8a edició:

1. Lliurament del Premi Internacional de Novel·la Històrica i diàleg amb Eduardo Mendoza

A les 18 hores d’aquest dilluns, el protagonista de la jornada rebrà el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino. L’acte, que es podrà seguir en streaming, es complementarà amb una xerrada entre Mendoza i la periodista Lídia Heredia. En el diàleg es definirà “l’essència de les ciutats místiques” i “la feble frontera que separa la ficció de la realitat”, tots ells elements característics de la novel·la 'La ciutat dels prodigis', obra mestra de la literatura reconeguda amb el Premi Ciutat de Barcelona l’any 1986. L'acte de reconeixement es podrà seguir a través de Youtube.

2. ‘Quinze (ara setze) generacions d’una família catalana’, de Martí de Riquer

El Born Centre de Cultura i Memòria ha estat l’espai escollit per rebre una activitat que permetrà apreciar la metamorfosi de la nostra ciutat. A través de les quinze generacions (ara setze) de la família Riquer, se’ns presenta l’obra 'Reportajes de la historia: relatos de testigos directos sobre hechos ocurridos en 26 siglos', on es podrà seguir el recorregut històric de Barcelona des dels ulls d’un llinatge que va cooperar en el desenvolupament arquitectònic i intel·lectual de la ciutat. L’activitat es podrà seguir dimarts 10 de novembre a les 17 hores via 'streaming'.

3. Rutes literàries amb Martí Gironell

Mitjançant l’eina del podcast, Martí Gironell ens mostrarà el desenvolupament de la ciutat a través d’una ruta dissenyada per ell mateix. Aquest itinerari s’ha elaborat a partir de la lectura de set llibres diferents, tots ells dedicats a Barcelona. L’activitat presenta un enorme valor històric en relatar diferents esdeveniments, com les vicissituds del procés independentista i la realitat convulsa de la Guerra Civil.

4. Barcelona, 1714

Dimecres 11 de novembre a les 17 h és el torn de Toni Soler i Alfred Bosch. Un periodista, l’altre polític; però els dos amb un denominador comú: la passió per la història i la lectura. Per això, es reuniran a El Born Centre de Cultura i Memòria per dur a terme un col·loqui sobre el setge que va patir Barcelona l’any 1714 a mans de les tropes borbòniques de Felip V. En la xerrada es discutiran les característiques de la ciutat abans del ferotge esdeveniment i, d’altra banda, de quina manera va canviar el paisatge de la ciutat arran d’aquell conflicte bèl·lic.

5. Cinc segles d’hospitalitat: Barcelona vista pels escriptors viatgers del segle XVII al XXI

Si alguna cosa defineix Barcelona, és el seu caràcter acollidor. Al llarg dels anys, la ciutat ha esdevingut un pol d’atracció per a nombrosos viatgers. I per molt que hi estiguem d’acord, no ho diem nosaltres, sinó els escriptors que van aterrar a la capital del Mediterrani durant el segle XVII i van destacar en els seus escrits el caràcter cosmopolita i hospitalari de la seva gent. En aquesta activitat, programada el dijous 12 de novembre a les 17 hores, es repassarà com novel·listes com Tirso de Molina, Cervantes i Emilia Pardo Bazán van descriure Barcelona en les seves obres.

NO T'HO PERDIS: Les llibreries més boniques de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat