Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Unorthodox
Foto: NetflixUnorthodox

5 motius per a veure la sèrie de Netflix 'Unorthodox'

Escrit per
Erica Aspas
Publicitat

No va de religió, ni d'amor, ni de llibertat, ni de submissió, ni de música, ni de por i, al mateix temps, va una mica de tot això i més. El que està clar és que 'Unorthodox', la sèrie de Netflix, us farà pensar i plantejar-vos el vostre entorn i la vostra vida. Si encara no l'heu vist, us donem cinc motius per donar-li al 'play' ara mateix. És una mini sèrie de 4 capítols més un d'extra, una mena de 'making of' i, esteu avisats, se us ficarà dins.

1 - Perquè és diferent

Serie Unorthodox
UnorthodoxFoto: Netflix

Ja se sap que tot està inventat i, encara que la qualitat de les sèries actuals és bastant alta, els arguments acaben girant al voltant de temes molt similars: crims, baixes passions, sexe, drogues, poder, malentesos, amor, ciència-ficció... Però fins ara no havíem vist res semblant, ningú s'havia ficat fins a la cuina –mai millor dit– d'una comunitat tan tancada i poc coneguda com la dels jueus ultraortodoxos. I, almenys en el meu cas, ha posat en evidència el poc que coneixem altres cultures, religions i la seva forma de funcionar. I això, que et mostrin una cosa tan diferent, és el que ha fet d''Unorthodox' un fenomen.

2 - Perquè la història és real

Esty, protagonista de la serie Unorthodox
UnorthodoxFoto: Netflix

Basada en fets reals. Així de senzill i així de cridaner. La sèrie està basada en el llibre de memòries de Deborah Feldman, una jove que escapa de l'estricta comunitat jueva ultraortodoxa per refer la seva vida lluny d'ella. Escapa d'un matrimoni concertat, de la pressió per tenir fills amb relacions sexuals gens satisfactòries, de no tenir accés a les seves aspiracions, d'una comunitat intrusiva, d'un patriarcat asfixiant. A la sèrie, els 'flashbacks' són els més fidels amb la vida de Feldman, en canvi, la vida d'Esty Shapiro (la protagonista) a Berlín difereix més del que li va passar a l'autora del llibre i també guionista de la sèrie.

3 - Per l'idioma

Unorthodox
UnorthodoxFoto: Netflix

Esty forma part de la comunitat Satmar de Williamsburg, a Brooklyn, Nova York. I, com tots a la comunitat, parla jiddisch, un idioma propi que barreja alemany i hebreu (a grans trets) i que la ha respectat, és a dir, no ha estat doblada com quan els personatges parlen en anglès i en alemany, en cas que no la veieu en versió original. En el capítol extra veureu la dificultat i la grandesa cultural que suposa que Netflix aposti per una sèrie on gran part del temps es parla un idioma que només entén una minoria.

4 - Pel vestuari

Serie Unorthodox
UnorthodoxFoto: Netflix

Si us pregunten com identificar un home jueu ortodox, segur que dieu "per la barba i els tirabuixons". En la sèrie no falten les 'péot', que és com s'anomenen –es van fer centenars d'elles falses per als actors extres– així com les perruques típiques que porten les dones casades, ja que tenen prohibit mostrar el seu cabell en públic. Però pareu atenció perquè a cada capítol veureu un munt de peces de roba típiques del dia a dia d'aquesta comunitat i de les seves litúrgies.

Atenció als 'shtreimel', uns enormes barrets de pell que porten els homes casats durant el 'shabat' i en altres festivitats. A la sèrie són de pell sintètica -els originals poden costar més de mil euros- i els veureu, sobretot, durant el casament dels protagonistes. I aquest és un altre punt important pel que fa al vestuari, fixeu-vos en el vestit de la núvia, a quina altra comunitat us recorda?

També és molt interessant el canvi físic i d'estil de la protagonista. L'alliberament personal de l'Esty es materialitza en treure's la perruca i en deixar enrere els modestos vestits de les dones de Satmar. Encara que la història succeeix a Williamsburg i a Berlín, pràcticament tota la sèrie es va filmar a la ciutat alemanya, però com als responsables de vestuari els hi costava trobar roba fidel a la tradició Satmar a Alemanya, van haver d'adquirir-la directament a Williamsburg.

5 - Pels actors

Unorthodox
UnorthodoxFoto: Netflix

La valenta Esty; el seu marit Yanky, que tampoc té ni idea de què va la vida; el perillós i inquietant Moishe, el grup de joves del conservatori de música... Un altre risc pres i superat de la sèrie és haver comptat amb un elenc format per actors pràcticament desconeguts però que han demostrat la seva solvència. No li perdeu la pista a Shira Haas, una Esty menuda, gairebé una nena, amb un rostre profundament expressiu que farà que sentiu l'asfíxia, la por i l'anhel als seus ulls. Una altra curiositat de la sèrie és que, en aquesta obsessió de la direcció i dels productors per ser fidels a la realitat, van comptar amb l'ajuda i supervisió d'Eli Rosen, actor, traductor i especialista en jiddisch, que pertany a la comunitat i que es va encarregar d'ensenyar jiddisch als actors i estar pendent de detalls que li donessin autenticitat a la història. A més de ser una mena de guia espiritual durant el rodatge, també interpreta el paper de rabí.

NO T'HO PERDIS: Cinc noves sèries que has de veure

Les millors idees d'oci i cultura per fer a casa a la nova Time In Pocket interactiva

Últimes notícies

    Publicitat