[title]
La plaça de Sant Just és un petit oasi al mig de Ciutat Vella. Darrere de les riuades de gent que passen per la plaça Sant Jaume i el carrer Ferran hi ha aquest petit recer amb unes escales que pugen cap a una església gòtica preciosa, la dels Màrtirs Sant Just i Pastor. Si alceu el cap, sobre la porta hi veureu una Moreneta, com la de Montserrat. I si feu un gir de 180 graus, us cridarà l’atenció un palau preciós que destaca entre la resta de cases de la plaça. Les seves parets són plenes d’esgrafiats amb ocells, àngels, flors i fulles de vinya, data del 1770 i té el nom de Palau Moxó.

Però, com és per dins aquest palau? L’edifici té una planta baixa (on hi havia les cavallerisses i els estables), un entresol i tres plantes: la primera, que és la planta noble i dos pisos més. S’hi entra per una gran portalada de fusta que dona a la plaça de Sant Just i, un cop dins, es poden pujar unes escales que envolten el pati descobert al voltant del qual s’articulen les estances.

L'interior del palau, després d’una reforma de la mà de TdB Architects, s’ha convertit en sales per a esdeveniments i apartaments de luxe. Malgrat aquest canvi d’ús, de residència privada a espai privat per a festes d’alt standing, el palau no ha perdut la seva essència barroca, perquè molts dels elements arquitectònics i decoratius de l’edifici estan protegits. Us els expliquem.

En traspassar el llindar podreu veure l’antic menjador de la família: un saló rectangular, reformat al segle XIX, amb una galeria de quatre arcs oberts cap al pati de cavallerisses del Palau. La norma general d’aquest palau sempre serà la mateixa: mireu el sostre, per favor! El de la Sala Rocabert és de motllures de fusta treballadíssimes, que contrasten amb el terra de fusta massissa de noguera i ressalten la xemeneia d'inspiració neoclassicista.

Ara bé, per al·lucinar amb els sostres cal anar a la Sala Sant Mori, la que havia estat la gran sala de ball dels Moxó i un dels tresors més grans del Palau. Es tracta d’un saló rococó amb un sostre del segle XVIII que és un esclat de colors i escenes de tota mena. Al centre s’hi dibuixa la roda de l’horòscop, que queda envoltada d'al·legories de les estacions de l’any i referències a les arts, la ciència, l’astronomia, la geometria, la música o la literatura. És un d’aquests sostres que miraries hores i hores sense preocupar-te per agafar torticolis.

I d’aquest saló, s’entra a la sala Montcortés, una estança rectangular oberta a la plaça de Sant Just amb grans finestrals que donen a balcons, des dels quals es pot observar l’església dels Màrtirs Sant Just i Pastor des d’un angle privilegiadíssim. Aquí, els sostres i les parets tenen dibuixades sanefes de motius vegetals i motllures daurades, de les quals pengen garlandes.

És una sala de gran bellesa que servia originàriament per a les activitats socials de la família Moxó, i té una xemeneia de marbre amb detalls de fusteria originals. Al costat, hi ha una petita sala que abans era el dormitori noble, del qual encara es conserva l'arc de triomf que separava l'antecambra i l'antiga alcova, un tresor del XVIII que s’ha conservat fins a l’actualitat. De la cambra, es pot anar a un espai minúscul del qual també cal contemplar-ne el sostre: la volta de creueria ens indica que som dins l’antiga capella del palau.

Qui eren els Moxó i què va passar amb la família propietària del Palau?
Els Moxó eren la família que va anar a parar en aquell indret cap al 1775, però el Palau havia estat abans d’altres famílies. Els Moxó eren barons de Montcortès i, després, van ser Marquesos de Sant Mori, i la seva presència en aquest edifici barroc s’ha estès des de finals del XVIII fins al 2017, quan Inés Moxó va decidir posar-lo a la venda. L’Ajuntament de Barcelona no va exercir el dret a tanteig i el palau va acabar en mans de l'empresari mexicà Eduardo Rallón, que l'ha transformat en habitatges de luxe.

Al seu web, l'empresa que gestiona l'edifici, Mercer Residences Barcelona, expliquen que “durant més de 300 anys la influent família Moxó va obrir els salons i els patis de la seva residència per oferir recepcions a l'alta societat de Barcelona i a personalitats estrangeres que la visitaven". Ara, el Palau ofereix 5 habitatges exclusius d'alt standing (dúplexs independents de 140 a 260m² amb 2 o 3 habitacions) i espais per a esdeveniments de luxe en aquest edifici ple de valor patrimonial.
