[title]
Sempre és un dels elements més polèmics de Nadal, diana de les crítiques. L'any passat, sense anar més lluny, vam sentir a parlar força del pessebre de la plaça Sant Jaume, pel seu caràcter de projecció 100% virtual. Enguany torna a haver-hi pessebre físic, i passa a tenir un component força tradicional. Aquest dilluns 27 de novembre, s'ha començat a muntar el pessebre que, aquest Nadal, serà obra de l'escenògraf Ignasi Cristià, qui homenatjarà la tradició del pessebre napolità configurant un naixement 100% barceloní.
El pessebre tindrà una forma semicircular, com si fos un petit teatre de set metres d'alçada i fet amb material reciclable, on tots els personatges seran figures retallables. La proposta està estructurada a través de tres escenes troncals: els pastors, el naixement i els Reis. A més, hi apareixen una setantena de personatges representatius de la diversitat de Barcelona. En aquest cas, no hi haurà caganer, sinó caganera, que serà una noia llegint mentre està asseguda en un lavabo.
La proposta anirà acompanyada d'una mostra gràfica que explicarà la història associada a la tradició de casa nostra, amb una intervenció vinculada a la commemoració dels 800 anys de pessebrisme a Catalunya i es podrà visitar entre l'1 de desembre i el 6 de gener.
Pessebres a Barcelona
A banda del pessebre de la plaça de Sant Jaume, Barcelona acollirà també altres instal·lacions de pessebres al pati del Museu Marès, entre el 25 de desembre i el 7 de gener, i un altre al monestir de Santa Maria de Pedralbes, entre el 16 de desembre i el 2 de gener.