Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Així serà la Plaça de les Glòries quan estigui acabada

L’espai, amb més de 9.000m2 de verd, comptarà amb una àgora sensorial, una gran àrea de jocs i un parc d’aigua

Escrit per
Clara Tórtola Escámez
Publicitat

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat el projecte per urbanitzar el parc de Glòries, que donarà lloc a la finalització de la Plaça de les Glòries. Es preveu que a finals d’any es posi en marxa el tram final d’obres en l’àmbit del mig de la plaça, l’últim que falta per remodelar. L’objectiu és convertir la zona en un espai de centralitat amb vocació metropolitana i en un parc de proximitat que actuï com a pulmó verd de la ciutat. La plaça comptarà amb els principals nodes d’activitat del parc que inclouran una àgora sensorial, un jardí d’immersió, una gran àrea de jocs, un parc d’aigua, un umbracleuna àrea d’esbarjo per gossos.

Després d’anys de reivindicacions veïnals, l’eliminació del trànsit a la superfície ha permès suprimir la barrera que havia existit a la plaça tornant a unir barris, districtes i ciutat. El guany de l’espai públic ha passat per diverses fases: l’abril del 2019 es va incorporar un pulmó verd de 20.400m2 i el setembre del 2021 es va fer accessible al públic la part de “La gran Clariana”. El mes de març d’enguany van començar les obres del recorregut del tramvia en el tram comprès entre els carrers de Castillejos i Badajoz; i ara finalment engega la recta final de la urbanització de la part central de la plaça, coneguda pel nom del projecte “Canòpia-Túnels”.

Un espai verd, de passeig i de trobada

Amb un pressupost de 26,4 milions d’euros, s’actuarà sobre 4,3 hectàrees de superfície, que s’incorporaran a la part ja executada del parc, sumant un total de 9 hectàrees. També es complementarà la trobada de l’avinguda Diagonal, la Meridiana i la Gran Via com un punt de trobada dels principals eixos verds i cívics, que passaran a convertir-se en camins i itineraris pels vianants. A més, es construirà un passeig lineal amb una font ornamental i una làmina d’aigua en un tram lateral, per on hi podran circular vianants i bicicletes, i que unirà en línia recta els extrems de la Diagonal. 

Plaça de les Glòries
Foto: Ajuntament de Barcelona

En aquesta part central de la plaça es plantaran 472 arbres nous i s’implantaran més de 9.000m2 de verd, aportant valor d’infraestructura ambiental al projecte. També es conservaran i recuperaran 46 dels arbres que ja hi havia a la zona i es plantaran 23.840 unitats d’espècies d’arbustos arreu del parc. 

L'àgora sensorial, el jardí immersiu i els altres nous espais de la plaça

El primer nou espai amb què comptarà la plaça serà l’àgora sensorial Berta Cáceres. Envoltada d’una corona de bambús gegants, disposarà de 1.000m2 útils – i 2.518 m2 de superfície total- i serà d’ús polivalent. En aquest espai es podran realitzar esdeveniments culturals. 

Àgora sensorial Berta Cáceres
Foto: Ajuntament de Barcelona

 El segon espai que inclourà la plaça serà el jardí d’immersió. Consistirà en un espai amb plantació d’espècies amb baix requeriment hídric i que donarà accés a l’estació de metro. Tindrà una superfície total de 1.292m2.

Jardí d'immserió Plaça de les Glòries
Foto: Ajuntament de Barcelona

 El següent espai es tracta d’una superàrea de jocs: serà una àrea de jocs infantils singulars accessible, per a diverses edats i amb 35 elements de joc, un sorral i zones d’estada. Comptarà amb una superfície total de 1.968m2.

Superàrea de jocs Plaça de les Glòries
Foto: Ajuntament de Barcelona

I la plaça també tindrà una altra incorporació d’allò més divertida per als més petits: un parc d’aigua. Serà una instal·lació aquàtica de 104 m2 en funcionament durant els mesos d’estiu, que es convertirà en una zona d’estada durant la resta de l’any.

A banda, també hi haurà un umbracle, un espai polivalent de 668 m2 de superfície per a realitzar activitats i actes a l’ombra, i també una gran àrea d’esbarjo per a gossos, amb una superfície útil de 760m2 – i una total de 1.144 m2-. A banda, a la part Llobregat de la plaça s’hi inclourà el mirador de la Gran Via, amb una zona de grades i espai verd. La urbanització també comportarà la inclusió de taules de pícnic, fonts, bancs i quioscs.

Futura rambla dels Encants
Futura rambla dels Encants. Foto: Ajuntament de Barcelona

Amb aquest nou espai verd de la ciutat es pretén generar un ecosistema ric en biodiversitat dins del sistema urbà de Barcelona, espai on conviuran nodes de biodiversitat i nodes d’activitat. El projecte del parc vol conservar els cicles naturals dins d’entorn i fer eficient del cicle de l’aigua, per aconseguir la regulació climàtica del parc i aportar frescor a l’estiu. Un cop finalitzin les obres de la part central de la plaça, Barcelona haurà guanyat un parc de 9 hectàrees que sumaran en aquest àmbit de la ciutat més de 1.000 arbres i 30.000m2 de verd.

NO T'HO PERDIS: Les millors piscines de Barcelona per anar amb nens

Llegeix el número de juny de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat