Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Així seran les festes de La Mercè 2021

La festivitat barcelonina celebra 150 anys amb una edició descentralitzada i marcada per la reserva prèvia i el control d'aforaments

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Publicitat

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat avui el cartell, la pregonera i la programació de les festes de La Mercè 2021. L’alcaldessa Ada Colau expressat la satisfacció de poder mantenir aquesta “celebració de la cultura, de la vida, de la ciutat i dels seus barris”, malgrat les dificultats de les circumstàncies excepcionals per la pandèmia de la Covid.

Ara bé, l’alcaldessa també ha admès que “no és La Mercè que voldríem”, ja que la festa major d’enguany serà molt similar a la de l’any passat: totes les activitats s’hauran de reservar prèviament per internet i hi haurà restriccions d’aforament. En aquesta línia, Colau ha fet una crida a la responsabilitat de la ciutadania per a garantir la seguretat en les activitats de La Mercè, que tindran lloc els dies 23, 24, 25 i 26 de setembre, des de passades les 10 del matí fins a les 12:30 de la nit.

A més, aquest any La Mercè celebra el seu 150è aniversari. Precisament perquè no és una Mercè qualsevol, Colau ha explicat que es vol donar el protagonisme a la cultura popular i tradicional, que “forma part de l’ADN de la nostra ciutat” i “contribueix a la cohesió social dels barris”. Així doncs, aquest tipus d’activitats tindran una centralitat especial durant les festes, que comptaran amb la participació de 200 entitats de Barcelona que s’encarreguen de mantenir la flama de la cultura popular de la ciutat.

L’homenatge a la cultura popular tindrà lloc al llarg de tot el passeig de Gràcia, entre els carrers Diputació i Rosselló, durant el dia 24 de setembre. Aquest sector, que ha patit greument les conseqüències de la Covid, serà el protagonista d’una cavalcada commemorativa en la qual participaran colles de gegants, castellers, falcons i diables. Així ho ha expressat el sisè tinent d’alcaldia Jordi Martí, remarcant que la cultura popular “no només genera capital cultural, sinó un capital social indispensable”.

Diables
Foto: Ajuntament de BarcelonaDiables

Música i arts de carrer amb reserva prèvia i control d’aforament

La Mercè continua amb la línia descentralitzadora de les darreres edicions: en total, la festa tindrà lloc en 23 espais diferents que acolliran programació en 7 districtes de la ciutat.

Pel que fa a la programació musical, el sisè tinent d’alcaldia també ha explicat que la música seguirà tenint un paper crucial en les festes de La Mercè. S’han programat més de 100 concerts per a tota la ciutat, tots en espais que permeten els controls d’accessos i que requereixen reserva prèvia. Els recintes més grans són l’Estadi Olímpic i la Plataforma del Zoo Marí, que tenen un aforament de 3.000 persones. A més, el BAM celebra el seu 30è aniversari i, per primera vegada ha estat programat per la cooperativa L’Afluent, amb l’objectiu d’enfortir l’escena musical independent de la ciutat.

La Mercè també tindrà la seva dosi d’arts de carrer, en els espais habituals com la Ciutadella, el Castell de Montjuïc, que permeten controlar l’aforament. Enguany, en la programació de Mercè Arts de Carrer hi figuren més de 110 companyies que actuaran en 350 funcions, amb més de 1.000 artistes acreditats.

La reserva per assistir a les activitats previstes s’obrirà el 14 de setembre, amb les reserves per al festival BAM i Acció Cultura Viva; el dia 15, amb Mercè Música, i el dia 16 amb les activitats tradicionals i el Mercè Arts de Carrer. Els espectacles musicals permetran un màxim de dues entrades per reserva, i les activitats tradicionals i les arts de carrer, fins a tres entrades per cada reserva.

BAM
@XaviTorrentBAM

El piromusical, descentralitzat

Com l’any passat, La Mercè tancarà la programació amb un piromusical dissenyat expressament perquè tots els barcelonins el puguin gaudir des de casa. De nou, hi haurà quatre punts de llançament secrets distribuïts per la ciutat, que no es faran públics per a evitar aglomeracions.

Serà un espectacle de focs d’uns vint minuts de durada que tindrà com a ingredient principal una banda sonora seleccionada pel dissenyador de so i de bandes sonores per a espectacles Jordi Bonet i pel crític i programador Jordi Turtós, que es retransmetrà per Betevé i TV3.

El cartell de la Mercè 2021

El cartell de La Mercè d’aquest any és obra de l’artista parisenca Malika Favre, establerta a Barcelona des de fa uns anys. Favre ha publicat en mitjans com The New Yorker, l’edició espanyola de Vogue, o The Parisianer, i ha volgut basar el seu cartell en una pregunta: Si Barcelona fos una dona, quin tipus de dona seria? L’artista ha expressat que la resposta seria una dona “guapa, protectora i poderosa” i per això ha decidit il·lustrar el cartell amb una reina mediterrània que està decorada amb detalls de la tradició catalana i l’arquitectura barcelonina.

Cartell de la Mercè 2021
Malika Favre / Ajuntament de BarcelonaCartell de la Mercè 2021

Custodia Moreno, pregonera

El 23 de setembre, el pregó de la Mercè 2021 a càrrec de l’activista veïnal Custodia Moreno marcarà l’inici dels actes programats. Segons Ada Colau, Custodia Moreno "representa la immigració andalusa a la ciutat i és una figura molt important del barri del Carmel", ja que ha dedicat la seva vida a dignificar la ciutat a través del seu activisme veïnal, a lluitar contra el barraquisme i a reivindicar la memòria històrica de Barcelona. En la presentació de les festes de La Mercè, Moreno ha volgut avançar que en el seu pregó “les paraules agradaran més o menys, però estaran plenes de sinceritat i agraïment” per a la ciutat que la va acollir. 

Custodia Moreno, activista veïnal
Foto: Ajuntament de BarcelonaCustodia Moreno, activista veïnal

L’Havana, ciutat convidada

L’Havana, havia de ser la convidada de la Mercè el 2020. Com que les restriccions de la Covid no ho van permetre, l’Ajuntament ha mantingut el compromís amb els artistes d’aquesta ciutat perquè vinguin enguany a compartir el seu art a la ciutat de Barcelona. Així doncs, hi haurà un intercanvi artístic i cultural amb l’Havana en forma d’actuacions musicals i d’arts de carrer, principalment al Parc de l’Estació del Nord, que comptarà amb la participació de 100 artistes cubans. Segons Ada Colau, aquest compromís amb l’Havana ha de servir també com un compromís de la ciutat de Barcelona “amb la llibertat d’expressió i de creació artística arreu del món”.

NO T'HO PERDIS: Els concerts de la Mercè 2021. Tot el que has de saber

Llegeix el número de setembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat