Notícies

Aldea: alta cocteleria i entrepans japonesos a preus assequibles

Els còctels d’aquest bar d’autor et deixen amb la boca oberta i el local és un oasi fresc a l’ombra

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Editor de Menjar i Beure, Time Out Barcelona
Aldea
Foto: Aldea | Aldea
Publicitat

Les onades de calor han vingut per quedar-se. La desagradable sensació d’un núvol invisible, però alhora ardent i sec que et colpeja pel carrer, ens acompanyarà durant tots els estius que ens quedin de vida (i Jesuset meu, que no vagi a més). Aquesta vivència s’agreuja si la mà de la canícula ens aixafa sobre l’asfalt.

Si això passa al Born, sapigueu que acaba d’obrir Aldea (Esparteria, 14), una cocteleria d’autor que es caracteritza pel seu caràcter gairebé de refugi climàtic. Molt bé, em direu, totes les bones cocteleries són un refugi en si mateixes. No us ho discutiré. Però en entrar a Aldea, situada en una cantonada massissa del carrer Esparteria, notes una frescor que va més enllà de l’aire condicionat. T’asseus en calma i en penombra, en un ambient inspirat en els cenotes mexicans, entre parets de pedra antiga i mobiliari fet a mà.

Aldea
Foto: AldeaAldea

Els responsables i creadors d’Aldea són la parella de bartenders Silvia Dorninger i Francesco Falco (austríaca i italià), i darrere del projecte hi ha el grup Creps al Born. Però si els locals de Juanillo Falcón i socis es caracteritzen per la marxa sense aturador i remenar el cul, Aldea és un oasi de calma. "Vam viure uns quants anys al Carib Llatí, i volíem resumir les experiències i els bons records que vam viure en un bar", m'explica Dorninger. El tema de la calma no és cap exageració: diria que és la primera vegada a la meva vida que veig una parella amb un cotxet de nadó en una cocteleria.

Fran y Silvia, Aldea
Foto: AldeaFran y Silvia, Aldea

Dorninger —premi World Class Bartender de l’any a les Illes Caiman el 2023— i Falco tenen experiència en grans barres (Cova Santa, Paradiso, Library by the Sea, Bar Sauvage...) i les ganes i el talent per arrancar un projecte molt personal. Cada còctel de la carta remet a bons moments passats al Carib (i la tècnica amb què els materialitzen et deixa amb la boca oberta. A la planta soterrani del local elaboren els seus destil·lats i fermentats). "Quan vam anar de vacances a Mèxic per primera vegada vaig estar una setmana tombada menjant nachos amb guacamole", recorda Dorninger. D’aquí surt el còctel High Waves, amb pomelo, pinya, coriandre, chipotle, tequila... i destil·lat de nachos! Amb un equilibri exquisit entre el fumat i la fruita dolça, una mica picant i el característic sabor càlid del blat de moro.

High Waves, Aldea
Foto: Time Out BarcelonaHigh Waves, Aldea

O el Piedra Santa, un combinat de plàtan, miso, caramel, ordi torrat i rom, ideal per servir de postres. Perquè, de fet, també es pot menjar. Tenen un apartat de la carta amb tres sandos, entrepans japonesos, d'allò més apetitosos: de carn, amb cochinita pibil, alvocat i ceba confitada; el de peix, de tonyina, amb tàperes cruixents i emulsió de soja; i un vegetarià amb maitake, reducció de coco i xipotle.

Els sandos de l'Aldea
Foto: AldeaEls sandos de l'Aldea

Cada entrepà —dues racions suculentes— a nou euros, i cada còctel sorprenent a dotze. Preus força econòmics, si tenim en compte en quin rang es mou l’alta cocteleria de la ciutat: un còctel amb toc creatiu de 15 euros ja no baixa, a Barcelona. "Creiem en la sostenibilitat del projecte. No només en les elaboracions: també és sostenible que molta gent pugui entrar i prendre’s un còctel."

Per cert, un exemple d’aquestes pràctiques sostenibles és l’Arrecife de Coral Club: un al·legat a favor de la defensa de la barrera de coral del Carib, amb destil·lat de closca d’ostra cuinada en vodka i cava, anet i gerds.

NO T'HO PERDIS: Les millors cocteleries de Barcelona

T'interessa la gastronomia? Inscriu-te a la newsletter mensual d'en Ricard Martín i rebràs contingut exclusiu sobre els millors restaurants i bars de Barcelona 

Últimes notícies
    Publicitat