Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Aquest és 'El peó', l'enigmàtic quadre perdut d'Aleix Clapés, pintor de Gaudí i Güell

L’obra només es va exposar l’any 1886 i ara es pot visitar al Palau Güell dins la restrospectiva dedicada al pintor

Escrit per
Erica Aspas
Publicitat

L'anomenat 'Cas Caravaggio', el misteriós quadre de Goya venut d'amagatotis per Esperanza Aguirre... El món de l'art s'ha colat als telenotícies, envoltat d'enigmes. A casa nostra també tenim un cas curiós que s'acaba de presentar. És 'El peó', de l'artista Aleix Clapés, pintor de confiança de Gaudí –fins que van trencar peres durant la construcció de La Pedrera– i Eusebi Güell, que feia dècades que estava desaparegut

La història és la següent. La família de l'artista va assegurar que el quadre l'havia comprat per dos milions de francs Lev Trotski, qui l'hauria enviat el Kremlin. Segons diuen, Stalin hauria escrit a la família explicant que el quadre estava localitzat i ben custodiat. El 'problema' quin és? Que no hi ha constància física d'aquesta carta, ja que els descendents de Clapés la van cremar durant la postguerra espanyola perquè ningú els pogués relacionar amb els comunistes. Aquesta història s'ha anat explicant a casa dels Clapés de generació en generació, i asseguren que "a casa seva no es deien mentides".

Quadre d'Aleix Clapés, a El Día Gráfico
Foto: Diputació de Barcelona

L'obra només es va exposar l'any 1886, a la Sala Parés, i és en aquesta data quan se li perd la pista. No se sabia ni on era ni en mans de qui estava. És a dir, feia entre 100 i 125 anys que aquest quadre no s'havia vist al natural.

Investigació privada

Però les incògnites no s'han dissipat. Arran de l'exposició 'Aleix Clapés, l'enigmàtic pintor de Güell i Gaudí' que es pot visitar al Palau Güell fins al 30 de maig, i encuriosit pel personatge i l'obra, l'historiador de l'art Joan Francesc Ainaud es va posar en contacte amb la directora del Museu del Kremlin per confirmar si el quadre havia estat a Rússia. La resposta va ser que allà no hi havia ni rastre de 'El peó'.

Aquesta història novel·lesca va resultar falsa i el quadre mai va sortir de Barcelona, ja que la va comprar l'industrial, col·leccionista i conegut de Gaudí Joan Artigas-Alart Casas. Quan va morir, l'obra va passar a mans dels seus familiars fins ara. Ho sabem gràcies a un estudi sobre Artigas-Alart que va fer l'historiador Josep Capsir i on es recullen les obres d'art més importants que posseïa l'industrial i on figura, entre elles, 'El peó.

El quadre, ara

Des de desembre de 2020, el Palau Güell acull la gran exposició antològica dedicada a Aleix Clapés on, a més de veure les obres que sempre han decorat la residència Güell, es recullen més peces que descansaven al fons del MNAC. Coincidint amb el centenari de la seva mort, aquesta mostra pretén donar-li a Clapés l'atenció que es mereix, ja que va ser un artista oblidat i amb uns quants enemics. Per a uns era un geni i per altres un boig maleducat i sense talent. Al catàleg de l'exposició no figurava 'El peó', fins ara, que s'ha recuperat i restaurat i que podeu veure de ben a prop. 

Restauració de 'El peó, d'Aleix Clapés
Foto: Diputació de Barcelona

La història del Kremlin us havia agradat? Doncs espereu, que encara hi ha més. Es veu que Clapés havia fet una versió més petita de 'El peó' i una mica diferent, segons va publicar la revista 'Diario Gráfico' quan va morir l'artista, el desembre del 1920. Es desconeix on està aquesta obra, així que podria ser la que es va vendre a París i que va viatjar a Rússia. Arran de l'exposició del Palau Güell s'han localitzat i donat a conèixer moltes obres inèdites de l'artista.

NO T'HO PERDIS: Les exposicions més curioses de Barcelona.

Llegeix el número d'abril de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat 

Últimes notícies

    Publicitat