Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Nikola Tesla. El genio de la electricidad moderna
CosmoCaixaNikola Tesla. El genio de la electricidad moderna

Les exposicions més curioses que pots veure a Barcelona

Peces d'art diferents, temàtiques divertides i disciplines sorprenents que fan d'aquestes exposicions les més curioses

Escrit per
Erica Aspas
Publicitat

Que l'art té una presència indiscutible a la ciutat no és cap novetat. Tenim museus de tota mena que atresoren col·leccions molt valuoses; galeries d'art que serveixen d'aparador per a nous talents i també per a artistes consagrats; exposicions gratuïtes i fins i tot art al carrer que et sorprèn a casa pas. Però encara hi ha més, i dins de la programació artística de Barcelona trobem exposicions que, ja sigui per la seva temàtica, per la disciplina de l'artista o pel seu contingut, les hem catalogat com les més curioses de la ciutat. Deixeu que us sorprenguin!

NO T'HO PERDIS: Les exposicions de Barcelona que has de veure.

 • Què fer
 • Exposicions
 • Sant Gervasi - La Bonanova

Arriba al CosmoCaixa una exposició sobre Nikola Tesla, que fa un recorregut cronològic per la vida de l’excepcional científic posa en relleu la seva importància en la història de la ciència.

Per entendre que crucial va ser la figura de Nikola Tesla, cal saber que el científic va néixer en un món que funcionava gràcies al vapor i a la força física, i quan va morir va deixar un món totalment nou, impulsat per l’energia elèctrica: el món que coneixem nosaltres avui en dia.  

A Tesla se li atribueixen més de 300 patents d’invents científics i li devem contribucions essencials per a la vida moderna, com ara la invenció del motor d’inducció, el desenvolupament del corrent altern com a font d’energia i la transmissió sense fils d’energia i informació, entre d’altres.

Aquesta exposició, que el Cosmo Caixa ha organitzat en col·laboració amb el Nikola Tesla Museum de Belgrad, inclou mòduls electromecànics perquè els visitants puguin observar els principals invents de Tesla en funcionament, i presenta també experiments espectaculars que permeten explicar de manera entenedora la física que hi ha al darrere.

A més, també s’hi poden veure maquetes dels seus prototips i de les seves instal·lacions més destacades, rèpliques de pertinences personals de Tesla, audiovisuals sobre els seus enginys, i també instruments científics d’època relacionats, que pertanyen a la col·lecció de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona.

Aquesta és la tercera vegada que CosmoCaixa dedica una exposició monogràfica a un científic destacat. Després de les mostres sobre Darwin i Einstein, aquesta exposició aprofundeix en un personatge menys conegut, però de qui hi ha documentades prop de 300 patents. 

 • Què fer

En honor al 200 aniversari del naixement de Fiódor Dostoievski (1821-1881), escriptor i filòsof rus, la Fundació Casa de Rússia de Barcelona organitza una exposició immersiva per divulgar l'obra, la vida i la filosofia de l'escriptor en una exposició fins al 22 de febrer de 2022.

L'exposició està dividida en tres parts: una secció artística, amb il·lustracions exclusives de l'artista Valeria Brancaforte i inspirades en la novel·la 'Crim i càstig'; una secció documental, on es descriu les etapes en la vida i obra de Dostoievski; i una secció immersiva, que ofereix als seus espectadors l’oportunitat d'interactuar amb els herois i el temps cronològic de l'autor. 

Aquesta exposició brinda l'oportunitat als espectadors per apropar-se a les etapes més importants de la vida i l'obra del geni de la literatura mundial: un viatge per l'herència literària i filosòfica d'una manera poc coneguda pel públic. 

L'entrada general té un preu de 5 €, tot i que a partir del 10 de novembre la fundació organitza visites guiades per l'exposició per 7 €, tots els dimecres amb inscripció prèvia

Publicitat
 • Art
 • El Raval

La il·lusió de l'espai del cinema pot regenerar un camp? D'una terra regada d'imatges n'ha crescut mai cap tija viva? Darrere de totes aquestes preguntes (potser sense una única resposta) la Filmoteca de Catalunya convida a l'artista i escriptor Pere Jaume Borrell, Perejaume, qui inaugura 'Donar cabuda', una exposició gratuïta del 17 de novembre al 30 de març de 2022. Un espai on l'artista combina obres creades expressament per l'exposició amb d'antigues, imatge en moviment, pintura, fotografia, el gravat i una intervenció escènica. 

L'exposició es complementa amb tres projeccions, l'acte inaugural el 17 de novembre amb una lectura a les fosques a la sala Laya del text 'Un bosquet de vista verda', de Perejaume, a càrrec de Georgina Navarro. I dues projeccions: 'Maniobra' (2014) i una sessió de curtmetratges de l'artista, el 25 de gener i el 15 de febrer de 2022. 

Perejaume veu l'espai de la Filmoteca com un sot de projeccions, un espai de conservació i arxiu. Malgrat això, l'artista busca restituir, plantar i fer reposar l'espai. Una alliberació de tota la saturació que pateix aquest lloc d'emmagatzematge per crear quelcom nou. La seva obra s'ha vinculat més amb la tradició literària que no pas a un moviment artístic: pintures, dibuixos, escultures, instal·lacions, fotografies i vídeos no esgoten la llista de recursos que utilitza l'artista, però el conjunt de tot forma un resultat coherent que dona vida al sistema artístic que avui ens ofereix. 

 • Què fer
 • Exposicions
 • El Gòtic

Com menjaven, els barcelonins, fa milers d'anys? Qui s'encarregava que els productes que entraven a la ciutat fossin de qualitat? El MUHBA ens explica la història alimentària de Barcelona, recorrent les diverses maneres com les institucions de la ciutat s'han implicat activament en la salut i l'alimentació dels seus ciutadans. Des del segle XIII fins l'actualitat, descobreix les persones que han determinat com mengem, quins estris es feien servir, quins eren els ingredients de moda i què estava a l'abast dels barcelonins. 

L’exposició reuneix més de 300 peces i originals provinents de 27 prestadors entre arxius, museus, biblioteques i particulars i es pot visitar en dos espais singulars del Palau Major, el saló del Tinell i la capella de Santa Àgata. El primer acull la perspectiva històrica i la capella els reptes actuals de l’alimentació sostenible

Publicitat
 • Museus i institucions
 • Història natural
 • El Besòs i el Maresme

Com és el procés de les cries d'animals des que neixen fins que s'independentitzen? 

Bebès animals és la nova exposició temporal del Museu de Ciències Naturals de Barcelona que explica en sis etapes aquest procés: des del naixement, fins a l'autonomia, passant per l'amenaça i protecció, l'aprenentatge, les funcions vitals i el desenvolupament, els infants podran iniciar-se en unes nocions senzilles de la biologia i el comportament animal i en comparar-s’hi podran prendre consciència del seu propi desenvolupament.

Amb una museografia de colors vius i amb materials acollidors, l’exposició es presenta com un terreny d’aventures on els infants seràn convidats a fer-se un niu o camuflar-se per defugir els predadors. 

 • Art
 • Art

Després d'estrenar-se amb una superexposició que ens introduïa –literalment– en les obres de Monet i de fer-li un merescudíssim homenatge a la fotografia analògica i als grans fotògrafs barcelonins del segle XX a 'Barcelona. Memòria fotogràfica' –que apura els seus últims dies– el Centre d'Arts Digitals IDEAL presenta la seva tercera producció immersiva de gran format, aquesta vegada centrada en l'obra de Gustav Klimt.

'Klimt, l'experiència immersiva' es pot visitar a partir del 16 d'abril i les entrades ja es poden comprarEs tracta d'una coproducció amb l’estudi belga Exhibition Hub que s'estrenarà simultàniament a la Gallerie Horta de Brussel·les i a l'IDEAL i on tornareu a gaudir de projeccions de 360º, 1000 metres quadrats de pantalla i una experiència amb ulleres de realitat virtual encara més impressionant i immersiva que les altres exposicions que ja ha acollit l'IDEAL. Una proposta molta maca i pensada per a tota la família.

Publicitat
 • Museus i institucions
 • Art i disseny
 • El Gòtic

Visitar el Museu Marès sempre és estimulant. És com un mercat d'antiguitats endreçat on us trobareu amb col·leccions d'obres d'art, objectes quotidians, instruments musicals, joguines i un llarg etcètera d'èpoques pretèrites. Ara han actualitzat la Sala de les Diversions, a les golfes del museu. Un espai on s'exposen tota mena de peces vinculades a l'entreteniment com soldadets de plom, teatrets de cartró, nines (una mica terrorífiques), jocs de taula antiquíssims, cromos i, la joieta de la sala, és l'apartat dedicat als autòmats.  

Lluís Ribas, conservador-restaurador del Museu dels Autòmats del Parc d'Atraccions del Tibidabo, ha restaurat el mecanisme d'una dotzena de peces, que han recuperat el seu moviment i música originals. Els podeu veure en moviment al curt 'Màgia mecànica', de Xavier Vilató, que s'emet en bucle en una pantalla al costat del pallasso equilibrista, la peça destacada, que es posa en marxa en ocasions puntuals. Heu de tenir em compte que són peces molt antigues i, tot haver estat restaurades, els anys passen també per elles.

 • Museus i institucions
 • Moda i indumentària

Durant els 50 anys de trajectòria, Raffel Pagès s'ha convertit en una institució en el món de la perruqueria, obrint negocis arreu, però també destaca per la seva faceta de col·leccionista que ha bolcat en el Museu d'Història de la Perruqueria. Està ubicat al seu saló de la rambla de Catalunya i és considerat el museu dedicat a la història i l'ofici de la perruqueria més important del món. Hi trobareu més de 5.000 peces, des de la prehistòria fins ara i de mil racons del món, com les primeres navalles i algunes peces que han donat lloc a les primeres tisores, pintes de fusta, una gran col·lecció de miralls i d'assecadors –de mà i de cap–, obres d'art, tot de productes capil·lars per a homes i dones, la perruca més gran del món i, fins i tot, blecs de cabell d'Elvis Presley i Napoleó Bonaparte.

Publicitat
 • Museus i institucions
 • Ciència i tecnologia
 • La Font de la Guatlla

CaixaForum es transforma en un gran ecosistema que barreja art, tecnologia i natura amb dues experiències immersives, participatives i multisensorials que ens conviden a repensar la nostra relació amb l'entorn. Es tracta d'una obra del col·lectiu de creadors japonesos teamLab, format per artistes, enginyers, matemàtics i arquitectes. Es podrà visitar fins al 9 de gener de 2022.

La primera experiència, 'Born from the darkness a loving, beautiful world', és una instal·lació interactiva on els visitants han de crear un món entre tots. A les parets es projecten un seguit d'ideogrames que amb les interaccions del públic aniran creant un paisatge únic de possibilitats infinites.

La segona és 'Graffitti nature: lost, immersed and reborn'. Es tracta d'un ecosistema on els visitants han de mantenir el fràgil equilibri entre la flora i la fauna. En aquest món conviuen flors, papallones i rèptils que evolucionaran en relació amb les accions del públic.

Recomanat

  Més de Love Local

   També t'agradarà
    Publicitat