
Les exposicions més curioses que pots veure a Barcelona
Peces d'art diferents, temàtiques divertides i disciplines sorprenents que fan d'aquestes exposicions les més curioses
Que l'art té una presència indiscutible a la ciutat no és cap novetat. Tenim museus de tota mena que atresoren col·leccions molt valuoses; galeries d'art que serveixen d'aparador per a nous talents i també per a artistes consagrats; exposicions gratuïtes i fins i tot art al carrer que et sorprèn a casa pas. Però encara hi ha més, i dins de la programació artística de Barcelona trobem exposicions que, ja sigui per la seva temàtica, per la disciplina de l'artista o pel seu contingut, les hem catalogat com les més curioses de la ciutat. Deixeu que us sorprenguin!
NO T'HO PERDIS: Les exposicions de Barcelona que has de veure.
Symbiosis
Després de 13 anys explorant i investigant per tot el món per trobar els artistes més rellevants de cada continent treballant en el seu hàbitat natural, Dr. Case mostra en aquesta exposició retrospectiva una vintena de fotografies que inclou els retrats més representatius que ha fet al llarg de la seva vida. Es tracta d'una exposició que explora els límits del retrat artístic a través de la fotocomposició digital i que inclou peces d'artistes com Suso33, Okuda, Zosen, Mina Hamada, Ramón Maiden, Andrea Michaelsson, Peca, Victor Castillo, D*Face, Inti i Belin, entre altres.
BMurals. M: Sagrera. Del 13 de febrer al 13 de març. Dc. a ds., d'11 a 19 hores.
Dualitats
Us recordeu d'aquelles postals i llibres que mostraven imatges diferents quan els movíem? Aquells invents màgics que amagaven un munt d'interrogants. Les obres de Sergi Cadenas (Girona, 1972) ens els recorden una mica, però amb una tècnica més depurada que, en comptes de formes calidoscòpiques de molts colors, el que ens ensenyen són cares. Per exemple, Marilyn Monroe es converteix en Albert Einstein en l’obra 'Bellesa versus intel·ligència', un nen passa a fer-se adult i, fins i tot, trobem la presència de la mort. Cadenas, artista òptic que es defineix com a autodidacte, fa gala de tècnica i màgia amb el pinzell a l'exposició 'Dualitats', que podeu veure a la galeria Jordi Barnadas fins a finals de febrer.
L'altra mirada de la recerca
Mai haureu vist la ciència des d'aquest punt de vista. L'aparador del Palau Robert acull 'L'altra mirada de la recerca', amb una selecció de més d'un centenar de les fotografies que s’han presentat des del 2011 al concurs de fotografies científiques que va posar en marxa el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) entre els seus investigadors per donar a conèixer la seva feina però també la bellesa de les imatges científiques i les sinergies amb l'art.
Sota el microscopi són només partícules, cèl·lules, fluids... però en aquestes sorprenents fotos semblen paisatges, focs artificials, teixits i flors.
La podeu veure fins al 28 de febrer.
UDJAT: L’exotisme de l’antic Egipte a Barcelona
La fascinació que exerceix l'antic Egipte a Occident és innegable: els descobriments arqueològics del segle XIX van contribuir a fixar una fascinació per la grandiloqüència de les piràmides i els temples, l’escriptura d’aparença misteriosa o els ritus funeraris que semblen ocultar secrets esotèrics. L'exposició 'UDJAT: L’exotisme de l’antic Egipte a Barcelona' –que serà al Museu Etnològic i de les Cultures del Món del carrer Montcada fins al 21 de juny– documenta i analitza l'embruix que l’antic Egipte va exercir en la societat barcelonina d'aleshores. Des d'arques com les d'Indiana Jones a vestigis a cementiris, peces de joieria i cartells.
Sala de les Diversions
Visitar el Museu Marès sempre és estimulant. És com un mercat d'antiguitats endreçat on us trobareu amb col·leccions d'obres d'art, objectes quotidians, instruments musicals, joguines i un llarg etcètera d'èpoques pretèrites. Ara han actualitzat la Sala de les Diversions, a les golfes del museu. Un espai on s'exposen tota mena de peces vinculades a l'entreteniment com soldadets de plom, teatrets de cartró, nines (una mica terrorífiques), jocs de taula antiquíssims, cromos i, la joieta de la sala, és l'apartat dedicat als autòmats.
Lluís Ribas, conservador-restaurador del Museu dels Autòmats del Parc d'Atraccions del Tibidabo, ha restaurat el mecanisme d'una dotzena de peces, que han recuperat el seu moviment i música originals. Els podeu veure en moviment al curt 'Màgia mecànica', de Xavier Vilató, que s'emet en bucle en una pantalla al costat del pallasso equilibrista, la peça destacada, que es posa en marxa en ocasions puntuals. Heu de tenir em compte que són peces molt antigues i, tot haver estat restaurades, els anys passen també per elles.
Print3D
Fa relativament poc temps les impressores 3D ens semblaven objectes de laboratori i ara, qui més qui menys, pot tenir-ne una a casa seva. El que està clar és que aquesta tècnica està revolucionant el món. A CosmoCaixa teniu l'exposició 'Print3D', amb una trentena d'objectes –roba, decoració, instruments musicals i, fins i tot, òrgans per a trasplantaments– que demostren com la impressió 3D transformarà el nostre dia a dia.
Ubi consistam
La burocràcia i un objecte tan anodí com un passaport, protagonistes d'una exposició? Així és. L’artista italiana Marina Sagona –que exposa per primera vegada a Espanya, en aquest cas a Chiquita Room– va aconseguir la nacionalitat estatunidenca després de viure a Nova York 22 anys. És quan va començar a gestar aquesta mostra sobre les identitats nacionals a través d’un vídeo amb el testimoni de sis dones que parlen de com canvia la identitat; dibuixos de gran format que representen les pàgines del seu nou passaport i escultures en petit format que fan referència als òrgans i als cinc sentits i que juguen amb els colors de la bandera italiana.