[title]
Feia temps que qui escriu passava per davant, però va ser Maite Otegui, la pastissera i cuinera mexicana que ha revolucionat les postres a Barcelona, qui em va posar sobre la pista del Metl (Lull, 57). "Al Metl fan els millors tamales que es poden menjar a Barcelona", em va comentar (i, per cert, ella mateixa els serveix al seu brunch mexicà dominical).
Metl és un restaurant mexicà casolà i familiar que va obrir al Poblenou a finals de juliol passat. Entre la densa xarxa de brunchs i cafeteries d’especialitat, la seva presència em va passar desapercebuda (de fet, diria que ocupa un local que fins fa poc allotjava un dels molts salons d’ous remenats i cafè de categoria). És propietat de la parella formada per la veneçolana Oriana Abzueta i el mexicà Juan Pescador, que fa cinc anys que viuen al Poblenou.

Vaig arribar d’hora, sense avís ni reserva, vaig entrar i vaig menjar. I amb la primera queixalada vaig entendre que el lloc era especial. Vegeu a la foto el que vaig tastar: un espectacular taco de peix fresc estil Ensenada –tot un filet de peix arrebossat finíssim, matisat amb amanida de col i maionesa de xipotle–, un taco vegà de bolets enoki arrebossats, amb pipián (mole refrescant, és a dir, una salsa amb base de fruits secs) que es torna verd per llavors de carabassa i herbes diverses, i un sucós taco de carnitas, emblema del menjar de carrer mexicà més porcí.

Un restaurant gairebé nou on es tasta el rodatge. "En realitat, Metl és un projecte que fa gairebé vuit anys que funciona, vam començar fent tamales a casa", m’explica Abzueta. Funcionaven com a restaurant nòmada o pop-up –han treballat a Nova York, el Canadà i Londres– però també com a assessoria gastronòmica. "En Juan és de Durango, al nord de Mèxic, ell s’encarrega de les receptes i jo de l’organització i la cuina del migdia". Experiència no li falta: durant uns quants anys va ser encarregada de La Pachuca, una de les millors taqueries de Barcelona, i després de tenir un fill "em va tornar fort el cuquet de la cuina", explica.

Metl, malgrat la seva tipografia que recorda les bandes de black metal, no té res a veure amb el rock satànic o el metall. Significa “agave” en nàhuatl, i té una carta "molt meditada, curta i inclusiva, perquè el que et vingui de gust ho trobis: sigui un cebiche, tacos vegans, pollastre amb mole o coses més indulgents, com els tacos de carnitas, explica Abzueta. Pescador és un home de lletres –llicenciat en Filologia Hispànica per la UB i Humanitats a la Pompeu Fabra– ficat a cuiner. I han trobat un bon equilibri entre plats fregits, sopes i guisats i plats vegans. Tot fa venir salivera. El preu aproximat per menjar al Metl és d’uns 25 euros.
Els seus tamales són d’escàndol. "La Maite Otegui sempre em diu que no es pot creure que els seus tamales preferits els faci una veneçolana. Els tamales m’obsessionen, i hem aconseguit una massa esponjosa i saborosa, quan normalment et trobes un tamal compacte i amb poc gust", diu satisfeta.
També s’enorgulleixen de ser un restaurant "de producte local i de proximitat estricta, però de cuina mexicana cent per cent tradicional". Tot cuinat des de zero i amb un únic producte de cinquena gamma: suc de llimona espremut. Aquesta qualitat i senzillesa també es trasllada a la beguda: dues cerveses de tirador i una mexicana en ampolla, així com mezcals i una petita carta de cocteleria mexicana amb alcohol i sense, i una desena de vins naturals de petits productors.
NO T’HO PERDIS: Les millors taqueries de Barcelona