Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Els millors tacos de Barcelona: atacona't de tacos!
 Gastro-Taquería Mexicana
© Maria Dias Gastro-Taquería Mexicana

Els millors tacos de Barcelona: atacona't de tacos!

La cuina mexicana és barroca i complexa. Però si voleu gaudir-ne de manera directa, només heu de mossegar un bon ‘taco’, el menjar de carrer del DF.

Per Ricard Martín
Advertising

Barcelona és una ciutat cosmopolita on podreu trobar tota mena de cuines provinents de tots els racons del planeta, des dels millors restaurants japonesos fins a la gastronomia francesa més sofisticada. Però si la vostra dèria és Mèxic, una bona –i fiable– manera de gaudir de la cuina mexicana és fer-ho mitjançant el 'taco': mossegades de plaer amb un elaboradíssim menjar ràpid.

NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants llatinoamericans de Barcelona 

'Tacos' a l'atac

La Pachuca
La Pachuca
Foto: Irene Fernández

La Pachuca

Restaurants Mexicana El Gòtic

La Pachuca va obrir per imperatiu d'espai. En Jose Luis, mexicà del DF, així ho explica: “Perquè tothom ens deia que ja no anaven a El Pachuco perquè hi havia fins i tot sa mare”, riu. Dir èxit és quedar-se curt: un dimecres al migdia, a El Pachuco –taquería ravalera al més pur estil DF– hi posen cadeneta d’aforament. Hauria sigut fàcil reproduir el model en una altra adreça, però el restaurant mexicà del carrer d’en Carabassa “és una altra proposta, sobretot basada en raconets de la meva infantesa: què trobes en un mercat, què es menja en un bateig”, diu.

Un exemple? Doncs un taco de pollastre amb mole, la barroca recepta on el que importa és una salsa de xocolata i fruites seques amb un mínim de 30 ingredients. Alerta, que aquests dies només obren el dissabte i diumenge a partir de les 12 h. 

Taco Alto
Taco Alto
FOTO: Taco Alto

Taco Alto

Restaurants Mexicana Dreta de l'Eixample

L'Antonio Luna –mexicà del DF– és un dels quatre socis de Taco Alto (quatre ‘taquerías’ obertes des del 2015) explica que el gran repte «és mantenir la regularitat i el ritme lent de cocció». Potser us ho menjareu en quinze minuts, però alguns guisats requereixen quatre hores, i fent cua a caixa sentireu crepitar de la carn a la graella (res de pot, farcit abundant). Per deu euros, us calceu quatre tacos de ‘cochinita pibil’ (1,90 cadascun €, excel·lents) i una beguda. O el Pirata (2,50 €): vedella a la brasa amb formatge fos i una llenca d’alvocat: sabor primitiu i efectiu que se’t clava al cervell. Ho fan tot des de zero, sobetot les salses taqueras, que van numerades de més a menys picant Aquí la gràcia és que podeu demanar els 'tacos' per unitats, i cada peça és bona i abundant (apart del farcit impecable, la massa de blat és de la Reina de las Tortillas, una garantia). Menjar al local d'Universitat és una experiència estimulant: local ampli, colorista, amb música a tota pastilla, com posar el peu una estoneta al DF. A més, també podreu assaborir, entre d’altres begudes com la michelada i fins a cinc margaritas, cadascuna d’un sabor diferent. I alerta que tenen tres locals més: Taco Alto Born (Portal Nou, 62), Taco Alto Raval (Rambla del Raval, 4) i Taco Alto Barceloneta (Pg. Joan de Borbó, 42).  

Advertising
Oaxaca
Oaxaca
© Ivan Giménez

Oaxaca

Restaurants

Joan Bagur, xef menorquí amb anys d’experiència a Mèxic, és l’ànima d’aquest restaurant on recupera plats tel·lúrics. Carn i peix són de proximitat; la resta arriba del país americà. Entre les fortaleses comestibles, els tacos de cochinita pibil, que es recolzen en Cal Rovira i els seus porcs. Són una delícia: van dins un taco de blat de moro de primorosa confecció, ferm i gustós, i que embolica un luxuriós guisat amb molts matisos, on el rostit de festa major s’agermana amb Mèxic.

Puerto Escondido
Puerto Escondido
Foto: Puerto Escondido

Puerto Escondido

Restaurants Mexicana El Poblenou

Barrets de mariachis? No. Ranxeres al fil musical? No. Parets pintades de colors kahlonins? Tampoc. El Puerto Escondido no és un restaurant-postal mexicà; és un restaurant mexicà real i contemporani. Aquí no es mengen 'nachos', sinó 'totopos'; res de clares, només 'micheladas'; i ni rastre de salses envasades ni de tortillas industrials perquè es fa tot des de zero.

Són de l’estat costaner de Oaxaca, un fet que equival a dir que vénen de la zona de més alt voltatge gastronòmic d'aquest gegant de la cuina mundial. I els seus tacos són substanciosos, ben farcits i cuinats amb delicadesa i paciència. N'hi trobareu d'extraordinaris, com els seus 'tacos costeños', amb gambes fumades al mezcal, maionesa de 'chipotle' , 'frijoles' i alvocat. I al migdia sovint entren tacos del dia tan potents com uns tacos de bistec a la barbacoa.  

Advertising
Costa Pacífico
Costa Pacífico
© Marua Dias

Costa Pacífico

Restaurants Mexicana Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Els propietaris del Tlaxcal, la vara de mesurar un bon mexicà a Barcelona, han obert un restaurant especialitzat en 'tacos' i cebiches de la costa oest de Mèxic. I les arrels del xef Arin Luken, mexicanes i basques, es concreten en plats excel·lents i 'tacos' sorprenents. Un exemple: de les falses carnitas –'tacos' de tonyina amb flor de Jamaica i ceba morada–, te’n menjaries una dotzena. I els 'tacos' de peix fregit sonen a afartapobres, però el peix és fresquíssim i l’arrebossat amb blat és fi, fi, fi. 

La Taqueria
La Taqueria
Foto: Maria Dias

La Taquería

Restaurants Mexicana Eixample

Al barri de la Sagrada Família hi ha el passatge de Font, que és com un petit Mèxic instal·lat a Barcelona. En aquest carrer d’aromes de coriandre, hi ha La Taquería, un restaurant especialitzat en tacos que és tan autènticament mexicà com Chavela Vargas cantant “en estas noches de frío, de duro cierzo invernal, llegan hasta el cuarto mío, las quejas del arrabal”.

Quan menges un exemplar de pur barroquisme de carrer com els seus 'tacos al pastor' o els de 'carnitas' (un fotimer d’ingredients cuinats a foc lent, que es masteguen en color), tens una intuïció de saber de què va això del menjar mexicà. Aquí només es dediquen al menjar mexicà popular i bo, però al Sr. Burrito (Ample, 12), hi fan una versió amb cara i ulls del difamat tex-mex. I a Poblenou, a Pujades 172, hi ha una sucursal de La Taquería igual de recomanable. 

Advertising
Flax & Kale
Flax & Kale
Foto: Flax & Kale

Flax & Kale Passage

Restaurants Pizza Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El tercer Flax & Kale és monumental: 600 m² que abracen el passatge de les Manufactures, dividits en dues estances. Són l’avantguarda del tema 'healthy' a casa nostra i una empresa capdavantera.

I pel Dia del Taco s'han empescat una varietat de plats amb la marca de la casa: començant per uns tacos al pastor on la mescla de porc i vedella se substitueix per 'jackfruit', aquella fruita asiàtica de textura propera a la carn i que absorveix molt bé les salses i els marinats, ideal per esfilagarsar, i van amb pinya rostida, 'pico de gallo', coriandres i la resta d'elements de la complexa recepta. També podreu optar per tacos de peix d'alta gamma i pesca sostenible, com els tacos de daus de salmó salvatge d'Alaska marinats amb alvocat, alga nori, enciam i salsa tàrtara de 'jalapeños'

Gonzalez & CO

Restaurants Menjar ràpid

Abans el 'tex-mex' –el menjar ràpid propi de la part més propera a Mèxic d'Estats Units– a Barcelona era sinònim de salsa de pot i patata fregida congelada. Però l'existència de locals com Gonzalez & Co demostren que també en aquest terreny de menjar ràpid es pot oferir un plantejament casolà i de qualitat. Les estrelles de la casa són els burritos, els nachos i les quesadillas. I el que normalment són elaboracions sense gràcia, amb el gust i la consistència del màstic industrial –allò per tapar forats, que és el que et sols trobar en el terreny del 'fast-food' mexicà– aquí es resolen amb gràcia, bon producte i coccions lentes (just entreu veureu com fan pollastre a la brasa). Les racions són pantagruèliques, i els preus molt continguts. No és lloc per a dietes.

Advertising
Tacos Tacos
Tacos Tacos
Foto: Tacos Tacos

Tacos Tacos

Restaurants Menjar ràpid El Poble-sec

Tacos de qualitat a preus assequibles. El nom és ja tota una declaració d'intencions d'aquesta taqueria on regna el bon rotllo –els noms dels tacos fan referència a insults mexicans i catalans– enmig d'una decoració llampany que evoca l'estètica del Día de los Muertos: esquelets, Catrinas, flors... Una bona opció per fer un sopar informal a l'estil mexicà.

Menjar-hi és una manera saludable, econòmica i ràpida per fer-hi un àpat. Perquè els seus saborosos tacos estan cuinats sense olis, mantega ni gluten i fets amb una cocció lenta.  No espereu, però, una classe d’autenticitat: les receptes de tacos norteños –de pollastre amb mole, per exemple– conviuen amb receptes catalanes, com el de galtes de porc. Podeu amenitzar l'espera de la 'taquiza'  amb els seus deliciosos 'nachos marranos' amb carn, xili i formatge, l'altre plat emblemàtic de la casa.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising