Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
La Roseta (Barceloneta)
Scott ChasserotLa Roseta (Barceloneta)

Les millors cafeteries de Barcelona

Seleccionem els millors locals per a gaudir d'un bon cafè a la ciutat. Els autèntics temples de la cafeïna!

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Els consumidors de cafè –es calcula que al món som uns 1.200 milions– sabem que trobar-ne un que ens agradi no és tan fàcil com sembla. A tot arreu serveixen cafè, però no tots els establiments cuiden aquesta beguda estimulant com Déu mana. Per això, hem buscat els locals de Barcelona on podreu tastar els millors. Poseu a punt el paladar i l'olfacte i prepareu-vos per a una injecció de cafeïna de qualitat! I si no us ve de gust cafè, suqueu el xurro en xocolata.

NO T'HO PERDIS: Granges de tota la vida a Barcelona

  • Restaurants
  • Cafès
  • preu 1 de 4

La cafeteria d’especialitat de referència del Poblenou ja no torra el cafè –ara ho fan al carrer Marroc–, però encara és un lloc ideal per aprendre, tastar i preguntar. Serveixen cafè en tots els formats, amb l’excel·lència com a denominador comú, però sense invents amb carbassa ni estètica cuqui: aquí hi mana el minimalisme i l’essència.

En Jordi Mestres, que es va formar com a barista Londres i un dels homes clau de l'escena del cafè d'especialitat a Espanya, explica que “primer la gent es va preocupar per posa cafeteries maques amb plantetes i sofàs. I la preocupació per tenir bon cafè es va generalitzar, i els en són uns dels pricipals responsables. Com a bona cafeteria d'especialitat, són als antípodes del brodat i la cosa rosa: són d'estètica minimalista, de fusta nua, acer i vidre. "Ensenyem tot el que fem. El focus no és en els quadres sinó en la manera de fer cafè i servir-lo. Fem una sola cosa i la volem fer molt bé", reflexiona en Jordi Mestres, el mestre torrador i nòmada en cap. L'afegitó de Frutas Selectas al nom implica que s'hi poden comprar vegetals de temporada d'alta qualitat, a més de cafè. 

La cafeteria d'especialitat de referència del Poblenou ja no torra el cafè in situ –ara ho fan a la nau del carrer del Marroc–, però encara és un lloc ideal per aprendre, tastar i preguntar. Serveixen cafè en tots els formats, amb l'excel·lència com a denominador comú, però sense invents amb carbassa ni estètica cuqui: aquí mana el minimalisme i l'essència, fusta nua, acer i vidre.

"Ensenyem tot el que fem. El focus no és als quadres, sinó en la manera de prendre cafè i servir-lo. Fem una sola cosa i la volem fer molt bé", reflexiona Jordi Mestres, el mestre torrador i nòmada en cap. L'afegit de Frutas Selectas al nom vol dir que venen vegetals de temporada d'alta qualitat, a més de cafè. I també tenen disponible un menú de migdia amb entrepans, algun entrant i plats principals amb què es pot menjar (bé) per no més de 15 euros.

Cafés el Magnífico
  • Restaurants
  • Botigues de cafè
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

A la botiga de Cafès El Magnífico -on es poden comprar alguns dels millors grans del món- també disposen d'una zona de degustació on prendre un cafè excel·lentment preparat. Salvador Sans, tot un guru carismàtic del cafè, va obrir aquesta botiga i torradora de cafè el 1989, vint anys després que els seus pares iniciessin la marca Cafès El magnífic a la Ribera.

Hi trobareu torrefacció i venda majorista i detallista de cafès d'origen i barreges excepcionals. En tots els formats d'especialitat, infusió freda inclosa i també shakerato. Per emportar o per prendre al banc de l'entrada, compartint espai amb 'hipsters' locals i forans.

Publicitat
  • Restaurants
  • Cafès
  • La Barceloneta

Esmorzars i berenars dolços i salats a la Barceloneta del vermut, la bomba, l’arròs i el peix? Sí. Prop de la platja, hi teniu un petit local que és més aviat un gran temple de la bona pastisseria i rebosteria. Brownies, berlines, dònuts, coques, sandvitxos, opcions veganes i per a celíacs i excel·lent cafè. Hi ha un cartell que informa que “està permès llepar-se els dits, repetir i arreplegar les engrunes, lluir bigoti i capgirar la tassa per assaborir l’última gota de cafè”. El local és exquisit; terres blancs enrajolats, parets de totxana a la vista, mobiliari de fusta, diaris i revistes. A fora, tamborets alts per veure la vida passar. El cafè és boníssim i a preu de barri: no espereu anglicismes ni clavades, sinó tres categories: sol, tallat i amb llet.

  • Restaurants
  • Botigues de cafè
  • El Raval

Dalston és el barri de Hackney (Londres) on Borja Rosselló (cuiner amb estudis, per cert) va fer el canvi de xip de la cuina al cafè. I el 2019 Rosselló va agafar la vacant d'un foradet al Raval, davant de la facultat d'història (el Satan's, mite del cafè d'especialitat desaparegut, va començar en aquesta espitllera del carrer Ramelleres), on es pot caçar al vol un boníssim cafè per emportar.

És un 'one man' bar: tot just una barra, amb dues tauletes fora, on Rosselló maneja amb destresa una cafetera exprés i una Moccamaster de filtre, per fer tot el repertori (exprés, filtre, 'flat white', caputxí, 'cold brew'...) del manual del bon barista. El bar Dalston és un lloc petit, però valent: té un espai de producció a La Garriga on torren el seu propi cafè.

Publicitat
  • Bars i pubs
  • Cafeteries
  • Sants

Una parella francesa amb empenta, veganisme, filosofia 'zero waste' i cafè d’especialitat. Què és? El NEØ Coffee House de Sants. I què ofereix? Un senyor 'brunch' que porta tofu remenat, mongetes fumades, bolets rostits amb salsa de miso, bacó vegà cruixent, cremós d’anacards amb xipotle, salsa verda i 'dukkah' (una mescla egípcia de fruits secs). Evidentment, també tenen l’omnipresent torrada d’alvocat.

Ells la fan amb cigrons fornejats i granola salada. Mobiliari i terra de fusta clara, grans finestrals, llum natural a dojo, plantes, una taula central amb bancs i barres petites a les parets. S’hi respira pau. Una delícia de lloc.

  • Restaurants
  • Cafès
  • El Gòtic
  • preu 1 de 4

Això ja no és el Satan’s Coffee Corner. La carismàtica cafeteria d'en Marcos Bartolomé, pioner de les cafeteries d'especialitat, va tancar el 2023. Però per sort, aquest preciós immoble del call jueu segueix hostatjant una cafeteria de primera categoria, pur exemple d'artesania local: Right Side Coffee Roasters, excelsos torradors de cafè de Castelldefels –i que eren dels proveïdors del Satan's– s'han quedat amb el negoci. 

Que el cafè segueix sent excel·lent és quedar-se curt: aquí fins i tot el menys illetrat en termes de cafè reconeixerà que el tallat que li serveixen té regust de regalèssia i l'inequívoc sabor fresc d'una infusió d'herbes, que, al cap i a la fi, és el que és un cafè. 

Aquesta gent fan la feina com cal: viatgen a les plantacions d'origen, trien un cafè excel·lent, en paguen un preu just i el torren cada setmana a Barcelona. Ara bé, ja no hi ha tota aquella mística entre indie i hipster descarada del Satan's (els divertits insults a qui demana descafeïnat, i adeu als esmorzars japonesos): això és una cafeteria excel·lent –han guanyat tots els campionats de baristes haguts i per haver– amb bona brioixeria per acompanyar. 

Publicitat
  • Restaurants
  • preu 1 de 4

On abans hi havia el Nomad Coffee, ara hi ha l’Öss Kaffe; un projecte cafeter nascut a Buenos Aires amb filial a Madrid. A part dels cafès habituals (flat white i caputxino inclosos), també n’hi trobareu d’especials. Tres exemples: el chocomarley (exprés, xocolata, llet i pebre de
Jamaica), l’espresso taronja (cafè doble exprés amb suc de taronja) i l’espresso verge extra (exprés, llet, oli d’oliva); així que si sou gent sense manies ni prejudicis i teniu ganes de tastar beuratges nous, ja sabeu a on anar. I si hi arribeu amb gana, podreu escollir entre dolç (pastís de pastanaga, brownies, coquitos, cubanitos) i salat (pão de queijo i torrades).

  • Restaurants
  • El Gòtic

Potser no ho sabíeu, però aquesta és la cafeteria del senyor Marcilla. Res a veure (ara) amb la marca industrial: a principis del segle XX, Julián Marcilla avi torrava cafè a Sant Andreu. L'any 1981 una multinacional va adquirir la marca, però els hereus van continuar amb la torrefacció i venda de cafè com a Agrícola Marcilla i la marca de venda a hostaleria Dibar.

A la seva cafeteria-botiga Tostaderos Bon Mercat, Julián Marcilla net explica que trobareu el mateix cafè que torren per a l'hostaleria: un excel·lent cafè aràbic, barreja de diferents varietats, finíssim, boníssim i bé de preu. També podeu demanar cafè d'especialitat de la seva marca 80 plus: "Allò que en realitat defineix el cafè d'especialitat és que prové d´una mateixa finca i tens tota la informació", diu Marcilla. Un d'aquells llocs que fan barri en un lloc on ja no hi ha barri. 

Publicitat
  • Restaurants
  • Cafès
  • Gràcia

No és una cafeteria, i encara menys un bar. És un taller amb les portes obertes, una invitació a viure d’una altra manera. La Carmen i en François es van trobar en aquell moment vital que t’ho replanteges tot i van decidir fer-ho plegats. Van començar a rumiar quina relació tenim amb el que mengem, les inèrcies, l’absurd de la indústria alimentària. Van veure que el moviment 'slow food' s’havia centrat molt en la gastronomia, però que quedava molt de camp per córrer en altres àmbits i amb l’assessorament i l’amistat dels torrefactors Coutume, de París, van ficar-se de cap al cafè d’especialitat.

El 2015 van engegar SlowMov i el nom ho diu tot: a poc a poc. Amb la preciosa torradora Giesen a la vista i una petita eixida encantadora, obren el taller perquè tothom hi pugui degustar els cafès de temporada d’arreu del món: practiquen el comerç directe. Són uns entusiastes i t’explicaran fil per randa el que vulguis de l’elaboració, de l’origen, dels mil matisos del cafè i de tot el que treballen (el pa, l’oli, la llet...). Si volem un món millor, ens calen més projectes així.

  • Bars i pubs
  • Cafeteries
  • Les Corts

"Hidden Coffee Roasters neix del cantó més fosc del cafè: de la seva cultura. Cuinem el cafè reflectint l'esforç realitzat en origen pels nostres amics, els petits productors", explica en Carlos Moral. Són un microtorrador de cafès especials, viatgen a l'origen per seleccionar els millors cafès i treballar de costat amb els petits productors per treure el màxim profit de cada gra. A Hidden Café Barcelona tenen passió pel que fan i s'encarreguen de difondre cultura amb la intenció que cada client que s'hi acosti aprengui alguna cosa.

Tenen tradició familiar cafetera des del 1979, també ideologia sostenible. La seva campanya contra les càpsules de cafè inclou el repartiment del millor cafè a domicili acabat de moldre, a la web cafedelbueno.online. Disposen de dues cafeteries més: al Born (Canvis Vells, 10) ia Sant Martí, (Via Trajana, 56).

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat