[title]
Serpentejant pels carrers del Gòtic, entre els aparadors de les botigues de souvenirs i la cantarella dels guies turístics, és probable que no us fixeu en aquest edifici. Al carrer de la Palla hi ha un antic hospital del segle XVI: si en traspasseu el llindar, és fàcil oblidar el bullici del centre de Barcelona i quedar suspès en el temps gràcies a bellesa de l’espai i la singularitat de les obres d’art que s’hi amaguen. Ara bé, no ho podeu fer un dia qualsevol. Entrar a l’Hospital de Sant Saver només és possible fent una reserva prèvia.
Us ho expliquem. Tot i que l’edifici es va fundar per atendre els clergues malalts sense recursos de la ciutat de Barcelona, l’hospital ha passat per diverses mans i ara té una funció força diferent: és la seu de la Col·lecció Casacuberta Marsans, una col·lecció d’art hispànic, sobretot d’època gòtica i del segle XX. En total, a dins s’hi guarden 300 obres d’art entre pintures, escultures, ceràmiques i objectes litúrgics, repartits entre els 600 metres quadrats d’aquest antic hospital, que té diferents dependències, una capella, una sagristia i una cripta.

“Nosaltres t’obrim la porta a veure la col·lecció privada d’una família, però apostant per una visita de qualitat, sent conscients que no som un museu, sinó un espai privat amb unes especificitats pròpies”, explica Daniel Tulloch, assistent de Coordinació de la Col·lecció. La visita guiada té els seus punts forts: que l’espai no estigui obert al públic fa que no sigui necessari tapar l’obra amb vidre (“és mig centímetre, però t’allunya quilòmetres de la pintura!”, assegura Tulloch) i permet una experiència de proximitat amb l’obra d’art, mediada per la figura d’un professional que retalla la distància entre l’obra i l’espectador.
Qui decideixi inscriure’s en aquestes visites (que s’ofereixen al web de l’Hospital de Sant Saver i tenen un preu de quinze euros) podrà conèixer la història de l’art hispànic a través d’una selecció de peces del matrimoni Fernando Casacuberta i Coty Marsans, que van des de l’art Romànic fins al canvi de segle, passant per obres del XVI i XVII. En destaquen el Tríptic de la Lamentació del Mestre de la Llegenda de Santa Llúcia, una peça en excel·lent estat de conservació que permet observar el nivell de detallisme i preciosisme al qual va arribar la pintura hispanoflamenca, però també obres de Ramon Casas, com el retrat psicològic que va fer a la seva germana quan aquesta va quedar vídua. La col·lecció és plena d’altres noms reconeguts com Regoyos, Zuloaga, Rusiñol, Nonell, Gimeno o Maria Blanchard.

Transformar un hospital antic en un espai expositiu
La visita val la pena, però no només per la qualitat de les peces. Tal com indica Daniel Tulloch, “és una visita dual, del continent i el contingut, i per tant no només pots veure les pintures sinó conèixer com era per dins un hospital medieval del segle XVI”. Aquest singular edifici va ser recuperat del desús pels col·leccionistes, que van posar-lo a les mans de l’estudi d’arquitectura Garcés-de Seta-Bonet, autors del Museu Picasso. L’estudi es va encarregar de convertir-lo en un espai expositiu tot mantenint-ne la memòria de l’antic hospital, cosa que no es pot dir d’altres propietaris: el 2009 es van paralitzar unes obres que volien convertir Sant Saver en un hotel de luxe i transformar la cripta en un spa.
L’edifici, fundat el 1412 per mossèn Jaume Aldomà, va tenir un ús assistencial exclusivament per als sacerdots sense recursos del bisbat de Barcelona durant més de 500 anys. Després de la Guerra Civil, va tenir altres usos, però es va anar degradant fins al punt que els seus que algun dels elements més característics de l’edifici començaven a perillar. Gràcies a la reforma, l’hospital encara conserva elements arquitectònics de valor, com la fornícula en forma de serliana que hi ha a la façana d’estil renaixentista, que es pot veure des del carrer. I també el magnífic claustre de l’hospital, que segons Tulloch és “la joia de la corona arquitectònica” i on també s'allotja “l’hospital de l’hospital”, el taller de restauració on es cuiden les obres d’art de l’Hospital de Sant Saver.
NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona
Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona