Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Gràcia
Foto: Ajuntament de Barcelona

Aquests 3 carrers de Gràcia deixaran de tenir noms de santes a partir de l'estiu

Les tres vies recuperaran els noms de les tres dones a les quals fan referència, que vivien a la Vila de Gràcia

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Publicitat

Només un 7,6% dels carrers de Barcelona tenia nom de dona l'any 2021. Tot i que segons algunes cançons, novel·les i pel·lícules Barcelona té nom de dona, la realitat és que fa tres anys, de 4.600 espais 'batejats' de la ciutat, només 350 portaven el nom d'una dona. D'aquests, molts duien el títol de 'santa' davant, com és el cas dels carrers del barri de Gràcia de Santa Rosa, Santa Magdalena i el de Santa Àgata. Fa uns mesos, l'Ajuntament va anunciar la voluntat de substituir els tres carrers pels noms de tres dones el barri, una decisió que ha generat polèmica entre els veïns i, fins i tot, ha mobilitzat un col·lectiu d'advocats cristians.

Ara, aquesta decisió continua endavant i, segons ha avançat Betevé, les noves plaques es destaparan durant la Festa Major de Gràcia el pròxim mes d'agost. Però, per què s'ha insistit tant en aquest canvi de nom? Doncs perquè les tres santes a les quals es refereixen els carrers en realitat eren dones reals que vivien a l'actual Vila de Gràcia. L'Àgata Badia Puig-rodon, Magdalena E. Blanc i Rosa Puig-Rodon Pla eren tres dones de la família de la masia de Can Trilla, que era la propietària de tots els terrenys que es van urbanitzar per construir l'actual Vila de Gràcia.

Malgrat que els carrers van prendre els noms de les tres membres de la masia de Can Trilla, en aquella època, al segle XIX, les vies públiques no podien ser batejades amb noms de dones, per tant, van utilitzar els de les santes per fer-ho. Ara, dos segles més tard es recuperaran els noms originals d'aquestes dones a petició de la taula de memòria del districte de Gràcia.

Les dones als carrers i edificis públics de Barcelona

La Ponència de Nomenclàtor, la comissió que s'encarrega dels topònims de la ciutat, va aprovar fa uns mesos la creació de noves vies i canvis de nom a 26 carrers, places i jardins de tota la ciutat, 12 dels quals es canviarien per noms de dones. A més dels de Gràcia, altres carrers de la ciutat ja llueixen les plaques amb els noms nous com el carrer de Lluïsa Casagemas i Coll, a la Sagrera, en homenatge a la compositora, i el carrer de Roser Pérez Simó a la presó de la Trinitat vella, on la psiquiatra va estar presa.

Nomenclàtor Barcelona
Foto: Ajuntament de Barcelona

Més enllà dels carrers i espais públics de la, el passat mes de febrer també es va anunciar que sis biblioteques públiques barcelonines canviaran el seu nom pel de personalitats relacionades amb el món del llibre i la cultura o de l'entorn veïnal i associatiu. Algunes d'elles seran la Biblioteca Vila de Gràcia, que portarà el nom de la narradora, comediògrafa i periodista catalana Rosa Maria Arquimbau, i la Biblioteca Fort Pienc, a l'Eixample, que rebrà el nom de l'editora, escriptora i poeta Ana María Moix Messeguer.

NO T'HO PERDIS: Què fer a Barcelona al març

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat