[title]
Aquest any se celebra el centenari d’una exposició emblemàtica de París: l’Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels del 1925, d’on sorgeix el terme art déco. El déco —caracteritzat per línies netes, formes geomètriques atrevides i colors vius— es va manifestar tant en objectes per a la llar i joieria com en el món de la moda i els automòbils, però sobretot és famós en l’arquitectura.
L’estil era enormement eclèctic, i s’inspirava en les cultures asteca, maia, egípcia, grega i romana. Potser l’art déco no va ser tan revolucionari com el modernisme, però els elements més avantguardistes de l’estil encara se senten contemporanis i avui dia els joves dissenyadors encara s’inspiren en l’arquitectura déco.
Seleccionar els millors exemples d’arquitectura déco no és fàcil, però aquí en teniu una tria experta de nou dels millors exemples del món.
1. The Daily Express Building, Londres

Aquest edifici, amb un disseny del 1932 d’Ellis & Clarke i revisat després per Owen Williams, és d’estil streamline moderne. La seva façana esglaonada amb cantonades arrodonides està feta principalment de Vitrolite (vidre opac i robust de color negre), decorada només amb fines bandes cromades formant una subtil quadrícula.
El seu vestíbul, però, està sumptuosament decorat, amb mobles d’acer dissenyats per Betty Joel i murals daurats i platejats d’Eric Aumonier.
2. The Chrysler Building, Nova York

Dels gratacels de Manhattan del principi del segle XX, el Chrysler Building és el més icònic i reconeixiblement déco, gràcies a la seva torre coronada per motius de rajos de sol típics de l’estil. El patró recorda les ones de ràdio, símbol de modernitat i progrés tecnològic.
Va ser dissenyat per William Van Alen per a Walter P. Chrysler i es va acabar el 1930. La torre, encara que aparentment simple, està ricament decorada amb gàrgoles en forma d’àguila i detalls inspirats en radiadors Chrysler.
3. Alex Theatre, Los Angeles

Els cinemes déco van popularitzar enormement aquesta estètica entre guerres. L’Alexander Theatre (més tard Alex Theatre) va obrir el 1925 com a escenari de vodevil i pel·lícules mudes. Avui és un centre d’arts escèniques. Amb un obelisc il·luminat de nit i un pati inspirat en l’Egyptian Theatre de Hollywood que afegeix dramatisme a l’espai.
4. Art Deco Historic District, Miami

Gràcies a Barbara Baer Capitman i el seu fill John, la Miami Design Preservation League va aconseguir restaurar aquest barri ple d’hotels, cases i botigues déco, la concentració més gran del món, molts d’ells en colors clars i estil streamline moderne. Lawrence Murray Dixon va dissenyar molts dels seus hotels, com el curvilini Marlin del 1939.
5. Eros Cinema, Bombai

L’arquitectura déco va florir a l’Índia, especialment a Bombai, amb influències occidentals i motius indígenes com paons estilitzats. El 1935, l’empresari Shiavax Cambata va encarregar a Sohrabji Bhedwar el monumental Eros Cinema, amb una façana esglaonada d’ivori i gres vermell d’Agra. El vestíbul combina marbre blanc i negre amb frisos clàssics i indis.
6. Eltham Palace, Londres

Originalment del segle XIV, el palau va ser restaurat el 1933 per Stephen i Virginia Courtauld, que hi van afegir una espectacular extensió déco amb un hall circular dissenyat per Rolf Engström i banys recoberts d’ònix i mosaic daurat.
7. Palais de Tokyo, París

Construït per a l’Exposició Internacional del 1937, el Palais de Tokyo és un complex monumental amb columnes, frisos humans i un estil sever però elegant. Ara acull art contemporani i del segle XX.
8. Central Fire Station, Auckland

Aquesta estació de bombers, acabada el 1944, combina funcionalitat i estil déco amb columnes estriades i zig-zags pintats en un verd suau.
9. The Hoover Building, Londres

Aquest edifici espectacular del 1933 a l’oest de Londres, dissenyat per Wallis, Gilbert & Partners, va ser la seu i fàbrica d'Hoover. Amb detalls d’inspiració maia i asteca, el seu arquitecte, Thomas Wallis, creia que els colors i la decoració milloraven la moral dels treballadors.