[title]
Segur que alguna vegada heu sentit i comentat els tòpics més freqüents sobre els barcelonins, i en les primeres posicions figura la falsa llegenda que som "secs i prepotents". Com totes les creences basades en opinions subjectives, hi ha una apart de mentida, però, potser també una mica de veritat?
La plataforma d'aprenentatge d'idiomes Preply ha posat fil a l'agulla i, com a novetat, aporta dades per contrastar els tòpics. A través d'una enquesta feta a més de 2.000 residents de diferents ciutats s'ha investigat si els espanyols són molt o poc xerraires, i el resultat és clar, un 55% dels participants es consideren parladors, amb un percentatge superior de respostes afirmatives en les dones (57%) que en els homes (52%).
Barcelona, ciutat poc xerraire
Si seguim el rastre dels tòpics, entre les 20 poblacions analitzades descobrim que Barcelona ocupa l'última posició com la ciutat menys xarraire d'Espanya. La capital catalana va treure la pitjor puntuació a l'estudi, només un 6,17 de mitjana la considera propicia a la conversa. Som secs els barcelonins? Si atenem les dades de l'estudi, sembla que sí, tot i que no deixa de ser una mostra basada en opinions subjectives i, per tant, no exemptes de tòpics.
Les ciutats més xerraires d'Espanya són...
Com sempre, per saber què considerem xerrar pels descosits, hem d'analitzar contra qui competeix Barcelona en l'estudi. Si anem a la parta alta del rànquing, veurem que l'encapçalen les ciutats de Còrdova (6,80 de puntuació) i Granada (6,70), el que reforça la creença d'un sud que no sap estar callat enfront d'un nord més curt de paraules.
Palma, a Mallorca, completa el pòdium mentre que una altra capital andalusa ocupa la quarta posició, Sevilla. En general, a tot l'Estat es xarra amb una mitjana de 6 persones al dia, exceptuant el treball i altres gestions, el que confirma el bon nivell de sociabilitat del país.
Els centenials, menys xerraires
Per franges d'edat, Generació X (45-54 anys i els millenials de 35 i 44 anys) són els que més gaudeixen fent-la petar, mentre que la Generació Z és més retreta a l'hora de parlar en públic (6,35).
Segons Sylvia Johnson, directora de metodologia de Preply, "La Gen Z està més acostumada a les formes digitals de comunicació, que acostumen a ser breus i directes. Per a la generació Boomer, passar el temps amb un desconegut mentre s'espera en una cua fa que l'espera sigui menys tediosa, mentre que la generació Z ho veu com una oportunitat per passar el temps davant de la pantalla"
Rànquing de les ciutats més xarraires d'Espanya
- Còrdova
- Granada
- Palma de Mallorca
- Sevilla
- Vigo
- La Corunya
- Valladolid
- Màlaga
- Madrid
- Gijón
- Las Palmas de Gran Canària
- Bilbao
- València
- Múrcia
- Saragossa
- Vitòria
- Alacant
- Sant Sebastià
- Santa Cruz de Tenerife
- Barcelona