Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Barcelona s'obre al poliamor: la parella tradicional ha mort?

Marta Molas
Escrit per
Marta Molas
Publicitat

Del 14 al 16 de novembre acadèmics i activistes es troben a la ciutat per parlar i pensar sobre les formes contemporànies d’amor i de relacions.

Mentre creixem aprenem com han de ser les nostres relacions de parella, amb la família, amb les amistats, amb les companyes de feina… I el que és més important, que no totes tenen la mateixa importància. Abans que l’amistat o fins i tot que l’amor per la família, està la parella. Tot gira al voltant d’aquest nucli exclusiu i monògam que deixa fora la resta. Ho concentra tot: el sexe, els afectes, l’amor romàntic. Però què passa si es vol trencar aquest binomi dominant? Podem decidir com volem que siguin les nostres relacions sexuals i/o afectives?

Hi ha qui creu que quan parlem de relacions no monògames estem parlant d’una mena de barra lliure sexual. És un error. El focus no l’hem de posar en els números, sinó en els vincles, en la possibilitat que ens ofereixen aquestes altres formes de relacions de crear una xarxa afectiva més àmplia.

poliamor

Foto: Matheus Ferrero

Per parlar de la qüestió amorosa més enllà dels discursos simplistes i neoliberals sobre el consumisme amorós s’organitza, del 14 al 16 de novembre, el Congrés Internacional de No Monogàmies i Intimitats Contemporànies (NMCI), una trobada bianual que enguany reuneix entorns acadèmics i activistes i que posarà les relacions sexe-afectives i els sistemes que les travessen al centre del debat. Entre d’altres, es parlarà de la monogàmia més enllà dels amors, també d’urbanisme i com determina les nostres formes relacionals, de sexili i desterritorialització dels amors, de criances, de corporalitat del desig, de salut i dret al propi cos i a la pròpia sexualitat, etc.

La cita conclourà amb una gran festa, la “Monogamy Party”, un sarau en tota regla organitzat per la CCChusma a la sala Apolo i que, entre d’altres, inclourà regals eròtics d’Amantis per a les persones assistents.

Expectatives d'èxit

L’esdeveniment però ha generat tant d’interès que ja no queden entrades. Per a l’activista, escriptora i directora del congrés, Brigitte Vasallo, “l’èxit de convocatòria ens hauria de fer reflexionar sobre l’interès que té el tema dels amors i, concretament, els amors amb una mirada política i creuada amb les nostres vides socials i l’escàs treball que s’està fent des de les institucions culturals. És un tema que ens travessa, ens interessa i hi ha una inquietud per la manera com ens afecta en les nostres vides íntimes, ja sigui en els desnonaments, en els preus dels lloguers, en les diversitats de cossos o, fins i tot, en la situació administrativa”.

poliamor

Foto: Priscilla du Preez

Precisament per aquest motiu, la Brigitte Vasallo i la resta de l’equip organitzador de l’Emboscada col·lectiva tenien clar des d’un inici que calia obrir l’esdeveniment a la ciutat i fer-lo accessible. El resultat ha estat l'OFF NMCI amb activitats gratuïtes de diferents formats i obertes a tothom, que tindran lloc de l’11 al 13 de novembre al Centre Cívic Pati Llimona dins el cicle ReGenerat. També acull l’exposició ‘Estar embarassada i parir a Barcelona: imatges i veus de dones de la ciutat’, una oportunitat per reflexionar sobre com és estar embarassada i parir en una ciutat on no vas néixer o sobre què passa quan la violència obstètrica es barreja amb dificultats administratives, amb manca de vincles al territori o amb racisme i xenofòbia. Aquesta mostra que recull l'experiència de 30 dones durant l'embaràs es podrà veure fins al 22 de novembre. Així que ja ho sabeu, si heu fet tard i no teniu entrada pel congrés, no us perdeu aquest altre espai.

NO T'HO PERDIS: 3 llocs per aprendre sexe a Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat