[title]
Barcelona està plena de llocs magnífics per tastar els millors dolços de la ciutat. Si sou llaminers com nosaltres, segur que se us fa la boca aigua si penseu en la xocolata de la pastisseria Escribà i les creatives –i delicioses– creacions de l’Atelier. Ara, la 6a edició dels guardons Fava de Cacau, han inclòs aquestes dues pastisseries i unes altres sis de barcelonines més entre les deu millors de Catalunya. Els premis, que han estat l’acte central de la Mostra Internacional de Pastisseria 2025 a Sant Vicenç dels Horts, han fet pública la seva llista anual de les cinquanta millors pastisseries catalanes, i el top deu és gairebé completament barceloní.
En primera posició es troba la ja emblemàtica pastisseria L’Atelier de Barcelona, al número 140 del carrer Viladomat, a l’Eixample, un local que funciona com una escola de pastisseria amb degustació, dirigida pel xef Eric Ortuño i la xef Ximena Pastor. En segon lloc, hi trobem la pastisseria Baixas, al número 331 del carrer Muntaner, reconeguda pels seus croissants elaborats amb una recepta que Joan Baixas va importar de París i va adaptar a la nostra ciutat. El pòdium el completa la pastisseria Bubó, un local al número 5 del moll d’Espanya, coneguda pels seus ingredients de primera qualitat i la seva intenció de convertir la pastisseria en una joieria que es pot menjar.

No cal baixar massa per trobar la següent pastisseria barcelonina; de fet, en quarta posició hi ha la Carrió, seguida de la pastisseria Escribà i la pastisseria Faixat. En vuitè lloc, hi ha la Hofmann, i la pastisseria Madeleine by Ferrieres tanca aquest top 10 com la vuitena barcelonina dins les primeres deu posicions.
Les 15 millors pastisseries de Catalunya
1. L’Atelier, Barcelona
2. Pastisseria Baixas, Barcelona
3. Bubó, Barcelona
4. Pastisseria Carrió, Barcelona
5. Pastisseria Escribà, Barcelona
6. Pastisseria Faixat, Barcelona
7. Pastisseria Grau, Esparreguera i Martorell
8. Pastisseria Hofmann, Barcelona
9. La Xicra Pastisseria, Terrassa
10. Madeleine by Ferrieres, Barcelona
11. Pastisseria Maurici Cot, Llinars del Vallès
12. Morreig, Barcelona
13. Pastisseria Takashi Ochiai, Barcelona
14. Pastisseria Sant Llehí, Barcelona
15. Pessic Pastisseria, la Garriga
Les pastisseries barcelonines, però, no només dominen el top 10 de les millors de Catalunya, sinó també el top 15. En la posició número 12, hi trobem la Morreig, i al número 25 del carrer de Verdi de Gràcia, una pastisseria francesa que va publicar a les seves xarxes socials el reconeixement dels guardons Fava de Cacau, als quals van agrair el paper que fan reivindicant “un ofici tan bonic i sacrificat com el dels pastissers i pastisseres”. A la Morreig la segueix una altra de barcelonina: la Pastisseria Takashi Ochiai, un local de dolços japonesos al número 110 del carrer del Comte d’Urgell.
