Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Bèlgica introdueix la setmana laboral de quatre dies

Els empleats podran treballar menys dies però faran les mateixes hores

Sophie Dickinson
Núria Méndez
Escrit per
Sophie Dickinson
i
Núria Méndez
Publicitat

La setmana laboral de cinc dies s'ha acabat oficialment. Bé, almenys a Bèlgica. Després de la notícia que desenes d'empreses del Regne Unit estan provant una setmana laboral de quatre dies, i que el govern de Gal·les està considerant introduir-la al sector públic, el país europeu ha decidit adoptar-la com a pràctica estàndard.

Aquesta setmana es va aprovar un projecte de llei de reforma al parlament belga segons el qual els treballadors tindran l'opció de treballar menys dies, així com l'opció d'ignorar els missatges relacionats amb la feina si no s'envien en horari laboral. És una gran notícia per a les persones que se senten culpables cada cop que el seu cap els envia un correu electrònic a les deu de la nit  i "s’obliden" de respondre.

La setmana laboral de quatre dies ha anat guanyant terreny a tot el món, amb companyies com Desigual, Telefónica i Software Delsol a Espanya que ja han provat l'esquema. A Bèlgica, els empleats poden sol·licitar treballar el mateix nombre d'hores durant quatre dies, sense retallades salarials, durant sis mesos. Si hi ha èxit, els treballadors poden optar per fer el canvi de forma permanent o retrocedir a cinc dies sense conseqüències.

Les noves lleis belgues també ofereixen als treballadors temporals proteccions legals més sòlides, cosa que significa que companyies com Uber, Deliveroo i Just Eat ja no poden afirmar que els seus treballadors són "autònoms", excepte que els conductors ho sol·licitin específicament. A més, els empleats de temps complet podran treballar en horaris més flexibles, cosa que significa que no estaran lligats a la feina de nou a cinc. 

Quan arribarà a Espanya?

El govern espanyol i Más País van pactar fa un any un programa pilot per ajudar a empreses que volguessin implantar la setmana laboral de quatre dies o de 32 hores. Aquest programa destinaria 50 milions d’euros a ajudar a les empreses voluntàries per implantar aquest calendari de treball. El partit polític va presentar una esmena a la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat, però va ser desestimada per l’Executiu.

Iñigo Errejón, diputat de Más País, ha piulat sobre la mesura belga i considera que treballar 10 hores diàries és un "atemptat contra la conciliació i qualitat de vida"; no obstant això, confia que hi ha avenços i que quan es plantegi el debat, hi haurà la llei.

NO T'HO PERDIS: Les millors coses per fer gratis a Barcelona

Llegeix el número de febrer de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat