Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Ratafia
Foto: Shutterstock Ratafia

Cinc combinats alcohòlics catalans que potser no has tastat

La Barreja, el Manelic, el Calmant... Més enllà del whisky amb cola!

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Segur que fa anys que t'entrompes amb whisky de garrafó i cola de marca blanca, o encara pitjor, amb aquella aberració transversal anomenada kalimotxo. Bé, doncs per clavar-li cops de puny al fetge, has de saber que ho pots fer amb productes i receptes de la catalana terra. I és un bon moment per a fer-ho: les festes majors s'albiren amb distància de seguretat i clavats a la taula. O sigui que us recomanem que feu una volta a Catalunya sense sortir del vostre moble-bar amb aquests combinats catalans (banda sonora recomanada: Juerga Catalana de l'Albert Pla, "me'n vaig al llit, estic borratxo, sóc feliç") 

1. El Manelic (Esparraguera)
Comencem, ehem, amb les noves tendències. El Manelic, un combinat que es localitza a Esparreguera, insufla nova vida a la sempre vigent ratafia alhora que ret homenatge a l'heroi matallops de Guimerà. Molt senzill: es tracta de combinar ratafia amb llimonada fresca: una part de ratafia, dues de llimonada i dos glaçons. Fàcil, directe i refrescant. 

2. La Barreja (Berga) 
Heu de pujar a la bastida a les cinc del matí? Doncs us convé una barreja: que és quelcom tan senzill com barrejar moscatell amb anís. En un got, tres parts de moscatell i una d'anís. Els glaçons són opcionals: a la Patum de Berga n'és la beguda oficial, i veus els mossos del poble amunt i avall amb ampolles de plàstic plenes d'aquest beuratge. Un got d'això o bé et deixarà KO o et fa sortir pèls al pit de cop.  

La Barreja: potent, arrauxada, viril... No et fotis tota l'ampolla!
Foto: ViquipèdiaLa Barreja: potent, arrauxada, viril... No et fotis tota l'ampolla!

3. El Calmant (Ulldecona)
No, no estem parlant de medicaments de la família de les benzodiazepines. Es tracta d'un licor de cafè originari d'Ulldecona fet amb grans de cafè, canyella, llimona i rom negre (la versió embotellada del rom cremat, vaja). És d'allò més dolç, o sigui que amb un parell de glaçons passa la mar de bé. 

4. La Pomada (Maó)
Contra la tirania del gintònic, un bon got de pomada. Tan senzill com barrejar dos terços de llimonada amb un terç de Gin Xoriguer, i servir-ho molt fred. Passa com l'aigua, i la seva sensació refrescant dinamita totes les mandangues de gintònics afruitats i amb amanides que suren.   

Pomada de Maó
Pomada de MaóPomada de Maó

5. Gíric (de l'historiador Jaume Fàbrega)
La saviesa popular la trobem a la terra, no pas en el receptari d'un cocteler molecular. I calia un altre còctel de ratafia. I escanejant venerables webs com racocatalà o diarigran, he trobat aquesta derivació del dry martini plena de seny i rauxa, creada per l'historiador de la cuina catalana Jaume Fàbrega. Gíric: una meitat de ratafia i una meitat de ginebra en el mateix got. Ben fred, amb glaçons, i una fulla de tarongina per aromatitzar. Si sou fins, ho barregeu amb cullera llarga, si no, amb una palleta. La ginebra –si pot ser, agafeu Xoriguer o una km 0 com Corpen– netejarà la dolçor extrema del licor favorit del president Torrat, perdó, Torra. De ratafia, agafem l'Òstia, ben carregadeta. Com diuen ells: "la nostra ratafia és una autopista directa al nirvana català, no és una sopeta per sucar carquinyolis a les calçotades dels pijos indepes de la Bonanova".

NO T'HO PERDIS: Les millors cocteleries 

Llegeix el número de juliol i agost de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat