Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Copa menstrual
Foto: Shuterstock

Copes menstruals gratis a totes les farmàcies de Catalunya

També es repartiran calces i compreses reutilitzables com a part del pla per combatre la pobresa menstrual

M. P. Muñoz
Enora Le Roux
Escrit per
M. P. Muñoz
Col·laborador
Enora Le Roux
Publicitat

Els productes higiènics femenins ha estat durant anys gravats amb el 10% d'impostos, la qual cosa ha augmentat la coneguda com a pobresa menstrual. A principis de 2023, el gravamen va baixar fins a situar-se en el 4%, un índex més lògic en tractar-se de productes de primera necessitat.

En aquesta mateixa línia, a finals de setembre de 2023, el Departament d'igualtat i feminismes va arribar a un acord amb els col·legis de farmacèutics per combatre encara més la pobresa menstrual. A partir d’avui, les farmàcies de Catalunya repartiran de forma gratuïta copes menstruals, calces i compreses reutilitzables, igualant-se a polítiques com les d'Escòcia. Gairebé 3.300 farmàcies catalanes serà el punt on acudir per rebre de franc aquests productes.

Per aconseguir-los, les dones només hauran d’ensenyar als establiments un codi QR, intransferible i personal, que ja es pot adquirir a l’aplicació i la web de La Meva Salut. Una vegada s’hagin rebut els productes, el codi quedarà inhabilitat. Això sí, se n’haurà de triar un entre les tres opcions. En el cas que el material triat no estigui disponible al moment, es lliurarà en les pròximes 48 hores.

Es preveu que es beneficien de la mesura 2,5 milions de dones, amb un cost per a les arques públiques de 8,5 milions d'euros. A més de facilitar l'accés als productes de primera necessitat, la mesura també aspira a reduir considerablement les 9.000 tones de residus menstruals no reutilitzables que es calcula que es generen cada any a Catalunya.

‘La meva regla, les meves regles’ comença de forma simultània a tot el territori català. La iniciativa suposa una gran evolució perquè les dones puguin “decidir de forma lliure i informada com volen gestionar” el seu cicle menstrual, segons ha dit la consellera d’Igualtat, Tània Verge, durant una visita al cenntre logístic Alliance Healtchare de Viladecans, un dels quatre magatzems dels productes que repartirà el govern.

I és que la pobresa menstrual és una realitat. Segons dades del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat (CEO) del 2023, el 44% de les dones no poden comprar els productes menstruals que voldrien i el 23% afirmen que han hagut de reutilitzar compreses d’un sol ús per motius econòmics.



NO T'HO PERDIS: Petites històries, grans dones

Llegeix el número de setembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat