[title]
L'exposició més gran mai feta sobre un dels pioners del disseny industrial a Catalunya i a Espanya s'exposa al Disseny Hub Barcelona (DHub) del 19 de juny al 28 de setembre. Miguel Milá. Dissenyador (pre)industrial presenta més de 150 peces (entre objectes originals, prototips i creacions recents) i s'acompanya de més de 270 documents: plànols, dibuixos, fotografies, revistes, maquetes i textos que permeten entendre el context i l'evolució de la seva obra. L’exposició inclou 18 peces de la Col·lecció de Disseny de Producte del DHub i 82 documents clau del Fons Miguel Milá, custodiat pel Museu. El recorregut es divideix en vuit sales que ressegueixen la seva vida personal, la seva influència professional i la seva aportació a l’espai domèstic i urbà.

Disseny (pre)industrial
Miguel Milá, nascut en una família burgesa barcelonina, va començar arquitectura, però va acabar treballant com a interiorista. A la dècada dels 50, davant la manca de productes funcionals, va començar a dissenyar objectes per necessitat. Així va néixer la seva trajectòria com a dissenyador industrial autodidacta, influenciat pel racionalisme funcionalista de Coderch. Va cofundar empreses com Tramo, Gres o Polinax, i també associacions clau com ADI-FAD.

La seva obra es caracteritza per una estètica atemporal, senzilla, eficient i elegant, amb un fort respecte pels materials i una preocupació per la sostenibilitat. El títol de l'exposició cataloga a Milá com a (pre)industrial perquè va ser un pont entre el món previ al disseny industrial i la seva consolidació, i l'artesania sempre va tenir un gran pes en les seves obres.

Milá ha estat reconegut amb premis com el Delta d’Or, el Premi Nacional de Disseny Industrial, la Creu de Sant Jordi o la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts, entre molts altres. Les seves creacions com les llums TMM, TMC, Cesta, o el banc NeoRomántico s’han convertit en icones del disseny i encara avui es produeixen.

Barcelona: museu a l’aire lliure
La ciutat de Barcelona ha estat escenari i aparador de l’obra de Milá. Molts dels seus dissenys urbans formen part del paisatge quotidià, com els bancs públics o els interiors del metro, mentre que altres peces viuen en llars privades des de fa dècades. Per això, l’exposició també funciona com un homenatge públic i institucional a la seva figura, després de la seva mort l’agost del 2024. En reconeixement, l’Ajuntament li va atorgar la Medalla d’Or de la Ciutat.
El Museu del Disseny, que des del 2014 custodia el seu llegat, és la primera vegada que presenta una mostra àmplia del Fons Miguel Milá, amb 5.000 documents de 817 projectes. La mostra combina objectes físics amb testimonis personals i visuals, oferint una mirada íntima i completa d’una figura clau del patrimoni creatiu barceloní. L'entrada general té un preu de 6 euros.