Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

El mapa interactiu que ens descobreix la Barcelona literària

Manuel Pérez
Escrit per
Manuel Pérez
Publicitat

“Aquí se imprimen libros”, aquest és el cartell que més impressiona al Quixot mentre passeja pels carrers de Barcelona. El 'Caballero de la Triste Figura' mai havia vist una impremta, origen de tota la seva boja lucidesa. És així com Cervantes identifica Barcelona, ja a principis del segle XVII, com la gran capital literària que és encara avui.

Per recopilar i difondre tot el patrimoni bibliòfil barceloní s'acaba d'editar el complet Mapa Literari de Barcelona, que té dues versions: una en paper –que es pot aconseguir a la Xarxa de biblioteques públiques de Barcelona– i una versió online, el Mapa Literari en digital –més accessible però menys vistosa–, que inclou informació addicional com ara tots els carrers amb nom d’escriptor/a, tots els centres educatius amb nom literari, totes les escultures que hi ha a la ciutat de temàtica literària, les plaques i un llarg etcètera.

L'edició paper té versions en tres idiomes (català, castellà i anglès) i un format desplegable característic dels mapes turístics. En consultar-lo, no trobarem les típiques atraccions per a visitants sinó les cares dels escriptors associades als racons que van habitar i van fer universals gràcies als seus llibres.

La iniciativa, presentada dimecres a la llibreria La Central, forma part del projecte Barcelona Ciutat de la Literatura, relacionat amb la declaració de Ciutat Creativa per part de la UNESCO.

Versió digital del Mapa Literari

Concepte ampli de la literatura

Mercè Rodoreda, Manuel Vázquez Montalbán, Monserrat Roig, Roberto Bolaño... Hi trobarem monuments, bars, restaurants i altres punts d’interès on van viure i treballar. Sobre la superfície del mapa també destaquen un seguit de llibres ubicats sobre els punts característics que retraten la seva acció, des del Xino de Jean Genet al Montjuïc de Francisco Casavella.

Espais literaris com l'Ateneu i l'antiga Editorial Bruguera completen un plànol fascinant en què no poden faltar tampoc biblioteques especialitzades, fundacions d'escriptors i els imprescindibles mercats de vell, per mantenir viva la flama dels llibres.

Els treballs de recopilació d'informació i conceptualització han durat any i mig. “Identificar escriptors, personatges i conceptes no ha estat una tasca fàcil” ens explica Joan Safont, autor del mapa junt amb Marina Espasa i Víctor Fernández. “Hem treballat, a més, un concepte molt ampli de la literatura, que inclou escenaris diversos com hotels, cocteleries i teatres”.

Dones lletraferides

“Hem incidit en la presència de dones escriptores”, matisa Safont, “i en una idea literària molt hereva dels segles XIX i XX” Amb tot, s'aconsegueix un públic molt ampli, tant els que s'interessen pels referents locals com pels internacionals (Orwell i García Márquez, per exemple, tenen el seu racó). Un pas per normalitzar la imatge literària d'una Barcelona on “encara queda molt per fer”, ens recorda Safont.

Hi ha moltes formes de recórrer Barcelona, però una de les més apassionants, sens dubte, és fer-ho a través del seu rastre literari. La cita de María Zambrano que encapçala el mapa ja ho deixa clar: “Una ciutat sense escriptors queda buidada de la seva essència de ciutat”.


NO T'HO PERDIS: llibreries de culte a Barcelona


Últimes notícies

    Publicitat