Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Corpus de la cuina catalana
Foto: Ara LlibresCorpus de la cuina catalana

El millor llibre de cuina mediterrània del món torna a les llibreries

'El Corpus de la cuina catala' reuneix 1200 receptes numerades i ordenades alfabèticament

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Cuinar d'una manera mitjanament decent no és difícil: només requereix un xic paciència i traça (molta més de la primera que de la segona). I la reedició del 'Corpus de la cuina catalana' (Ara Llibres), és sens dubte el receptari més complet dedicat a la gastronomia catalana, ho demostra fil per randa: només cal una mica de perseverança i una mínima tècnica per fer un bon fricandó o uns fideus a la cassola. 

A càrrec d'en Toni Riera i en Jesús Contreras, aquesta és la reedició d'un receptari que ja el 2011 va quedar instituït com a canònic: hi trobareu 1.200 receptes numerades i ordenades alfabèticament, que inclouen plats al moll de l'os de la identitat culinària catalana: escudelles, mar i muntanya, romescos, sofregits i picades o mandonguilles amb sípia i pèsols, entre moltes altres, però també receptes que són arqueologia pura, com la sang i perdiu de xai. 

Fricandó a l'estil Nandu Jubany
Foto: Ricard MartínFricandó al estilo de Nandu Jubany

El volum té un component identitari innegable, però per a qui escriu –i que porta fent servir el llibre d'ençà la seva primera edició– el component pràctic és allò que el fa imprescindible. El compendi de receptes és exhaustiu, van des d'allò més senzill al més barroc –dels musclos al vapor a la cuixa de xau farcida!– i a diferència del que sol passar amb els receptaris, és planer i d'allò més comprensible: deixa ben clares les quantitats i explica fil per randa cada passa, sense poesia supèrflua.

Més de 500 cuineres i restaurants han participat en aquest llibre 

En la seva compleció queda palès el caràcter d'obra col·lectiva: la recopilació és fruit de més de dues dècades d’investigació en la qual han participat cuiners i cuineres de més de 500 restaurants, associacions de mestresses de casa, particulars, professionals de prestigi internacional i persones estudioses de la cuina catalana i l'alimentació. 

Macarrons del Cardenal de Cuina Gaig
Foto: Cuina GaigMacarrons del Cardenal de Cuina Gaig

Què aporta la reedició d'un llibre que va guanyar el Premi Internacional Gourmand World Cookbook al millor llibre de cuina mediterrània del món? Una edició més manejable i pràctica i la valoració nutricional dels plats més característics de la nostra gastronomia, un afegitó que permet posar al dia la relació entre cuina catalana i salut. També conté un índex de productes de proximitat i de varietats autòctones d’hortalisses, fruites, arrossos, farines, peixos i crustacis amb les seves diferents denominacions territorials.

I per damunt de tot, la possibilitat que compris un clàssic que estava fora d'edició i que t'acompanyarà de per vida: el temps que li dediquis et tornarà a taula amb saborós escreix. 

NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de cuina catalana de Barcelona  

Llegeix el número de juliol i agost de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat