Els milllors restaurants per menjar escudella a Barcelona

On menjar els millors plats d'escudella i carn d'olla a Barcelona cada dia de la setmana

© Maria Dias Ca l'Estevet

No és que l'escudella i carn d'olla i el ramen o la sopa 'pho' de la cuina asiàtica estiguin enfrontatdes; en el fons, no són res més que dues versions diferents de la mateixa cosa: el brou primordial de l'hivern, un plat de sopa i sòlid que aglutina tot allò que necessita el cos humà. Ara bé, no cal que esmentem els motius pels quals ha guanyat la partida la sopa oriental (o també el ramen). Per això val la pena assenyalar on podeu trobar restaurants de cuina tradicional catalana on preparen una bona escudella cada dia de la setmana d'aquest hivern poc descontent per culpa del canvi climàtic. 

Escalfa't l'ànima i la panxa

Ca l'Estevet

Aquest restaurant centenari del carrer Valldonzella s'ha quedat quiet en una època del món. Això no és cap problema, ans al contrari, si segueixes fent les coses con cal. En Pepe, fill de Ca l'Estevet, explica que "a casa seva de petit sortia a repartir escudella i carn d'olla a domicili", i que en comptes de sang, per les venes li corre el brou, com qui diu. Ara ja no fan el repartiment a domicili, però la trobareu cada dimecres en el menú (Zuckerberg va flipar). Per 23,90 €, un àpat digne del Nadal dels vostres somnis, tot inclòs: brou on hi neda un au, gra, carn d'olla, vi i postres. És dins el menú, però cal reservar. 

Llegir-ne més
El Raval

Windsor

4 de 5 estrelles

"En el nostre país, el més gran bullit és la carn d’olla, el plat més tradicional, arcaic i habitual que pot presentar. En els presents moments, potser, l’afirmació no és ben bé exacta". Això ho deia Pla en 'El que hem menjat', i pel que sembla aquesta afirmció torna a estar vigent. L'escudella costa de trobar. Ara bé, al Windsor, temple de la burgesia catalana que vol menjar modern sense ximpleries, cada dimarts i dimecres d'hivern hi trobareu un menú d'escudella i carn d'olla espaterrant.

Comença amb un entreteniment de galet farcit de carn, un fil de brou i trufa, i segueix amb una sopa de galets, amb un caldo fet a foc lent durant 48 hores per aconseguir sabor i subtilitat. Prossegueix l'àpat amb un plat de pilota, cigrons, pastanaga, pilota de caldo, terrina d'escudella, botifarra blanca i negra i porc i vedella. Amb presentació refinada i greix controlat. I culmina amb la crema catalana de la casa. Tot plegat, per 55 € amb bodega inclosa.

Llegir-ne més
Eixample
Advertising

La Taverna dels 11

És molt millor fer poques coses bé que no pas cagar-ne moltes. I a fe que a la Taverna dels 11 s’aplica aquesta norma de sentit comú. És un bar sense misteris: una barra rectangular de fusta, mitja tauleta i poca cosa més. Però coi, quin bar. El Rubén és un cuiner jove, amb estudis, tècnica i talent, aplicats al bon producte i al menjar nostre de cada dia. I cada divendres d'hivern ofereix una escudella i carn d'olla impecable tot just a 16 euros. Crec recordar que fa un temps es va inventar un entrepà de mollete d'escudella i carn d'olla: pilota laminada amb verdures i gelatina de brou!

Llegir-ne més
Sarrià - Sant Gervasi

La Cuina del Guinardó

Recomanat

Si l’escudella i carn d’olla és el plat per excel·lència de l’hivern, la seva variant reduïda, l’escudella barrejada, pot ser una autèntica sorpresa. És una versió reduïda, a vegades més saborosa, o simplement que, com que té menys components, es valoren més dignament. El brou és el mateix, tot i que més concentrat. La que considerem millor és la que prepara en Santi Velasco a la Cuina del Guinardó. Un sopa gustosa, de brou espès, just el necessari, sense ossos ni destorbs, rica en col i cigrons i amb patates rigorosament seleccionades. I en aquest cas és excel·lent la botifarra negra i el porc.

Llegir-ne més
Horta - Guinardó
Advertising

Odkhuu's Kitchen

Oddkhuu Erdenebayar, un dels finalistes més entranyables de 'Master Chef', ha obert un restaurant propi. Deu ser un dels pocs cuiners mongols que exerceixen a Barcelona, i ha optat per la cullera: hi trobareu una carta amb cinc menes de potatges de les cuines espanyoles. Amb matisos: fa una base de caldo d'escudella, 'cocido madrilenyo', potatge gallec, per exemple, i hi podeu afegir fideus casolans i altres extres. Potser no serà la millor escudella que menjareu en la vostra vida, però és un restaurant on tota la teca es fa des de zero i no està gens malament. Altres plats són callos a la madrilenya o canelons vegetarians de carbassó.

Llegir-ne més
El Parc i la Llacuna del Poblenou

Comentaris

0 comments