La millor cuina catalana

Els restaurants que excel·leixen en els plats més tradicionals de la nostra gastronomia
brou escudella
© Cristina Reche Escudella
Advertising

Capipota, bunyols, escalivada, arròs a la cassola, peus de porc... Si llegir els noms d'aquests plats us fa venir aigua a la boca, entauleu-vos en aquests 20 restaurants que us portaran al cel de la cuina tradicional catalana.

Restaurants, Catalana

Cal Boter

icon-location-pin Gràcia

Restaurant de gran tradició gracienca, amb un tracte excel·lent i un bacallà a la llauna per llepar-se els dits. El menú de migdia és de molta qualitat. Reserveu els caps de setmana, que s'omple com un ou. No hi trobareu cap gran sorpresa, però sí una excel·lent cuina catalana, i varietat de palts de botifarra: esparracada en un trinxat, penjada per assecar o el més comú i gloriós destí: a la brasa.

Restaurants, Catalana

Casa Delfín

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Casa Delfín es va fer un bon lífting general fa poc temps, en canviar de propietaris. Però hi ha cirurgies que milloren les faccions i quasi no es noten. Ara és un local que, tot mantenint l’aspecte de casa de menjars, és més dinàmic, té una carta tradicional però més diversa i la seva terrassa és un bé de Déu de gent. I, com a tot bon bar-restaurant de barri, fa un horari continuat des de les 9 del matí fins a la mitjanit, ampliat, els divendres i dissabte, fins a la 1 de la matinada. Perfecte per dur-hi aquells amics de fora que s’entesten a tastar la paella a mig matí, en sortir de Santa Maria del Mar.

Advertising
Restaurants, Mediterrània

La Cuina del Guinardó

icon-location-pin Horta - Guinardó

Bona cuina tots els migdies en un saló casolà a la primera planta d’una xarcuteria d’exquisits productes. Plats de cullera, l’espatlla d’anyell, la tripa quan n’hi ha, la cua de bou i altres exquisideses es poden assaborir sota la bona recomanació de Santi Velasco, la seva 'alma mater'. Excel·lent carta de vins i caves. Ambient familiar i generós.

Restaurants, Catalana

Can Culleretes

icon-location-pin El Gòtic

El restaurant més veterà de Barcelona, i un dels més antics d'Espanya, encara es manté al peu del canó. La família Agut-Manubens ofereixen una carta de cuina catalana acurada i de preus ajustats, de la qual destaquem els canelons de brandada de bacallà, l'orada al forn i l'escudella. I us ho garantim, no us quedareu amb gana mai de la vida. Un lloc ideal per a fer-hi un àpat dominical, amb poca cerimònia i molta animació.

Time Out diu
Advertising
Restaurants

Ca l'Isidre

icon-location-pin El Raval

A vegades, un xic de luxe i plaer no està obligatòriament renyit amb la butxaca. Pensem massa en el preu de la nota i no tant en el plaer d’una bona vetllada amb bona cuina i millor atenció com a elements fonamentals. El luxe no és el que predomina a Ca l’Isidre, un restaurant únic: són més aviat els detalls, l’atenció, la bona cuina de sempre i una carta de vins que fa somiar el paladar només de llegir-la: unes 300 referències, d’allò més temptadores, tot i que alguna de preus reservats per a grans celebracions. Ara que el Raval està de moda, no està de més recordar que l’Isidre Gironés i la seva dona, la Montserrat, van tenir el coratge, el 1970, d’obrir un restaurant en un barri que no era el d’avui. (Llegir-ne més)

Time Out diu
Restaurants, Catalana

Bar Velódromo

icon-location-pin L'Antiga Esquerra de l'Eixample

Aquest clàssic ofereix teca de qualitat des de primera hora del dia fins a la matinada. Amb Jordi Vilà, un dels cuiners més en forma dels fogons barcelonins, com a xef executiu, de la seva cuina surten incansablement plats i tapes que ens fan reviure, mos a mos, l'herència gastronòmica catalana. Tant si hi aneu a primera hora del matí o a última de la nit, hi podeu tastar des d'un croissant, passant per una ració de pernil ibèric fins a un bon capipota.

Advertising
Terra d'Escudella
Ivan Giménez
Restaurants

Terra d'Escudella

icon-location-pin Sants - Montjuïc

Al costat de la Plaça d'Osca hi ha aquest bar restaurant de cuina tradicional catalana. Per fer honor al nom, el més recomanable és menjar una bona escudella de la casa, però si la cosa va de carn, l'estofat de botifarra i sípia (el clàssic mar i muntanya), les galtes de vedella amb salsa de poma i ratafia o els cargols guisats són una bona elecció. Els pòsters de les parets proclamen frases com "la lluita mai s'acaba" o "Barcelona decideix", referent a la consulta independentista del 10 d'abril. El Terra d'Escudella està compromès amb els moviments socials del barri. I com a beguda, un bon vi de la terra. –T.V

Taverna Can Roca
Scott Chasserot
Restaurants, Catalana

Taverna Can Roca

icon-location-pin Sant Andreu

El campió dels esmorzars de forquilla és bo per menjar-hi a qualsevol hora: trinxat, faves o fideuà són plats de la cuina tradicional catalana que comparteixen cartell amb innovacions tant delicioses com els peus de porc torrats amb salsa xatò. I els seus entrepans també són espectaculars.

Advertising
Restaurants, Catalana

Agut

icon-location-pin El Gòtic

Barcelona té la riquesa de disposar d’alguns llocs que el pas dels anys millora. Moltes vegades oblidats, alguns tenen, a més, el plus d’haver-se modernitzat sense excessos. Hi ha famílies hoteleres que posen el rigor per davant de l’interès comercial o mediàtic. El millor exemple és l'Agut, una fonda d'abans de la Guerra Civil. Hi trobareu clàssics quasi oblidats com uns cervellets de vedella a la romana i també unes anques de granota molt ben preparades i carxofes del Prat arrebossades. Però també són mestres des de fa mig segle d'aquells guisats que avui estan tant de moda, com la cua de bou. Al migdia, el menú és excel·lent, d'alta cuina, com qui diu, i si el mengeu a la barra us sortirà per quatre duros.

Time Out diu
Restaurants, Catalana

Chicoa

icon-location-pin Eixample

Dels establiments clàssics de la ciutat, el Chicoa continua sent una autèntica referència a Barcelona, la resta de Catalunya, les Balears i l’estranger en matèria de bacallà i altres grans plats de la cuina catalana. Entre els seus murs antics, arcs de pedra i llars de foc, es pot assaborir una cuina tradicional, però modernitzada en la mesura justa. Partint d’una enorme qualitat del producte, Joan Llobet li va donar fama. I ara que s’ha retirat, els seus successors podríem dir que fins i tot l’han millorat.

Time Out diu
Advertising
Restaurants, Catalana

La Parra

icon-location-pin Hostafrancs

Aquest restaurant d’Hostafrancs es dedica des dels seus inicis, ja fa més de 250 anys, a la cuina catalana i als productes de temporada. A la seva carta habitual hi trobem vedella de Girona, els pollastrons, les costelles de xai o l’escalivada, tot ben fet a la brasa. Les postres també són casolanes, com el flam de mató i púding de xocolata.

Restaurants, Catalana

Can Vilaró

icon-location-pin Sant Antoni

Menjars casolans. Ja són pocs els llocs que poden definir-se així, com Can Vilaró. Un històric, un clàssic, un autèntic. Ubicat davant del que és ara mateix l’esquelet del mercat de Sant Antoni (amb les retallades de la crisi, vés a saber quan es podrà disposar de l’elegant estructura), el Sisco i la Dolors reben diàriament com a casa tota una legió de clients fidels que ja saben què escollir. Pel calendari, es podria dir que és un autèntic lloc de cuina de mercat, però agrada més l’etiqueta, menys usada i més concreta, de menjars casolans. Els dilluns hi ha cua, sobretot a l’hivern, per assaborir la seva escudella i carn d’olla, abundant plat únic. (Llegir-ne més)

Time Out diu
Advertising
Restaurants, Catalana

Pa i Trago

icon-location-pin Eixample

El Pa i Trago ha passat de taverna típica, tal com diu el seu rètol, a taverna exòtica. Ara, en aquest món amanit de vinagre de Mòdena i entrants de mango, una ha de fer memòria per recordar què eren i quin gust tenien unes postres de músic acompanyades d'un gotet de moscatell o ratafia. La família que du aquest restaurant són en aquesta cantonada deParlament des de 1965. (Llegir-ne més)

Restaurants, Catalana

Gelida

icon-location-pin La Nova Esquerra de l'Eixample

Un bar i restaurant dels que no en queden, amb plats per a pressupostos ajustats i bons paladars. L'esmorzar de forquilla és per llepar-se els dits. I a l'hora de dinar, prepareu-vos per a un àpat comunitari i uns primers i uns segons deliciosos, amb quasi trenta referències de plat a la carta. El capipota, el braó i el bacallà són excel·lents. Regueu-ho tot amb un bon vi de Gelida.

Time Out diu
Advertising

Tatau l'Antiquari

icon-location-pin Sants

Al cor del Sants més àcrata i popular, Tatau l'Antiquari ofereix cuina de l'avia lleugerament actualitzada i mobiliari antic. Propostes com el lluç a l'all cremat, el xai arrebossat o un llobarro amb salsa de taronja. Pels primers, plats de preu baix i alt comfort, de producte del proper mercat d'Hostafrancs: tempura de moniato, crestes amb carabassa i nous o una crema de faves amb botifarra negra. A més, dijous, divendres i dissabtes dediquen plats als seus grups favorits –s'han tastat Joan Colomo, Rosa Luxemburg, The Mamzelles.

Time Out diu
Restaurants, Catalana

Can Lluís

icon-location-pin El Raval

“L’avi tenia per costum –i ho mantenim– tractar tots els clients de la mateixa manera”. Ho diu la Júlia Ferrer, la dona d’en Ferran Rodríguez, ànima de Can Lluís, un dels restaurants preferits de Manuel Vázquez Montalbán (MVM), que hi anava des de molt jove: va néixer al veí carrer d’en Botella, al cor del Raval. I aquest tracte i acollida avui segueix vigent en les noves generacions d’aquest lloc més que emblemàtic, representant de la bona qualitat de la cuina casolana, polida amb amor. És una cuina a mitges entre la catalana i l’alacantina, d’on provenen els seus fundadors, per tant el plaer està assegurat en guisats i arrossos. (llegir-ne més)

Time Out diu
Advertising
Restaurants, Catalana

Casa Agustí

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

La cuina tradicional de Casa Agustí, amb uns canelons excel·lents o una cua de bou superlativa, és un bàlsam de velles èpoques en ple marasme turístic.

L'Havana
© Ivan gimenez
Restaurants, Mediterrània

L'Havana

icon-location-pin El Raval

Queden pocs restaurants a Barcelona que hagin estat inaugurats el 1897. El 1945, una altra família es va fer càrrec d’un d’ells, L’Havana, mantenint el seu nom i el compromís amb la cuina casolana i catalana. Les carxofes i albergínies arrebossades són superbes, així com els calamars a la romana, difícils de trobar bons en la vasta oferta de la ciutat. Els callos, les mandonguilles amb sèpia i els calamars farcits són especialitats que atreuen una clientela local (ni un turista) i exigent. Cal tenir en compte els canelons, amb bona beixamel i excel·lent farciment.

Time Out diu
Advertising
Restaurants, Catalana

Senyor Parellada

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Les mandonguilles amb sípia són el gran exemple de pragmatisme i practicitat de la nostra cuina. Uneix el concepte de mar i muntanya amb ingredients econòmics i fàcils de manipular: sípia, carn picada, un sofregit de verdures i pèsols. Cap cuiner de la terra no ho és si no ha fet mai unes mandonguilles amb sípia. Tampoc no és tal un restaurant de cuina catalana que no les faci. Al Senyor Parellada passen la prova amb nota. I es permeten donar-li la volta al nom, donant rellevància al cefalòpode. Haureu de demanar sípia amb mandonguilles. Ara bé, entre setmana, hi tobareu com a plat del dia un bon arròs, a molt bon preu, i altres clàssics de la terra com el bacallà amb mongetes del ganxet.

Time Out diu
Restaurants, Catalana

Freixa Tradició

icon-location-pin Sarrià - Sant Gervasi

Els fogons de Josep Maria Freixa són el preàmbul d'un festival de bona cuina tradicional, enfocada des d'una òptica d'alta cuina i un toc de renovació, però sense passar-se: peus de porc ofegats amb prunes i pinyons, mandonguilles i llasgostins i potser els que són els millors macarrons de Barcelona. Aquest home és allò que en diuen un cuiner de cuiners.

Més restaurants i bars de cuina catalana
Advertising