Ca l'Estevet
Foto: Irene FernandezCa l'Estevet
Foto: Irene Fernandez

Els millors restaurants de Barcelona de cuina catalana

Restaurants i cases de menjars que cuinen com ningú els millors plats típics catalans: capipota, fricandó, escudella...

Ricard Martín
Publicitat

Capipota, bunyols, escalivada, arròs a la cassola, canelons, peus de porc... Deixem-nos ser una mica xovinistes i cantar les meravelles de la cuina de casa nostra! Tenim la sort que a Barcelona hi ha un bon grapat d'establiments  que preparen amb cura i bon producte els plats més típics de la nostra gastronomia, des de restaurants d'alta volada fins a cases de menjars populars on per un preu més que raonable es pot fer un menú de migdia o un sopar substanciós i reconfortant. I alerta a les noves generacions de cuiners que han portat el platillo català un pas més enllà. Els restaurants d'aquesta llista són ben diferents entre ells, però tots comparteixen respecte i bon gust pel receptari tradicional.

NO T'HO PERDIS: Els millors 50 restaurants de Barcelona segons Time Out Barcelona

Time Out Market Barcelona
  • Catalana
  • El Gòtic

Inaugurat l'any 1899, Casa Guinart es va reinventar fa uns anys i ara és un dels punts de referència de la cuina catalana a la ciutat. Ubicat entre la Rambla i el Mercat de la Boqueria, aquest establiment és molt popular entre els venedors del mercat, així com entre els locals i visitants. David Moya juntament amb el xef Òscar Manresa, gran coneixedor de la Boqueria, portarà al Market el seu millor producte i la seva visió particular de la cuina catalana. 

I en aquest cas, Manresa ha anat a buscar els èxits més populars de la nostra tradició, els més saborosos. Amb la base del monumental receptari 'Corpus Culinari de la Cuina Catalana', Manresa aplica el seu toc hedonista al producte selecte del mercat principal de Barcelona. "La Boqueria és el frigorífic més gran de Barcelona, i farem allò que vingui al mercat", explica.

  • 5 de 5 estrelles
  • Catalana
  • El Gòtic

L'abusat terme cuina de mercat guanya un significat nou a Casa Amàlia: en la seva carta podreu resseguir en quina parada s'ha comprat cada ingredient! Quelcom que no significaria res, si no fos perquè fan servir el millor producte aplicat a una cuina de temporada que desborda personalitat. La història de Casa Amàlia és la d'un restaurant de tota la vida, de cuina catalana, que en la seva segona vida ha guanyat una embranzida absoluta en termes d'innovació i qualitat, amb receptes que amb pocs anys de vida ja són emblemàtiques.

  • Gràcia
  • preu 2 de 4

Durant 30 anys, Quim Marquès va ser una referència a la Barceloneta amb el seu restaurant Suquet de l'Almirall, que va tancar el 2018. A la tardor del 2023, Marquès va tornar al seu barri de tota la vida, Gràcia, amb l'obertura del Santa Magdalena, un restaurant de cuina catalana i barcelonina. Amb preus raonables i l'estètica d'un bar de barri, Marquès ofereix una cuina casolana amb productes de temporada i de proximitat. El tiquet és d'uns 25 euros, amb productes escollits personalment per Marquès, incloent verdures directament del pagès.

El menú inclou plats com un fricandó clàssic amb moixernons i un toc d'anís, macarrons del cardenal, capipota amb samfaina i morro de bacallà amb tomàquet. També ofereixen opcions verdes gràcies a la seva filla Paula, nutricionista. El menú de migdia sempre inclou plats principals de la carta i quatre opcions d'amanides, destacant la d'enciam trocadero amb cirerols grocs i fonoll fresc. També es poden gaudir esmorzars de forquilla, entrepans molt treballats i una oferta de tapes i aperitius a l'alçada de l'experiència de Marquès a la Barceloneta.

  • Cuina creativa
  • Sant Antoni
  • preu 4 de 4

Alkostat és l'apartat de cuina catalana i tradicional de l'Alkimia. El preu és més assequible, les receptes més tradicionals i directes, però l'excel·lència i la mà del cuiner són les mateixes que les del germà gran i modern. La carta fa venir salivera, i el que et trobes a davant encara és millor: brandada de Bacallà amb mongeta verda i raifort, Steak tàrtar a l’all i pebre amb mantega fumada... Pollastre cubista en dos serveis! Cuixa crocant amb patates mal tallades, ben fregides i caneló fresc. En Jordi Vilà tracta la cuina catalana amb màxim respecte però sense cotilles. 

Publicitat
  • Catalana
  • preu 2 de 4

77 Kilos és un projecte modest però de gran qualitat i honestedat, amb un rerefons sostenible: el nom fa referència als 77 quilos de menjar que cada espanyol llença anualment. Els responsables són Gerard Cuartero a la cuina i Sara di Bari a la sala, que es van conèixer a la Panxa del Bisbe. El 2023, van obrir el seu primer negoci, un restaurant de cuina de fonda catalana amb tocs internacionals, situat en un típic bar-restaurant de l'Eixample.

L'aprofitament dels aliments es reflecteix en una carta curta i en constant renovació. Destaquen plats com les croquetes de carn d'olla amb cigró, un trinxat amb tres menes de cols i torrezno sorià, o un arròs amb carxofa i marisc servit en una paella individual. La carta varia segons la temporada, oferint plats com una amanida d'escarola amb romesco, bacallà i taronja a l'hivern. També preparen tot a casa, incloent el quètxup.

El menú de migdia és assequible i més que un simple menú, és un petit i abundant menú degustació. Intenten aprofitar cada part comestible dels aliments: amb els retalls de verdures fan vinagre i envinagrats, maximitzant la circularitat. Si sou amables, després de dinar us convidaran a un xarrup de ratafia o arancello casolans, deliciosos.

  • Catalana
  • Sant Andreu

Fa un any que els germans Alcoriza, en Juli a la cuina i la Susana a la sala, van obrir una casa de menjars on oferir el morro de bacallà amb tomàquet fregit, panses i pinyons de l’àvia Carmen i els callos de tripa morena de vedella de l’àvia Vicenta. L’Andreuenc va de dues coses; del barri i de la família. Esmorzars de forquilla, entrepans, tapes i menú de migdia de tres primers, tres segons, postre i cafè per 17 euros. En resum, receptari català clàssic amb viratges contemporanis sense ínfules, elaboracions llargues de xup-xup pacient. Una mostra; la trencadissa d’ous amb botifarró i xips i l’arròs amb gamba de Palamós, sípia i allioli de safrà. El pa és del Forn del Passeig i les postres, de caure de cul a terra.

Publicitat
  • Catalana
  • Sant Andreu

Obert l’any 1969, era un establiment de parroquians i partides de dominó del barri de Sant Andreu. Varen passar 50 anys i en Roger Sánchez i la seva valentia se’n van fer càrrec. Ara hi despatxa petits mossos per matar la gana (crestes farcides de conill), plats per compartir (porro confitat amb pera, cansalada i ametlles), entrepans sexis (bikini de fricandó, moixernons i formatge manxec), postres temptadores (lemon pie amb galeta bretona, sorbet de mandarina, confitura de pell de llimona i merengue dur d’ametlla). A la copa, 60 referències de vins nacionals i internacionals. Local reformat sense formalismes, servei proper. Objectiu aconseguit: cuina de xup-xup feta al barri i pel barri. Molt recomanable.

  • El Gòtic
  • preu 3 de 4
  • 5 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

Han hagut de passar cent anys, però la bodega La Palma té un nou restaurant: La Palma de Bellafila va néixer el juny del 2024 i és on hi hagué l'emblemàtic restaurant Pla. La Judit Giménez i l'Albert Rial són una parella de restauradors del Gòtic que han obert un restaurant al Gòtic i per als barcelonins. 

A La Palma de Bellafila les intencions són molt més ambicioses, de molt bon restaurant: la carta va a càrrec del xef Jordi Parramon, de figura eixuta i caràcter fresc, que fa anys va renunciar a la Michelin per la docència i que té la filosofia de fer gaudir el comensal i sense espatllar massa el cos. La carta està molt meditada: no hi ha res obvi, però tampoc res que traeixi l'esperit del plat. I això inclou les postres: demaneu l'evolució del pijama!  

Publicitat
  • Catalana
  • Vila de Gràcia
  • preu 2 de 4

Després de l'èxit sideral del 'reboot' de Mantequerías Pirenaicas com a taverna gastronòmica de 'l'upper', i convertida en punt de pelegrinatge mundial gràcies a les truites, en Miguel Puchol el juny del 2024 va reobrir un restaurant de cuina catalana secció neofonda (sense menú, tot a la carta). On hi hagué la Taverna la Llesca, clàssic de la carn a la brasa, la Fonda de Pirenaicas es constitueix com a punt de sucar pa de primera magnitud, amb una oferta molt similar a la de la casa mare però decantada més cap al platillo català i a la cuina popular. 

Aquí la cosa va de tapes molt curoses i platillo català fets amb una enorme solvència i tocs gurmets. Al capdavant de la cuina hi ha l'Alberto Soriano, que durant 9 anys fou el responsable de la de Mantequerías. Vegeu uns fideus a la cassola, equipats amb un guisat de llangardaix ibèric magnífic, o uns macarrons gratinats que també porten pecorino entre la pasta fina. I ens traiem el barret davant un arròs cremós amb parmesà i carabassa, que cruix amb el contrast del guanciale, careta de porc torradeta. Les racions són grans, ideals per compartir, la qualitat-preu òptima, i han tingut l'encert de mantenir els aires de fonda gracienca de tota la vida. 

  • El Gòtic
  • preu 3 de 4

Si sou fans del menjar tradicional de cuina catalana, i sou capaços de peregrinar allà on sigui per tal de tastar un bon cap i pota, uns peus de porc, uns bons canelons o, fins i tot, uns cargols a la brasa amb romesco per llepar-vos els dits, preneu nota i poseu rumb al Cafè de l’Acadèmia. Després de tres anys tancat, aquest magnífic local ubicat als baixos d’un edifici històric del segle XV -i amb terrassa a la plaça de Sant Just, una de les més antigues, menys coneguda i amb més història del Barri Gòtic- ha reobert de la mà del Grupo San Telmo.

Contingut patrocinat
Publicitat
  • Catalana
  • El Raval
  • preu 3 de 4

La Casa de Comidas Buenavista és als baixos d'un bufó hotel boutique annex. Les credencials barcelonines són impecables, i la cuina i el servei estan a l'altura del relat: sota unes precioses voltes, turistes i locals –hi trobareu a gent gran del barri gaudint i a turistes descobrint el capipota– s'ho menja una carta assessorada pel xef Marc Roca, de cuina catalana i producte excel·lent que juga la carta del sofregit i la cullera de veritat, sense postureig; res de cebiches ni picades d'ullet al Japó (només una!). Tot va de tapes, cullera i brasa, aquí s'hi menja una cuina reconfortant i ben feta, com una truita de bacallà al pil-pil tremenda, o un guisat de sèpia amb cigrons on notes la potència del fumet de peix i la melsa de la sèpia a cada cullerada. I els preus no es passen en absolut, si tenim en compte la cura de les coccions i la mida de les racions.  

  • Catalana
  • Sant Antoni
  • preu 1 de 4

En Bernat Dalisay, nascut a les Filipines, va arribar a Barcelona fa 25 anys, quasi els mateixos que hi ha estat treballant de cuiner. En va passar 11 treballant a una marisqueria, i els 11 següents cuinant al Gelida, un dels grans restaurants populars de Barcelona. Bo de Bernat, obert l'estiu del 2002, és el seu restaurant propi. Segueix el mateix esquema: casa de menjars familiar a preus populars, amb una llarguíssima carta de la millor cuina catalana i tot elaborat des de zero. I la va encertar: la gent omple el local amb tot el senderi del món. Perquè per 15-18 euros, només carta, això és una festa major del xup-xup, el guisat i el vi bo a doll. Al matí hi trobareu esmorzars de forquilla, esclar, i el vi a copes –negre Priorat, blanc, de Gandesa– és boníssim. 

Recomanat
    Més de Love Local
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat