Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Els millors restaurants de Barcelona de cuina catalana

Els millors restaurants de Barcelona de cuina catalana

Restaurants i cases de menjars que cuinen com ningú els millors plats típics catalans: capipota, fricandó, escudella...

brou escudella
© Cristina Reche Escudella
Advertising

Capipota, bunyols, escalivada, arròs a la cassola, canelons, peus de porc... Deixem-nos ser una mica xovinistes i cantar les meravelles de la cuina de casa nostra! Tenim la sort que a Barcelona hi ha un bon grapat d'establiments  que preparen amb cura i bon productes els plats més típics de la nostra gastronomia, des de restaurants d'alta volada fins a cases de menjars populars on per un preu més que raonable es pot fer un menú de migdia o un sopar amb regust de menjar de tota la vida. Els 19 restaurants d'aquesta llista són ben diferents entre ells, però tots comparteixen respecte i bon gust pel receptari tradicional.

No t'ho perdis: Els millors 50 restaurants de Barcelona

Restaurants, Catalana

Agut

icon-location-pin El Gòtic

Hi ha famílies hoteleres que posen el rigor per davant de l’interès comercial o mediàtic. El millor exemple és l'Agut, una fonda d'abans de la Guerra Civil. Hi trobareu clàssics quasi oblidats com uns cervellets de vedella a la romana i també unes anques de granota molt ben preparades i carxofes del Prat arrebossades. Però també són mestres des de fa mig segle d'aquells guisats que avui estan tant de moda, com la cua de bou. Al migdia, el menú és excel·lent, d'alta cuina, com qui diu, i si el mengeu a la barra us sortirà per quatre duros.

Time Out diu
Restaurants, Catalana

Casa Agustí

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

La cuina tradicional de Casa Agustí, amb uns canelons excel·lents i una cua de bou superlativa, és un bàlsam de velles èpoques al bell mig de la ciutat, al costat de plaça Catalunya.

Advertising
Restaurants, Catalana

Cal Boter

icon-location-pin Gràcia

Restaurant de gran tradició gracienca, amb un tracte excel·lent i un bacallà a la llauna per llepar-se els dits. El menú de migdia és de molta qualitat. Reserveu els caps de setmana, que s'omple com un ou. No hi trobareu cap gran sorpresa, però sí una excel·lent cuina catalana, i varietat de palts de botifarra: esparracada en un trinxat, penjada per assecar o el més comú i gloriós destí: a la brasa.

Restaurants, Catalana

Gelida

icon-location-pin La Nova Esquerra de l'Eixample

Un bar i restaurant dels que no en queden, amb plats per a pressupostos ajustats i bons paladars. L'esmorzar de forquilla és per llepar-se els dits. I a l'hora de dinar, prepareu-vos per a un àpat comunitari i uns primers i uns segons deliciosos, amb quasi trenta referències de plat a la carta. El capipota, el braó i el bacallà són excel·lents. Regueu-ho tot amb un bon vi de Gelida.

Advertising
Mà de Morter
Foto: Maria Dias
Restaurants

Mà de Morter

icon-location-pin Les Corts

No n’esteu farts, de sentir allò de la cuina de la mare? Doncs al Mà de Morter hi fan la cuina del fill. En Josep Bonavida (cuina) i la seva germana Mireia (sala) treballen amb l’ajuda de la seva mare Mireia. La qualitat-preu és brutal: un 'best' of de la cuina catalana amb coccions lentes, precises i producte fresc. Vegem-ne alguns itineraris: trinxat i conill confitat. Cigrons amb calamars i botifarra de perol amb samfaina. Amanida de poma caramel·litzada i orada a la brasa amb verdures.

Restaurants, Mediterrània

La Cuina del Guinardó

icon-location-pin Horta - Guinardó

Bona cuina tots els migdies en un saló casolà a la primera planta d’una xarcuteria d’exquisits productes. Plats de cullera, l’espatlla d’anyell, la tripa quan n’hi ha, la cua de bou i altres exquisideses es poden assaborir sota la bona recomanació de Santi Velasco, la seva 'alma mater'. Excel·lent carta de vins i caves. Ambient familiar i generós.

Advertising
Restaurants, Catalana

Casa Delfín

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

És un local que, tot mantenint l’aspecte de casa de menjars, és dinàmic, té una carta tradicional però diversa i la seva terrassa és un bé de Déu de gent. I, com a tot bon bar-restaurant de barri, fa un horari continuat des de les 9 del matí fins a la mitjanit, ampliat, els divendres i dissabte, fins a la 1 de la matinada. Perfecte per dur-hi aquells amics de fora que s’entesten a tastar la paella a mig matí, en sortir de Santa Maria del Mar.

Restaurants, Catalana

Can Culleretes

icon-location-pin El Gòtic

El restaurant més veterà de Barcelona, i un dels més antics d'Espanya, encara es manté al peu del canó. La família Agut-Manubens ofereixen una carta de cuina catalana acurada i de preus ajustats, de la qual destaquem els canelons de brandada de bacallà, l'orada al forn i l'escudella. I us ho garantim, no us quedareu amb gana mai de la vida. Un lloc ideal per a fer-hi un àpat dominical, amb poca cerimònia i molta animació.

Advertising
Restaurants

Ca l'Isidre

icon-location-pin El Raval

A vegades, un xic de luxe i plaer no està obligatòriament renyit amb la butxaca. Pensem massa en el preu de la nota i no tant en el plaer d’una bona vetllada amb bona cuina i millor atenció com a elements fonamentals. El luxe no és el que predomina a Ca l’Isidre, un restaurant únic: són més aviat els detalls, l’atenció, la bona cuina de sempre i una carta de vins que fa somiar el paladar només de llegir-la: unes 300 referències, d’allò més temptadores, tot i que alguna de preus reservats per a grans celebracions.

Restaurants, Catalana

Bar Velódromo

icon-location-pin L'Antiga Esquerra de l'Eixample

Aquest clàssic ofereix teca de qualitat des de primera hora del dia fins a la matinada. Amb Jordi Vilà, un dels cuiners més en forma dels fogons barcelonins, com a xef executiu, de la seva cuina surten incansablement plats i tapes que ens fan reviure, mos a mos, l'herència gastronòmica catalana. Tant si hi aneu a primera hora del matí o a última de la nit, hi podeu tastar des d'un croissant, passant per una ració de pernil ibèric fins a un bon capipota.

Advertising
Terra d'Escudella
Ivan Giménez
Restaurants

Terra d'Escudella

icon-location-pin Sants - Montjuïc

Al costat de la Plaça d'Osca hi ha aquest bar restaurant de cuina tradicional catalana. Per fer honor al nom, el més recomanable és menjar una bona escudella de la casa, però si la cosa va de carn, l'estofat de botifarra i sípia (el clàssic mar i muntanya), les galtes de vedella amb salsa de poma i ratafia o els cargols guisats són una bona elecció. El Terra d'Escudella està compromès amb els moviments socials del barri. I com a beguda, un bon vi de la terra.

Restaurants, Espanyola

7 Portes

icon-location-pin La Barceloneta

Els barcelonins potser no en fem gaire cas però el 7 Portes és un dels restaurants més antics de Barcelona i, encara ara, és un dels llocs de referència pel que fa a bona cuina tradicional de la nostra ciutat. A l’hora d’escollir quin plat és el més representatiu d’aquesta casa, afloren els dubtes: n’hi ha tant per triar! Els canelons trufats de festa major es barallen amb els arrossos de temporada i les paelles per veure quina és la recepta de més èxit d’aquest establiment. Però no cal arribar a aquest punt del receptari català per veure la bona cuina al 7 Portes: uns ‘senzills’ (no insubstancials) bunyols de bacallà es tornen un bé preuat a la taula del comensal.

Advertising
Restaurants, Catalana

La Parra

icon-location-pin Hostafrancs

Aquest restaurant d’Hostafrancs es dedica des dels seus inicis, ja fa més de 250 anys, a la cuina catalana i als productes de temporada. A la seva carta habitual hi trobem vedella de Girona, els pollastrons, les costelles de xai o l’escalivada, tot ben fet a la brasa. Les postres també són casolanes, com el flam de mató i púding de xocolata.

Restaurants, Catalana

Can Vilaró

icon-location-pin Sant Antoni

Menjars casolans. Ja són pocs els llocs que poden definir-se així, com Can Vilaró. Un històric, un clàssic, un autèntic. Ubicat davant del mercat de Sant Antoni, el Sisco i la Dolors reben diàriament com a casa tota una legió de clients fidels que ja saben què escollir. Pel calendari, es podria dir que és un autèntic lloc de cuina de mercat, però agrada més l’etiqueta, menys usada i més concreta, de menjars casolans. 

Advertising

Tatau l'Antiquari

icon-location-pin Sants

Al cor del Sants més àcrata i popular, Tatau l'Antiquari ofereix cuina de l'avia lleugerament actualitzada i mobiliari antic. Propostes com el lluç a l'all cremat, el xai arrebossat o un llobarro amb salsa de taronja. Pels primers, plats de preu baix i alt comfort, de producte del proper mercat d'Hostafrancs: tempura de moniato, crestes amb carabassa i nous o una crema de faves amb botifarra negra.

Time Out diu
Restaurants, Catalana

Can Lluís

icon-location-pin El Raval

“L’avi tenia per costum –i ho mantenim– tractar tots els clients de la mateixa manera”. Ho diu la Júlia Ferrer, la dona d’en Ferran Rodríguez, ànima de Can Lluís, un dels restaurants preferits de Manuel Vázquez Montalbán, que hi anava des de molt jove. I aquest tracte i acollida avui segueix vigent en les noves generacions d’aquest lloc més que emblemàtic, representant de la bona qualitat de la cuina casolana, polida amb amor. És una cuina a mitges entre la catalana i l’alacantina, d’on provenen els seus fundadors, per tant el plaer està assegurat en guisats i arrossos.

Advertising
L'Havana
© Ivan gimenez
Restaurants, Mediterrània

L'Havana

icon-location-pin El Raval

Queden pocs restaurants a Barcelona que hagin estat inaugurats el 1897. El 1945, una altra família es va fer càrrec d’un d’ells, L’Havana, mantenint el seu nom i el compromís amb la cuina casolana i catalana. Les carxofes i albergínies arrebossades són superbes, així com els calamars a la romana. Els 'callos', les mandonguilles amb sèpia i els calamars farcits són especialitats que atreuen una clientela local i exigent. Cal tenir en compte els canelons, amb bona beixamel i excel·lent farciment.

Time Out diu
Restaurants, Catalana

Senyor Parellada

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Les mandonguilles amb sípia són el gran exemple de pragmatisme i practicitat de la nostra cuina. Uneix el concepte de mar i muntanya amb ingredients econòmics i fàcils de manipular: sípia, carn picada, un sofregit de verdures i pèsols. Al Senyor Parellada passen la prova amb nota. I es permeten donar-li la volta al nom, donant rellevància al cefalòpode. Haureu de demanar sípia amb mandonguilles. Ara bé, entre setmana, hi tobareu com a plat del dia un bon arròs, a molt bon preu, i altres clàssics de la terra com el bacallà amb mongetes del ganxet.

Advertising
Bar Gol
Foto: Iván Moreno
Restaurants, Espanyola

Bar Gol

icon-location-pin El Poble-sec

Aquest reducte de taules de fòrmica ofereix cuina familiar extraordinària a Parlament des de fa 75 anys. El capità d’aquest "dream team" és en Pere Vives, cosí d’en Josep Maria Gol, qui en va ser el propietari des del 1966 i a qui encara veureu amb un somriure rere la barra. No fan menú, sinó plats que canvien segons el dia; no hi solen fallar les galtes, els caragols, el capipota, els ronyons, ni l’arròs del dijous, entre altres luxúries. Els comerços del barri i els veïns els coneixen molt bé, i en són clients habituals.

Advertising