[title]
Desenganyem-nos: un bon arròs a la platja de Barcelona –aquest destí de sorra de silici cobejat per turistes d’arreu del món– molt rarament us costarà menys de vint euros. La descompressió urbana i l’escapada gastronòmica tenen molts avantatges per al cos i per a la butxaca: aire fresc i menjar a un preu mitjà bastant més raonable que en primera línia del litoral urbà.
Jordi Vilà, amb el títol oficiós de millor xef de cuina catalana en actiu del país –una consideració que compartim la majoria de periodistes del gremi…– acaba d’obrir el restaurant Al Kostat del Mar a la platja de Sa Riera, a Begur (destí de postal del Baix Empordà que rivalitza en glamour amb Cadaqués). Al Kostat del Mar, versió marinera de l’Al Kostat de Barcelona –on Vilà exerceix la cuina catalana amb una mà més tradicional que al avantguardista Alkimia– forma part de l’oferta gastronòmica de l’hotel de luxe Finca Victoria, del grup By Salomón.

Segons declaracions de Vilà a La Vanguardia, aquest nou projecte s'inscriu en un “format poc pretensiós i cuina per al dia a dia, preparada amb carinyo i molta cura”. Com a bon restaurant de platja –és a segona línia de mar, amb la sorra visible des del mateix establiment– Vilà centra l’oferta en arrossos, producte mariner i brasa.
Coneixedor profund de la cuina catalana, Vilà ha posat sobre la taula tres arrossos idiosincràtics de la cuina empordanesa: l’arròs negre de l’Empordà, dit així perquè aconsegueix la seva foscor a partir de la interacció d’un sofregit fosc i concentrat amb sèpia, salsitxa i escamarlans (24 euros); un altre arròs mar i muntanya gironí amb pollastre, bolets i cargols (22 euros), i un arròs de pescadors a l’estil de la barca, amb cua de gamba, d’escamarlà i espardenya, aquest ja a 35 euros.

Vilà també ha disposat un apartat de mossegades i tapes marca de la casa –ensaladilla a la brasa, o el seu ngiri català de llom de tonyina– així com plats de tradició catalana amb el seu toc renovador, com flors de carbassó farcides de llagostins, menjar blanc i alfàbrega, o una petita referència a la pasta a la catalana: els seus ja cèlebres macarrons gratinats amb rostit de pollastre i uns fideus a la cassola mariners. I és clar, un apartat d’alguna cosa tan infal·lible com l’arròs, ben a prop de la platja: peix i carn a la brasa.
NO T’HO PERDIS: Els millors restaurants per menjar a tocar del mar