[title]
Barcelona té una excel·lent xarxa de transport que funciona les 24 hores del dia, però quan es fa fosc és cert que tornar a casa pot ser una mica més complicat, sobretot si viviu fora de la ciutat. Segons ha avançat l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), a partir del mes d’abril, el Nitbus ampliarà el servei de parades intermèdies a demanda a tot l’àmbit metropolità fora de les rondes. Amb l’ampliació, setze línies de bus metropolità nocturn arribaran fins a disset municipis diferents “per promoure una mobilitat més segura i equitativa”.
Malgrat que la iniciativa afavorirà tots els usuaris del servei, està pensada especialment per vetllar per la seguretat dels col·lectius més vulnerables, com les dones i els menors. Quan es posin en marxa els nous recorreguts, l’AMB assegura que tot el seu servei de bus nocturn que circula per fora de les rondes de Barcelona disposarà de parades intermèdies a demanda. Però, com funcionarà? Doncs el funcionament serà senzill. Els usuaris hauran d’avisar el conductor del lloc aproximat on es vulguin aturar fora d’una parada programada, tot i que haurà de ser dins la ruta oficial de la línia. Un cop es comuniqui, el conductor escollirà un lloc segur per aturar-se i els usuaris hauran de baixar per la porta davantera.

Així doncs, el servei arribarà a les línies N1, N2, N3, N6, N8, N9, N11, N12, N13, N14, N15, N16, N17, N18, N19 i N20 i als municipis de Badalona, Barcelona, Montgat, Montcada i Reixac, Tiana, Viladecans, Gavà, Castelldefels, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Sant Feliu de Llobregat, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat i Sant Boi de Llobregat. A més, l’AMB també ha avançat que, un cop comenci a funcionar, estudiarà estendre el servei a altres àmbits on encara no estigui present.
Una mesura amb un estudi previ
“Amb aquest nou pas generalitzem el servei i promovem una mobilitat i una xarxa de bus metropolità de qualitat, segura, equitativa i inclusiva”, ha explicat el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Carlos Cordón. Abans de proposar la iniciativa, però, l’AMB va fer una enquesta per conèixer quina era la percepció de seguretat dels usuaris del Nitbus. Els resultats van mostrar que el 13% de les persones enquestades sentien inseguretat dins el servei, una xifra que augmenta fins al 17% en el cas de les dones i fins al 24% en el cas dels menors de 21 anys. Ara, la nova iniciativa de les parades a demanda s’afegeix a les altres mesures preventives i de seguretat del Nitbus, com càmeres de videovigilància i noves marquesines amb il·luminació nocturna.