Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

El Teatre Arnau 'obrirà portes' al setembre

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Les obres de rehabilitació del Teatre Arnau no començaran fins al 2019, però la plataforma que ha fet possible que l'antic teatre de barraca del Paral·lel no caigui en l'oblit convertit en un munt de runa o en un hotel ha decidit obrir-lo ja amb una sèrie d'espectacles que es desenvoluparan pel Raval, Poble-sec i Sant Antoni fins que durin les obres. La primera es diu 'Carrer Hospital amb Sant Jordi', de Jordi Prat i Coll. A partir del 28 de setembre, la peça es representarà en 10 funcions durant tres caps de setmana a 7 espais diferents del barri del Raval: la Plaça Folch i Torres, l’espai La Mangrana i en un terrat del carrer de la Lleialtat, la porteria dels Jardins de Rubió i Lluch, un magatzem del carrer de Sant Rafael, el Picadero del carrer Carretes i el Cafè de les Delícies (Rambla del Raval).

La peça de Prat i Coll, dirigida per Laia Ricart i Roberto Romei, és una metàfora sobre les dinàmiques urbanístiques i els forats emocionals del veïnat d’un carrer, el Carrer Hospital amb Sant Jeroni, que va desaparèixer amb la construcció de la rambla del Raval. 

Curiosament, Prat i Coll, que té 40 anys i mai no ha vist l'Arnau en el seu apogeu, viu a menys de cent metres del teatre. "Quan hi passo per davant em recorda tot el teatre que hi havia al Paral·lel a principis del segle XX", diu. "Ara hi ha l'esperança que es recuperi com un teatre vinculat al barri o el que la societat necessiti", afegeix. De jovenet, a mitjans dels anys 90, hi va poder anar. Hi va veure 'Blues en la nit' i 'The Rocky Horror Show', amdbues dirigides per Ricard Reguant, "molt decadent, tot plegat, ja aleshores, ja que un grup de borratxos va començar a increpar els actors".

Més endavant es presentarà un nou espectacle i es donarà a conèixer un arxiu digital que recollirà la memòria de l'Arnau i del Paral·lel.

La recuperació del teatre ha estat possible gràcies a la mobilització dels veïns, aglutinats en la Plataforma Recuperem el Teatre Arnau, que van aconseguir que l'Ajuntament comprés l'edifici el 2011 per 2 milions d'euros a una església evangèlica xinesa. El nou Arnau serà un equipament municipal que fusionarà les arts escèniques, la recuperació de la memòria de l’edifici i el Paral·lel i el treball amb la comunitat dels barris contigus. La voluntat és que sigui un projecte cultural singular: de referència per a tota la ciutat, combinat amb una forta vinculació al territori i a la recuperació de les memòries d’aquest entorn. Un dels miralls del nou Arnau és el Teatro del Barrio de Madrid, que gestiona Alberto San Juan, amb una forta implicació del barri.

La proposta guanyadora del concurs de rehabilitació, d'H Arquitectes, mantindrà la façana, la boca de l’escenari, la forma de ferradura de la sala, la barana de l’amfiteatre i tota l’estructura de fusta (pilars, forjats, entramats de façana…). L’edifici mantindrà una disposició que inclou una planta subterrània, una altra de semisubterrània, una planta baixa i dues plantes pis.

Últimes notícies

    Publicitat