[title]
Mig segle després del concert dels Beatles a la plaça Monumental de Barcelona, per primer cop el podem tornar a veure en color. El professor de la Facultat de Geografia i Història i director del Centre d’Investigacions Film-Història de la Universitat de Barcelona, Magí Crusells, ha analitzat una filmació amateur en color que, fins ara, no s'havia emès públicament.
El 3 de juliol del 1965, un espectador anònim que va assistir al concert va enregistrar una pel·lícula de dos minuts i mig de durada, des de la zona de localitats més cara de l’espai. “El fet de tenir accés a una càmera que filmava en color i des de tan bona posició ens indica que el seu propietari formava part d’un estrat social molt benestant”, assenyala Crusells.
El document es podrà veure per primer cop publicat al Telenotícies vespre de 3Cat el dijous 3 de juliol. Durant els dos minuts i mig, l’espectador va mostrar l’ambient que hi havia a la plaça abans de l’actuació dels Beatles, així com el concert dels grups teloners: els Modern Jazz Dancers i l’Orquesta Florida.

En un moment de la filmació, també es veuen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr mentre surten a l’escenari al costat del presentador Torrebruno mentre afinen els instruments. Gràcies a l’anàlisi de Crusells, s’han pogut identificar cinc cançons interpretades durant el concert: Twist and Shout, She’s a Woman, Can’t Buy Me Love, Baby’s in Black i Long Tall Sally.
“Aquell concert va ser molt més que una actuació musical: va representar un esclat de llibertat per a tota una generació que vivia immersa en la grisor del franquisme. Els Beatles simbolitzaven espontaneïtat, modernitat i una nova manera d’entendre el món”, explica Crusells.
El document, però, pertany a una família anònima que ha volgut dipositar-lo a la Filmoteca de Catalunya per raons de conservació, així com per compartir-lo amb tothom a través de la cobertura informativa de 3Cat.
El 60è aniversari de l’actuació
L’emissió de la filmació coincideix amb el 60è aniversari de l’actuació, una celebració que la Universitat de Barcelona va commemorar amb una exposició d’Els Juliols dedicada a l’impacte dels Beatles en la societat espanyola. La UB, doncs, assegura que el descobriment d’aquest nou material audiovisual “aporta un testimoni valuosíssim que enriqueix aquella memòria i reafirma la dimensió històrica de l’únic concert del quartet de Liverpool a Barcelona”.