Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

'Els jocs florals de Canprosa' vs. 'La jaula de las locas'

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Potser penseu que no tenen res a veure, però aquests dos musicals, 'Els jocs florals de Canprosa' i 'La jaula de las locas' s'assemblen més del que us pugueu imaginar. Tots dos estan aixecant passions, entre públic i crítica, tot i que queda clar que la peça que dirigeix i protagonitza Àngel Llàcer està destinada a ser el 'hit' de la temporada a Barcelona (la setmana passada va recaptar més diners que 'I puritani', l'òpera del Liceu). Però anem a posar-los cara a cara.

Contra les aparences
'Els jocs florals de Canprosa': en els temps que corren, amb presos polítics i repressió a dojo, recuperar aquest text de Rusiñol en què se'n fot del catalanisme del quedar bé, és tot un desafiament que el director, Jordi Prat i Coll, supera amb nota. Ens diu que Catalunya és això, un fer veure que envia a l'anonimat qui no està d'acord amb el que diuen els que manen, tant si són a Madrid... o a Barcelona.
'La jaula de las locas: el que denuncia el musical, estrenat a Broadway el 1983, malauradament no ha passat de moda: com ens reprimim per fer veure el que no som, com la societat margina la diferència, el que no és com tothom. O em direu que els gais o els negres, per posar dos exemples, tenen les mateixes oportunitats que els homes blancs heterosexuals?

Sense complexos
'Els jocs florals de Canprosa': Prat i Coll prem l'accelerador a fons en molts moments del xou, amb un número final (atenció, spoiler!) de traca i mocador on sonen 'Els segadors' amb una melodia i una coreografia que mai no havíem imaginat que sentiríem així. Són coses que aquí no fem mai i que al West End i a Broadway no dubten ni un moment a l'hora de portar-ho a terme. Bravo!
'La jaula de las locas': Llàcer no es talla ni un pèl a l'hora de posar tota la ploma a la graella, tot el 'kitsch' del món. I què coi? Fa que ens ho passem pipa extremant situacions, apropant la peça al màxim als nostres dies... No sé, m'imagino ben bé qui podria ser monsieur Dindon, líder del Partit per la Tradició, la Família i la Moralitat. Vaja, que li poso cara i tot. Ja em direu quines són les vostres conclusions.

El moment polític
'Els jocs florals de Canprosa': Que aquesta obra es faci al Nacional és un bon senyal sobre la salut de les nostres institucions, una gran producció que ens permet reflexionar sobre tot el que ha passat en els últims anys a partir d'una peça que té més d'un segle. Sortirem del teatre amb un llarg somriure, però amb el cap ple d'idees.
'La jaula de las locas': el musical del Tivoli és, per contra, un divertimento, una fuga, que, tot i que amb intencions polítiques, ens serveix per evadir-nos de tot, deixar de banda les picabaralles i la trista realitat.


Valentia estètica

'Els jocs florals de Canprosa': El que ha fet Prat i Coll és un treball d'orfebreria, ja que ha guarnit l'obra de Rusiñol com si fos un Sam Mendes a punt de desmuntar els mites britànics al National Theatre londinenc. O millor: és un Marthaler enfotent-se del poder centreeuropeu. Tot és a lloc, fins i tot la quina que separa la primera de la segona part (regalen pernils de debò!), la barreja de clàssics casposos espanyols i el cançoner popular català i el dibuix dels personatges.
'La jaula de las locas': Llàcer ha estat molt més conservador (la producció privada no permet gaire risc), ja que ha optat pel traç net. Podria haver portat el musical cap a paratges més tronats: ha preferit 'Grease' a Calixto Bieito. Jo m'imagino La cage aux Folles com un indret molt més tronat.

Els joves
'Els jocs florals de Canprosa': un dels grans encerts del director ha estat fitxar les Sey Sisters, a banda d'encimbellar Anna Moliner com a gran diva. Elles són les protagonistes d'aquesta peça.
'La jaula de las locas': el gran descobriment del musical del Tivoli és Víctor Gómez, que fa el paper de Jean-Michel, el fill d'Albin. Ja l'havíem vist a 'Grease' i a altres llocs, però aquest noi de 28 anys demostra que té molt camí per córrer.

NO T'HO PERDIS: Tot el que voldries saber d''Àngels a Amèrica' i no t'has atrevit a preguntar

Últimes notícies

    Publicitat