Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Et descobrim l'ambiciosa reforma de la presó Model

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

Espai polivalent, institut, un gran aparcament o centenars d'habitatges públics? Què en serà de l'antiga presó Model de Barcelona? En procés de definició constant, sembla que cada cop hi ha més respostes sobre la taula i menys preguntes per resoldre. L'últim senyal que l'Ajuntament s'aproxima a una idea definitiva del projecte és la roda de premsa que s'ha convocat per presentar una proposta que serà decisiva de cara per la transformació definitiva.

De moment es tracta d'un esborrany obert a esmenes i modificacions però inclou les bases amb què es definirà el projecte definitiu. Amb aquesta presentació es fa un pas decisiu amb la voluntat d'iniciar les obres l'any 2020. En paraules de l'alcaldessa és "el resultat de consens i col·laboració entre veïns, entitats i administració per tal de conciliar expectatives i sol·licituds recollides en els processos participatius però sense excloure a ningú". Ada Colau feia referència a tots els tallers temàtics oberts al veïnat, accions informatives i reunions amb col·lectius específics fets fins el dia d'avui i que han permès marcar quatre pilars que han guiat l'elaboració de la proposta actual: memòria històrica de l'edifici, guanyar espai verd, sumar habitatge protegit a la ciutat i oferir equipaments de proximitat.

Perquè no et perdis entre tants usos i espais, t'expliquem en 6 punts les bases de la reforma (quasi) definitiva del que serà la Model del futur:

FOTOGALERIA: El tancament de la Model

1. Passatges i una gran plaça coberta

L'identificatiu panòptic central de l'antiga presó es conservarà i s'hi podrà accedir a través dels braços que ja existeixen però transformats en sis galeries o passatges amb els baixos oberts. L'estructura de passatge/galeria s'adaptarà en cada braç en funció de l'ús que se li vulgui donar, això vol dir que un podria ser totalment descobert deixant només les costelles de la nau i un altre dels braços només estar-ho a mitges. "Identificarem en tot moment l'antiga presó i es mantindrà la trama arquitectònica, però cada galeria s'adaptarà a les funcions que se li vulguin donar" puntualitzava Ada Colau.

Les diferents formes de conservar els braços
© Ajuntament de Barcelona

2. Conservació i simbolisme

Les úniques edificacions que es mantindran intactes pel seu valor simbòlic o per les seves possibilitats per integrar-hi els usos convenients és el panòptic i el quart braç, l'edifici d'Administració, l'edifici Tallers i també es preservaran traces o elements com alguna torre o murs. La quarta galeria i l'espai central estaran dedicats a la memòria històrica de l'antiga presó i serà un centre d'interpretació de la repressió i els moviments socials. Administració és on es planteja ubicar-hi la residència per la gent gran i a Tallers, els 150 habitatges públics (12.000 m2 de sostre). Tot plegat mantenint l'estructura actual i fent-hi una intervenció mínima perquè els edificis es puguin adaptar a les necessitats del pla.

3. Equipaments pel barri

Una de les sol·licituds que més consens despertava era aprofitar els quasi 20.000 m2 que ocupa tot el recinte per a equipaments pels veïns i entitats del districte. Tenint en compte el que es decideix en els processos participatius i el que ja incloïa el Pla Director del 2009, la proposta actual presenta fins a 7 equipaments de competència municipal i de la Generalitat. Un institut-escola, una escola bressol, una residència de la gent gran i centre de dia, Espai Memorial, Poliesportiu semi soterrat, espai per a joves, espai d'economia solidària i habitatge públic. La possibilitat d'impulsar-hi tots aquests usos, asseguren des del consistori, no va en detriment de conservar el conjunt patrimonial dels edificis, els quals estaran connectats entre ells.

7 equipaments públics
© Ajuntament de Barcelona

4. Dues illes de l'Eixample cobertes de verd

La Model ocupa dues illes senceres de l'Eixample i la proposta de transformació vol que es cobreixin de verd, guanyant un pulmó verd a la ciutat. Amb aquesta premissa s'espera que l'arbrat, les zones pacificades dels carrers de Rosselló i Nicaragua, el caràcter obert i entrellaçat de les galeries (2.400 m2), els patis oberts de les escoles i el panòptic central aconsegueixin aquesta sensació de gran espai obert i de passeig. El projecte estudia que s'omplin de vida a través d'horts urbans, mercat de pagès o zones esportives.

6. Què s'ha descartat?

La Model fa tants anys que es pensa i es repensa que ja disposava d'un primer Pla Director (2009). D'aquella proposta s'han conservat moltes idees però se n'han descartat d'altres com donar-li un ús hoteler i implantar-hi un aparcament rotatori. Segons la tinenta d'alcaldia, Janet Sanz, "calia posar al dia el Pla Directori i adaptar-lo a les necessitats presents i futurs com la construcció d'habitatge protegit".

5. Quant i com?

Ja se sap que programar projectes de tal envergadura no és fàcil però "el 2020, si tot va bé, estarem preparats per iniciar les obres", avançava Sanz. Amb una inversió prevista de 94.3 milions d'euros, provinents de recursos municipals i d'altres administracions i entitats consorciades, es volen llançar els concursos arquitectònics durant el primer trimestre del 2019 i acabar tota la transformació el 2022. La viabilitat econòmica del projecte també depèn de la Generalitat, més de 46 milions d'euros queden supeditats als pressupostos del govern (Residència de gent gran o l'Institut-escola).

La transformació que ha presentat l'Ajuntament suposa un pas molt important per la materialització de la Model del futur i que té el repte de "passar d'un espai fosc, gris i opac a un espai vital i obert a la ciutadania, sense oblidar l'essència i i la seva memòria" deia l'alcaldessa. Tot i la posada en escena de l'Ajuntament i el caràcter definitiu del projecte, aquesta presentació obra un nou procés participatiu que sotmetrà a debat el projecte a través de sessions temàtiques per acabar d'afinar el que és, sense cap mena de dubte, un dels projectes més ambiciosos de la ciutat.

NO T'HO PERDIS: Mentre esperem la reforma, gaudeix de les 50 coses que tot barceloní ha de fer a Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat