Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Galeries Olimpia
Foto: Time Out BarcelonaCristina Fuentes, Toni Manejas, Daniele Zonza, Lupen Crokan, Alex Heras

Galeries Olimpia: l'últim secret de Barcelona

Quatre botigues de discos i un bar s'amaguen en unes galeries comercials erigides sobre l'antic Teatre Circ Olympia

Borja Duñó
Escrit per
Borja Duñó
Publicitat

Ara que es porta el turisme de proximitat, res millor que redescobrir Barcelona, que encara amaga alguns secrets. És el cas de les Galeries Olimpia, a la confluència entre el carrer Aldana i la ronda de Sant Pau, que avui passen completament desapercebudes per a molts vianants. No és el cas dels fanàtics dels vinils; ells saben que, des de fa uns quants anys, s'hi han instal·lat quatre petites botigues de discos. Si hi sumem el bar, que manté elements de quan es van construir les galeries a finals dels anys 60, el centre s'ha convertit una mena de temple underground per a 'diggers', col·leccionistes i DJ de tot el món que venen expressament a visitar-les. L'únic que cal saber és que només obren a la tarda (les botigues a les 15 i el bar a les 17 h). 

Les galeries es van construir anys després de la demolició de l'antic Teatre Circ Olympia, un coliseu imponent que va funcionar de forma estable a Barcelona entre el 1924 i 1947. Amb una capacitat per a 6.000 espectadors, s'hi feia sarsuela, òpera, circ amb animals, boxa, lluita, maratons de ball i fins i tot espectacles aquàtics, quan el convertien en una piscina de 300.000 litres d'aigua. El 1926 va acollir la primera banda de jazz que va actuar a Barcelona i va tancar el 1947 amb una representació de 'La bohème' de Puccini. 

Els quatre fantàstics

Els vestigis de l'antic teatre són ara sota les galeries, que mai van acabar de funcionar. El Bar Olimpia va anar passant d'unes mans a unes altres fins que el 2017 el va agafar la Cristina Fuentes i el va convertir en un bar de nit; ara, amb la pandèmia, això ha canviat i obre a la tarda. Quan hi va arribar, ja s'hi havia instal·lat Tony Manejas, propietari de Rhythm Control, una botiga amb interessants novetats de techno, house, disco i electro, però també amb edicions originals (sense usar) d'altres estils.   

View this post on Instagram

A post shared by @djbruceleeone

Després, Alex Heras hi va establir Vinilarium, més orientat a la segona mà, i Lupen Crokan, que havia començat a ajudar Heras a la seva botiga, es va independitzar i va agafar el petit local que dona al carrer Aldana, Crokan's Mutant Store, que és el més eclèctic de tots (dels Beatles a Ezra Collective, passant per tot el que li cap al petit establiment). Com que és a l'entrada, s'encarrega de dir als passavolants que dins hi ha tres botigues de discos més, que passin i remenin.

L'últim en arribar ha estat el sard Daniele Soza, que ha instal·lat Globe Records Shop prop de l'entrada de la Ronda de Sant Pau. Té molt d'italo disco, singles i discos divertits i curiosos; com tots els altres és DJ i abans de la pandèmia organitzava les festes Glove. L'any pandèmic ha estat dur, expliquen, en primer lloc perquè no s'han pogut dedicar a punxar i s'han hagut de centrar en la venda de vinils. A més, "abans venien molts guiris", diuen gairebé a l'uníson. Ara esperen que es reactivi el turisme i tornin els visitants. 

"Fa 25 anys que punxo i ens coneix molta gent", assegura Lupen. També es mouen molt per Instagram i venen per Internet, però mantenen aquest espai físic gairebé compartit, on viuen "com una família". "Com a últim en arribar, he de dir que m'han ajudat molt", assegura Sonza. S'ho fan tot ells, reciclen materials i pinten les parets si cal, perquè la propietat no els ajuda. La seva idea és revitalitzar les galeries, tornar-hi a celebrar mercats, com es va fer abans de la pandèmia, i que el bar serveixi també de porta d'entrada a nous clients. 

View this post on Instagram

A post shared by Fari Urune (@vinilarium)

Ara hi ha un parell de segells discogràfics i estudis de gravació, una senyora que arregla peces de roba i una minúscula immobiliària. Si s'obrissin negocis als locals que hi ha buits, les galeries tindrien més vida i se n'aprofitaria el potencial; no és gens habitual trobar quatre botigues de discos tan especialitzades en un mateix centre comercial. A més, han contribuït a fer que l'espai deixés de ser un amagatall per fumar-hi porros i el punt de trobada dels pispes del Raval, que s'hi reunien després dels furts. Ara, només falta que el final de la pandèmia els doni l'empenta que necessiten per revitalitzar-se i qui sap si, fins i tot, posar-se de moda. 

De propina, si voleu saber-ne més de l'antic Teatre Circ Olympia i veure fotos dels espectacles que s'hi feien, mireu aquest vídeo a partir del minut 35:

  

NO T'HO PERDIS: Les millors botigues de discos de Barcelona

Llegeix el número de juny de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat