Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
'Cultura assetjada: Fahrenheit 451', Joan Fontcuberta
Foto: Joan Fontcuberta

Joan Fontcuberta crema llibres per a una mostra a la llibreria Ona

El fotògraf exhibirà 451 exemplars de 'Fahrenheit 451' salvats de les flames en una exposició emmarcada en l'Any Bradbury

Borja Duñó
Escrit per
Borja Duñó
Publicitat

Cremar centenars de llibres a la Barcelona del segle XXI? És el que ha fet Joan Fontcuberta amb 451 exemplars del clàssic de Ray Bradbury 'Fahrenheit 451', tots ells en diferents idiomes i edicions, però no per a destruir-los, sinó per alertar del fet que la societat actual comença a assemblar-se massa a la d'aquesta coneguda distopia.

Els volums, salvats del foc en l'últim moment, formaran part de la mostra 'Cultura assetjada: Fahrenheit 451' que es podrà veure a la Ona Llibres (Pau Claris, 94) de l'11 al 27 de novembre i que s'emmarca en la celebració de l'Any Bradbury, que commemora el centenari del naixement de l'autor.

'Cultura assetjada: Fahrenheit 451', Joan Fontcuberta
Foto: Joan Fontcuberta

"La novel·la 'Fahrenheit 451' és la que millor assenyala la dependència inversa entre la cultura dels llibres i el totalitarisme, un totalitarisme que ja no és un fantasma allunyat sinó una realitat palesada pel renaixement de l’extrema dreta a Europa i a l’Estat Espanyol. A 'Fahrenheit 451' les víctimes són els llibres, que són les vies d’accés a la intel·ligència cultivada, al coneixement i al pensament lliure", explica el fotògraf.

En el cas dels llibres cremats per a l'exposició, "la censura, en definitiva, no es consuma, però les cobertes cremades testimonien els danys de l’agressió", diu Fontcuberta. Així, els exemplars esdevenen un símbol de la supervivència.

'Cultura assetjada: Fahrenheit 451', Joan Fontcuberta
Foto: Joan Fontcuberta

Activitats paral·leles

La instal·lació es complementa amb una sèrie de tres conferències: sobre la literatura de Bradbury a càrrec de Màrius Serra (11 de novembre, 17 h); sobre Bradbury en el cinema i l'art per part d'Andrés Hispano (13 de novembre, 19 h); i, finalment, Vicenç Altaió, Ricard Ibernón, Martí Guinovart (de Tinta Invisible) i Joan Fontcuberta conversaran sobre el llibre com a objecte artístic (19 de novembre, 12 h).

Els tres actes estan oberts al públic, però amb reserva prèvia a reserves@onallibres.cat. 

'Cultura assetjada: Fahrenheit 451', Joan Fontcuberta
Foto: Joan Fontcuberta

NO T'HO PERDIS: Exposicions de fotografia a Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat