Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

La Llotja de Mar ofereix visites guiades per primera vegada en la seva història

Les visites, a càrrec de l'equip de Cases Singulars, ensenyen el patrimoni històric, artístic i cultural d'aquest edifici emblemàtic de Barcelona

Escrit per
Erica Aspas
Publicitat

Per primera vegada en els seus 700 anys d'història, l'emblemàtic edifici de la Llotja de Mar –seu i propietat de la Cambra de Comerç de Barcelona– s'obre al gran públic a través de visites guiades que aniran a càrrec de l'equip de Cases Singulars.

Són visites pensades perquè el gran públic conegui la història de l'edifici –la seva construcció, el seu paper fonamental en el desenvolupament de l'economia al llarg dels segles...–, el seu patrimoni artístic i un munt d'anècdotes interessants. La visita dura una hora i quart aproximadament i hi podreu visitar el Pati dels Tarongers (no confondre amb el del Palau de la Generalitat), on ara no hi ha arbres fruitals, però sí que ens observa Neptú, les Minerves i les escultures que representen els quatre continents –quan es va fer la reforma del pati Oceania encara no es considerava continent– i la imponent Sala de Contractacions, que és l’espai més antic de l’edifici, acabat de construir el 1397, i on es concentrava l'activitat comercial i econòmica de l'època. Una preciosa cambra de 33 metres de llarg per 21 d'amplada, amb l'imponent sostre medieval, el terra d'escacs amb marbre de Gènova i de Carrara –originàriament el marbre de Carrara omplia la Sala, igual que els tapissos– i on es va ubicar la Taula de Canvi de Barcelona, que va ser el primer banc públic de la història. D'aquí va sorgir el terme 'bancarrota', però millor que us ho expliquin durant la visita.

Pati dels Tarongers de la Llotja de Mar de Barcelona
Foto: Cambra de Comerç de Barcelona

Ambient majestuós

Pujant per l'escala d'honor, franquejada per dues escultures de Salvador Gurri que representen el comerç i la indústria, arribareu fins al Saló de Plens, on es conserva un gran arc de pedra que pertanyia a una de les capelles que es van construir en honor de Pere de Montcada, qui va cedir els seus terrenys al Consell de Cent que, alhora, els va donar per a la construcció de la Llotja de Mar. Com si fos un 'speack easy', el Saló amaga un tresor magnífic, la Sala del Tribunal del Consolat de Mar, d'un color vermell sang present a les cadires i a les parets avellutades. 

Sala del Tribunal del Consolat de Mar
Foto: Cambra de Comerç de Barcelona

Entrareu també al Saló Daurat, construït durant la reforma neoclàssica, al segle XVIII, per acollir esdeveniments socials i que conserva mobiliari de Domènech i Muntaner del 1911. Pel seu nom podeu imaginar que el daurat predomina a tota l'estança, on també ens trobem amb quatre escultures de Damià Campeny que són una al·legoria del matrimoni (Himeneu, La Fidelitat Conjugal, Paris i Diana Caçadora).

També és de Damià Campeny –que va ser alumne de l'escola d'art de la Llotja de Mar– la 'Lucrècia Moribunda' que descansa al mig de la planta noble. El seu lloc original era el Saló Lucrècia, que és on trobem els retrats de tots els presidents de la Cambra de Comerç, tots homes fins ara, ja que Mònica Roca és la primera presidenta dona de la seva història.

Escultura Lucrècia moribunda, de Damià Campeny
Foto: Cambra de Comerç de Barcelona

La visita finalitza al Saló de Cònsols que, juntament amb la Sala de Contractacions, és la part més antiga de l'edifici. És a dir, és la part gòtica de la Llotja i que es feia servir com arxiu del Consolat de Mar.

Tornareu a casa carregats de dades interessants sobre la ciutat i l'edifici que segurament no sabíeu, com que aquí es conserva el primer fanal de gas d'Espanya o que a la Llotja es va celebrar la primera òpera de l'Estat espanyol, el 1708.

Les visites tenen un aforament reduït, es fan els dimecres i dissabtes a les 10.30 en castellà i a les 12 hores en català, però per Setmana Santa amplien la disponibilitat. Aprofiteu ara per comprar les vostres entrades amb un preu especial de llançament

 

NO T'HO PERDIS: Els 50 llocs imprescindibles de Barcelona.

Últimes notícies

    Publicitat