Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right 50 llocs imprescindibles de Barcelona [FOTOS]

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Búnquers del Carmel

50 llocs imprescindibles de Barcelona [FOTOS]

Museus, places, jardins, edificis modernistes... Aquests són els monuments més destacats del patrimoni de la ciutat

Per Erica Aspas
Advertising

És difícil fer una llista amb tots els monuments (museus, parcs, jardins, places, restes arqueològiques, edificis reconeguts, mercats...) que té una ciutat. Però ens hem animat i hem seleccionat els nostres 50 llocs imprescindibles, aquells que, tan per als barcelonins com pels passavolants, s'han de veure. Alguns estan en aquesta llista pel seu encant, altres tenen un enorme valor històric i artístic, i altres no són gaire coneguts però mereixen una visita. Gaudiu-los tots!

NO T'HO PERDIS: 50 coses que has de fera Barcelona.

Sant Felip Neri
Carlos A. Oliveras

Plaça de Sant Felip Neri

Llocs d'interès

Per a molts barcelonins Sant Felip Neri és la plaça més bonica de la ciutat, potser per la seva senzillesa, per la  tranquil·litat, per la font i per la història. S'hi arriba  passejant per carrers estrets del barri Gòtic. Es troba sobre l'antic cementiri medieval de Montjuïc del Bisbe i en ella es troben l'església i l'escola del mateix nom, habitatges renaixentistes i les antigues cases dels gremis de calderers i sabaters, aquesta última seu del Museu del Calçat.

Si us fixeu en la façana de l'església de Sant Felip Neri veureu les restes de la metralla d'una bomba que va llançar el bàndol nacional durant la Guerra Civil i que va causar la mort de 42 persones, la majoria d'elles nens.

Anella Olímpica de Montjuïc

Llocs d'interès Sants - Montjuïc

El 1992 Barcelona va captivar el món i la ciutat va haver d'adaptar-se al que suposava organitzar uns Jocs Olímpics. Aprofitant l'espai que oferia la muntanya de Montjuïc, es va construir aquesta Anella Olímpica de més de 400 hectàrees que inclou la Torre Calatrava, l'Estadi Olímpic Lluís Companys (que acull el parc temàtic de l'esport Open Camp Europe), el Palau Sant Jordi, les piscines Picornell, la seu de l'INEFC (Institut Nacional d'Educació física de Catalunya) així com el Museu Olímpic i de l'Esport Joan Antoni Samaranch, inaugurat el 2007. A més d'acollir esdeveniments esportius, tant l'Estadi Olímpic com el Palau Sant Jordi s'han convertit també en escenari de grans concerts.

Advertising
El Born Centre Cultural
© Irene Fernández

El Born Centre Cultural

Llocs d'interès Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Després d'anys d'excavacions i rehabilitació i més d'una disputa veïnal, al setembre de 2013 es va inaugurar el Born Centre Cultural, un equipament ubicat a l'antic Mercat del Born. A l'interior de l'estructura de ferro i vidre construïda per Josep Fontserè el 1876 –va ser el primer mercat de la ciutat creat segons la moda de l'arquitectura de París– es conserven les restes arqueològiques del barri de Vilanova de Mar, del 1700, i contextualitza el setge que va patir la ciutat el 1714. Una gran passarel·la recorre el centre cultural, que també sales d'exposicions, una llibreria / botiga i un espai gastronòmic.
El petó de la mort, cementiri del Poblenou

Cementiris

Hi ha que diu que al cementiri només pensa entrar una vegada, i altres que saben separar la seva funció funerària per apreciar el valor artístic de les seves tombes i panteons. Als cementiris del Poblenou i Montjuïc, els més grans de Barcelona, trobem nombrosos exemples de diferents estils arquitectònics i peces de reconeguts artistes. Apropeu-vos sense por; també s'hi organitzen visites guiades.

Advertising
Avi de la Barceloneta
© Maria Dias

La Barceloneta

Què fer
Barcelona tenen més de 4,5 quilòmetres de platges, des de la de Sant Sebastià a la de Llevant. Bona part d'elles es troben a la Barceloneta, antic barri mariner i obrer instal·lat a l'illa de Maians a partir del segle XVII. Val la pena passejar pels seus carrers per descobrir algunes de les cases originals del barri, construccions de dues plantes poc ostentoses però plenes d'encant. Un altre dels atractius del barri és la seva variada i excel·lent oferta gastronòmica: des de tapes i vermuts, fins a paelles i marisc.
Búnquer del Carmel
© Iván Moreno

Búnquers del Carmel

No solen aparèixer en els recorreguts turístics de la ciutat i és una pena perquè si no els visiteu us perdreu unes de les millors vistes de Barcelona. Aquests canons antiaeris es van construir el 1937, en plena Guerra Civil, quan Barcelona rebia gairebé 200 bombardejos al dia. A partir dels anys 50 i amb el boom de la immigració, van ser habitats. Es van construir barraques i va ser la lluita veïnal la que va aconseguir millores (llum, aigua, contenidors) i més tard que els reallotjaran en pisos amb millors condicions.

Coincidint amb els Jocs Olímpics, l'Ajuntament va enderrocar les barraques i va deixar aquest espai abandonat, però van ser novament els veïns els que van lluitar perquè es reconegués el seu patrimoni històric.

Advertising

Torre Bellesguard

Llocs d'interès Llocs i edificis històrics Sant Gervasi - La Bonanova
Des de setembre de 2013, la Torre Bellesguard, una de les obres menys conegudes de Gaudí, obre les portes al públic. L'arquitecte la va construir per encàrrec de Jaume Figueras i està a mig camí entre el gòtic i el modernisme. Ja va estar habitada des de cinc segles abans per Martí l'Humà, que va fixar la seva residència als peus del Tibidabo a 1409.

Casa Planells

Llocs d'interès
En plena Diagonal trobem la Casa Planells, edifici de Josep Maria Jujol, un altre dels grans del modernisme català, però més discret que els seus coetanis. En un solar molt petit va aconseguir aixecar un edifici espectacular gràcies a línies arrodonides i sense gaires floritures a la façana. A dins, el que més crida l'atenció és l'escala i la barana de ferro forjat.
Advertising
CaixaForum
©Scott Chasserot

CaixaForum

Museus i institucions Art i disseny La Font de la Guatlla
CaixaForum és un altre exemple d'edifici recuperat. Puig i Cadafalch va construir aquesta antiga fàbrica tèxtil als peus de la muntanya de Montjuïc per encàrrec de l'empresari Casimir Casaramona. Després de molts anys abandonat, la Fundació LaCaixa va comprar aquest edifici, exemple del modernisme industrial, i li va donar una altra funció, la de centre cultural, social i educatiu. Es va inaugurar el 2002 i a les obres de rehabilitació van col·laborar Arata Isozaki, Francisco Javier Asarta, Roberto Luna i Robert Brufau.

A més de col·leccions permanents d'art contemporani, hi ha tres espais per a exposicions temporals i la seva programació inclou concerts, xerrades, projeccions, visites guiades i activitats infantils.
Jardi Botanic
© Greg Gladman / Time Out

Jardí Botànic

Llocs d'interès Sants - Montjuïc

Amb un clima com el que tenim, Barcelona pot presumir d'un Jardí Botànic de més de 14 hectàrees on es preserven col·leccions de plantes mediterrànies de tot el món. S'organitza en cinc àrees: Austràlia, Califòrnia, conca mediterrània, Sud-àfrica i Xile. Un cop a Montjuïc, dediqueu-li una visita perquè tindreu, a més, unes boniques vistes sobre el delta del Llobregat, l'Anella Olímpica i part de l'àrea metropolitana.

Advertising

Conjunt històric de la colònia Güell

Museus i institucions Art i disseny

Sortim de la ciutat de Barcelona per anar fins a Santa Coloma de Cervelló, al Baix Llobregat, per visitar el recinte industrial de la Colònia Güell. L'empresari tèxtil Eusebi Güell va traslladar totes les seves indústries del barri de Sants a aquest poblet, fugint de les revoltes socials. Gaudí i el seu equip d'ajudants es van encarregar del projecte, que incloïa hospital, fonda, escola, comerços, teatre, la cooperativa i la capella, a més de les fàbriques i els habitatges dels obrers. Gaudí només va poder construir la cripta de l'església, ja que la mort de Güell va canviar els plans i va deixar el projecte a mitges.

Els diumenges i festius, a les dotze del migdia, hi ha visites guiades per tot el conjunt històric, i els dissabtes al matí s'organitza al Mercat de Pagès amb productes locals.

Catedral de Barcelona

Llocs d'interès Ciutat Vella
És d'Interès Cultural i des del 1929 també Monument Històric Nacional. Està dedicada a la Santa Creu i a Santa Eulàlia, copatrona de Barcelona. Va ser una jove martiritzada pels romans i les restes del qual descansen a la cripta. A més de la riquesa artística i arquitectònica de l'interior, heu de visitar també el claustre, amb 13 oques blanques (una per cada any de la vida de Santa Eulàlia) i amb gravats mig esborrats del sòl que detallen què gremi va pagar cadascuna de les parts de la capella.
Advertising

Estació de França

Llocs d'interès

No té res a veure amb les estacions de tren clòniques, on mana el plàstic i les escales mecàniques. L'Estació de França també és filla de l'Exposició Universal del 29 i és la segona estació més gran de Barcelona, després de la de Sants. Hi ha qui la compara amb l'estació parisenca d'Orsay per la seva elegància i monumentalitat. Podreu admirar la marquesina metàl·lica, exemple de l'arquitectura de ferro, amb una nau doble plena de llum i espai. El vestíbul noucentista és igual de bonic, obra de Duran Reynals, que en els últims anys s'ha mostrat com un bon espai per acollir diferents activitats, com mercats de segona mà.

Basílica de la Sagrada Família

Llocs d'interès Llocs i edificis religiosos Sagrada Família

Gaudí va dedicar-li més de 40 anys (els últims 14 exclusivament) i està enterrat sota de la nau. Genera tot tipus d'opinions, però mai indiferència. N'hi ha puristes, que veneren la part feta per Gaudí, i altres que reconeixen la feina feta per Subirachs. En qualsevol cas, és una joia modernista que mereix una visita, per fora i per dins. Quan va ser l'última vegada que hi vau anar? Ara segur que trobeu coses que abans encara no s'havien construït.

Advertising
Font Magica de Montju
© Elan Fleisher / Time Out

Font Màgica de Montjuïc

Llocs d'interès Sants - Montjuïc

És obra de l'enginyer Carles Buigas que va idear un nou tipus de font brollador on l'element artístic són les formes canviants de l'aigua. La Font Màgica és una de les darreres obres que es van fer al recinte de l'Exposició Universal del 1929. Amb els 3.600 tubs i les 4.500 bombetes es fan veritables coreografies que es poden veure durant tot l’any en diferents horaris que podeu consultar a la web de l’Ajuntament.
Al costat veureu el pavelló Mies Van der Rohe, bé, la rèplica idèntica, ja que l'original que es va crear també per a l'Exposició Universal va ser enderrocat poc després.

Camp Nou / Museu del Barça

Esports Les Corts

El Camp Nou és l'estadi del FC Barcelona des del 24 de setembre de 1957, quan es va inaugurar la instal·lació. Si encara no l'heu visitat, feu-ho abans que es dugui a terme la remodelació milionària. Una de les opcions més completes és al Camp Nou Experience, que inclou una vista als espais més emblemàtics del Camp Nou, el Museu –per conèixer la història del club i veure tots els seus trofeos–, l'Espai Messi –amb les seves quatre pilotes de or i els seus tres botes d'or– i la zona multimèdia.

Advertising
Casa Batlló

Illa de la discòrdia

Amb aquest nom es coneix al tram de Passeig de Gràcia entre els carrers d'Aragó i Consell de Cent. Allà hi ha cinc edificis claus del modernisme català: la Casa Lleó Morera de Lluís Domènech i Montaner, la Casa Mulleras d'Enric Sagnier, la Casa Bonet de Marcel·lí Coquillat, la Casa Amatller de Josep Puig i Cadafalch i la Casa Batlló de Gaudí. Es va batejar com a mansana o illa de la discòrdia per la rivalitat que existia entre els arquitectes.

Museu Maritim de Barcelona Drassanes
Maria Dias

Museu Marítim de Barcelona

Museus i institucions Història El Raval

Després d'un gran treball de restauració, les drassanes de Barcelona, declarades Monument Històric-Artístic el 1976, llueixen millor que mai. Allà es troba el Museu Marítim, encarregat de conservar, estudiar i difondre una de les col·leccions de patrimoni marítim més important de la Mediterrània. A més de merèixer una visita per la seva arquitectura, el museu també acull exposicions de temàtiques variades i el jardí, amb cafeteria, és un racó molt agradable.

Advertising

Universitat de Barcelona

Llocs d'interès Eixample

L'edifici més important de la plaça Universitat és, lògicament, l'edifici històric de la Universitat de Barcelona. Va començar a funcionar com a centre docent el 1871 i durant tot el segle va acollir la majoria de facultats i centres de Barcelona, dividides al pati de les Lletres i de les Ciències. Ara acull les facultats de matemàtiques i filologia. Si us ve de gust visitar-lo, estigueu o no en edat estudiantil, s'organitzen visites guiades per a grups pels espais més especials de l'edifici: el vestíbul principal, l'escala d'honor, els claustres, el paranimf...

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
© Elan Fleisher / Time Out

Recinte modernista de Sant Pau

Llocs d'interès Eixample

A prop de la Sagrada Família es troba aquesta altra joia del Modernisme, un espectacular hospital obra de Domènech i Montaner. L'arquitecte es va inspirar en els hospitals més moderns d'Europa i en les idees higienistes, així que va dissenyar un centre amb pavellons aïllats (cadascun per a una especialitat), envoltats de jardins i connectats per passadissos subterranis. Domènech i Montaner creia que l'harmonia estètica i l'ambient agradable eren beneficiosos per a la salut.

Després de més de 80 anys al servei de la ciutat, l'activitat hospitalària es va traslladar a un altre edifici, molt més modern, i es van començar les obres de rehabilitació del recinte. Ara es pot visitar per lliure o amb visitar guiades.

Advertising

Parc del Laberint d'Horta

Llocs d'interès Horta - Guinardó
Pocs saben que és el parc més antic que es conserva a la ciutat i tenir un laberint al seu interior fa que jugui amb avantatge. Està al barri d'Horta, a tocar de Collserola i, a part del dèdal, té un jardí neoclàssic del segle XVIII i un jardí romàntic del segle XIX, així com el palauet de la família Desvalls –propietària del terreny–, fonts, una cascada i diverses escultures sobre la mitologia grega. Entreu i jugueu a ser Teseu i el Minotaure.
Teatre Lliure Montjuïc Plaça Margarida Xirgu

Mercat de les Flors / Teatre Lliure

Aquests dos equipaments culturals ocupen el que va quedar de l'antic Palau de l'Agricultura, que es va construir a la muntanya de Montjuïc per a l'Exposició Universal del 1929. La llavors regidora de cultura, Maria Aurèlia Capmany, i l'alcalde Pasqual Maragall van ser els responsables del naixement, el 1983, del Mercat de les Flors com a teatre municipal.

El Teatre Lliure de Gràcia creixia i va ser necessari buscar una ubicació per a la nova seu. Després de desestimar el projecte de remodelació de l'antiga plaça de toros de les Arenes, es va oferir al Palau de l'Agricultura, on es troba des del 2001.

Advertising

La Pedrera

Llocs d'interès Visites turístiques Dreta de l'Eixample
Declarada Patrimoni de la Humanitat, la Casa Milà, popularment coneguda com La Pedrera, és un dels edificis més estimats de la ciutat, ple de reminiscències marines i mitològiques. Els arquitectes l'adoren per la seva extraordinària estructura: no hi ha cap paret mestra i els amplis i asimètrics finestrals de la façana aconsegueixen molta llum natural. A més de ser una obra d'art en si mateixa, acull exposicions, concerts a la terrassa i un dels pisos conserva els mobles i decoració de principis de 1900.
Mercat de Sant Antoni
© Pere Virgili

Mercat de Sant Antoni

Llocs d'interès Eixample

Avis, pares i fills han passat més d'un i de dos diumenges en aquest mercat intercanviant cromos o buscant llibres de segona mà. És únic a la ciutat –s'instal·la als voltants del mercat de Sant Antoni–, un patrimoni, el paradís per als col·leccionistes, on cada diumenge es poden trobar les coses més diverses: llibres descatalogats, segells, còmics de tota mena i de qualsevol època... Encara que no tingueu intenció de comprar, passejar entre les parades i veure la gentada que s'hi congrega des de fa dècades us farà entendre l'encant d'aquest petit gran mercat.

Advertising

La Rambla

Llocs d'interès El Raval

En els últims anys els barcelonins l'hem abandonat. Ja no hi passegem en família, i en el nou imaginari barceloní s'ha convertit en el símbol dels excessos del turisme més despersonalitzat. Però per molt que hi reneguem, continua sent el nostre carrer més emblemàtic i, segurament, més estimat. Reconquerim-lo.

La Boqueria
© Elan Fleisher / Time Out

Mercat de la Boqueria

Botigues Mercats i fires El Raval

Els venedors han hagut d'aprendre idiomes i a exercir de relacions públiques, perquè a més de ser el mercat municipal amb més oferta alimentària, la Boqueria és ja una atracció turística. És el mercat més gran Catalunya, amb més de 300 parades i 2.583 metres quadrats de superfície. Poseu-los a prova, segur que trobareu el que esteu buscant, per molt estrany que sembli. I després de comprar, sempre podeu picar alguna cosa al Quim de la Boqueria.

Advertising

MNAC

Museus i institucions Art i disseny Sants - Montjuïc

El Palau Nacional, edifici emblemàtic de l'Exposició Internacional del 1929, és la seu del Museu Nacional d'Art de Catalunya. Conté una importantíssima col·lecció d'art romànic, peces dels artistes més representatius del Modernisme català com Gaudí i Ramon Casas, art gòtic, del Renaixement i el barroc i una àmplia col·lecció de fotografia.

Palau de la Música Catalana

Música Espais musicals Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Quan entreu al Palau de la Música, tingueu tots els sentits desperts al màxim, perquè a cada pas trobareu detalls, materials i històries que us parlaran sobre el Modernisme, la música universal i Catalunya. Va ser construït el 1908 per Lluís Domènech i Montaner i declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

La seva gran sala de concerts està vigilada per les muses, i en la seva façana trobareu els busts de Palestrina, Bach, Beethoven i Wagner. Que el seu aire monumental no us confongui, consulteu la programació del Palau perquè no només acull a primeres figures de la música clàssica sinó també a propostes contemporànies.

Advertising
Pícnic a Montjuïc
©Maria Dias

Montjuïc

Què fer Rutes i passejades
No se li podia treure més partit a aquesta muntanya. Si us ve de gust una jornada de passeig entre parcs i naturalesaMontjuïc és una opció esplèndida. Podeu visitar el Castell (va ser fortalesa i després de la Guerra Civil, museu militar), menjar a la Caseta del Migdia amb Barcelona als vostres peus i recórrer alguns dels jardins més bonics: els jardins de Laribal (el seu cascada enamora); Palauet Albéniz (que obre gratis els diumenges i durant les festes de la Mercè); els jardins de Mossèn Cinto Vedaguer (dedicats a les plantes bulboses, rizomatoses i aquàtiques) i els jardins de Joan Brossa (un exemple de recuperació paisatgística, ja que durant més de 30 anys va ser el parc d'atraccions de Montjuïc).

Parc de Cervantes

Què fer La Maternitat i Sant Ramon

Podeu recórrer l'ampli parc de Cervantes pujant des de la Diagonal, on hi ha l'entrada principal, o d'una manera més relaxada, baixant amb calma des de la Ronda de Dalt. És una gran zona verda amb camins amples i zones de sol i d'ombra. Però sobretot és conegut és pel roserar: des que comença la primavera fins a la tardor, més de 10.000 rosers omplen les quatre hectàrees d'un extrem del parc. A principis de maig acull el Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona.

Advertising

Parc d'Atraccions del Tibidabo

Llocs d'interès Parcs temàtics Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes

Tot i ser un dels parcs d'atraccions més antics del món  resisteix bé el pas del temps. Hi ha més de 25 atraccions per a totes les edats, des de les més noves fins a altres més 'clàssiques', que li donen certa màgia al parc. Algunes de les seves atraccions més emblemàtiques són el Miramiralls (un laberint de miralls còncaus i convexos que deformen la imatge), la Talaia (oberta el 1921, encara és una atracció única al món); l'avió (rèplica del primer avió que va fer el trajecte Barcelona-Madrid i que conserva en el seu interior elements originals)... i també la ciutat de Barcelona, ja que des de la muntanya gaudireu d'unes vistes impactants. Arribar fins al parc en el Tramvia Blau i en funicular forma part de la diversió.

Palau Guell
© Olivia Rutherford / Time Out

Palau Güell

Llocs d'interès El Raval

Tot i ser el primer encàrrec important de Gaudí, les seves altres obres han robat una mica de protagonisme al Palau Güell. L'edifici, situat al Raval, pertany a l'etapa orientalista de l'arquitecte i va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1984. Està estructurat en sis plantes, té una xemeneia cònica que enllaça i ventila els pisos superiors i un terrat espectacular amb 20 xemeneies i un bosc arc de Sant Martí. Va ser el preludi del que faria anys després a la Pedrera.

Advertising

Plaça dels Àngels / Macba

Museus i institucions Art i disseny El Raval

A poc a poc els 'skaters' li estan robant el nom a la plaça, però no li resten protagonisme al Macba, un impressionant edifici amb un gran finestral i que combina les línies rectes amb els cilindres, obra de l'arquitecte nord-americà Richard Meier. Des que s'inaugurés, el 1995, el Macba s'ha guanyat el primer lloc en la llista d'institucions que difonen l'art i les pràctiques culturals contemporànies.

Parc de la Ciutadella

Llocs d'interès Parcs i jardins Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

És el gran parc de la ciutat i el més utilitzat pels barcelonins, i és que els seus més de 17 hectàrees donen per a molt. Aquí hi ha el Zoo, els edificis del Parlament de Catalunya, un institut, una església, un llac i un quiosc on es programa música en directe. El nostre particular Retiro o, si ho preferiu, Central Park.

Advertising
Santa Maria del Mar
© Natalie Pecht / Time Out

Santa Maria del Mar

Llocs d'interès Llocs i edificis religiosos Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

És un dels exemples més emblemàtics i representatius de l'art gòtic català. Aquesta encantadora basílica destaca per les seves característiques línies horitzontals, superfícies planes, contraforts quadrats i torres octogonals planes. La gran unitat del seu estil és deguda a que va construir-se amb rapidesa, en només 55 anys, de 1329 a 1384. Rep el nom de Maria, patrona dels mariners, i va ser construïda allà on abans hi havia una petita església coneguda com Maria d'Arenys, per la seva proximitat al mar. Al seu ampli interior, amb només una nau, les columnes perfectament proporcionades s'eleven en voltes de ventall, creant sensació d'espai al voltant de l'altar. També hi ha uns vitralls meravellosos, especialment la rosassa del segle XV que es troba al damunt de la porta principal, encara que la finestra original va caure a causa d'un terratrèmol. L'actual va afegir-se l'any 1997, com una celebració tardana dels Jocs Olímpics.

El gat de Botero

El gat de Botero

És el gat més famós del Raval, què dic, de Barcelona sencera. Ara sembla que està a gust a la Rambla del Raval, rellueix, els veïns ho volen, està tranquil. Però des que l'Ajuntament es el comprés a l'artista colombià Fernando Botero, el 1987, el pobre gat ha canviat diverses vegades de casa. Primer va estar a la Ciutadella, a prop del Zoo; després i coincidint amb els Jocs Olímpics del 92, el van traslladar a l'Estadi Olímpic i uns anys més tard va tornar a canviar de casa, en una plaça darrere de les Drassanes.

Advertising
Park Guell
© Greg Gladman / Time Out

Park Güell

Llocs d'interès Llocs i edificis històrics El Coll

Ocupa dos vessants del turó de les Tres Creus i del Carmel i des del 1984 és Patrimoni de la Humanitat. Gaudí volia emular les ciutats jardí angleses i es va obsessionar en aconseguir una perfecta integració de les seves obres en la naturalesa. Un exemple d'això són les columnes fetes de pedra que suggereixen palmeres, estalactites i coves naturals. El punt central del parc és una immensa plaça envoltada per un banc en forma de serp recobert amb la tècnica del trencadís i parcialment sostinguda per la Sala de les Cent Columnes, encara que en té 86. La sargantana, a l'escala principal, és l'emblema del parc.

La zona monumental és de pagament des de finals del 2013, tot i que també hi ha opcions d'entrar gratis.

Plaça de la Virreina
Maria Dias

Plaça de la Virreina

Llocs d'interès Gràcia

El barri de Gràcia és ple de places boniques i plenes de bars; aquesta, però, és la que té més encant per a nosaltres. Pel seu bon ambient, cosmopolita i familiar; per l'església que la presideix, per ser punt de trobada per a gent del barri i de la resta de Barcelona i per la rivalitat sana que hi ha entre els seus tres bars principals. Podeu tastar-los tots i participar al debat. Si hi passeu un diumenge al matí és més que probable que us trobeu amb exhibicions de lindy-hop.

Advertising

Museu Picasso

Museus i institucions Ciutat Vella

Si la qualitat d'un museu es mesurés per la quantitat de gent que fa cua per entrar, el Picasso ocuparia un lloc al pòdium. Va ser creat pel desig de l'artista i del seu amic i secretari, Jaume Sabartés, que va cedir la seva col·lecció. Il·lustra els anys de formació de l'artista, amb un fons de més de 3.800 obres que componen la col·lecció permanent i ofereix una dilatada programació d'exposicions temporals.

Fundació Joan Miró
©Maria Dias

Fundació Joan Miró

Museus i institucions Art i disseny Sants - Montjuïc

Tot juga a favor de la Fundació Miró. Un: la col·lecció d'obres de l'artista, amb més de 104.000 peces, entre pintures, escultures i tapissos, així com gairebé tots els dibuixos de Miró. Dos: l'entorn, espectaculars jardins i vistes de Barcelona des de dalt de la muntanya de Montjuïc. Tres: l'edifici, obra de Josep Lluís Sert, arquitecte cofundador del GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània) i gran amic de Joan Miró. Quatre: les activitats que s'hi organitzen, moltes per a un públic familiar.

Advertising
Ajuntament de Barcelona

Plaça de Sant Jaume

Si busquem els seus orígens, porta el nom de l'església que ocupava aquest espai en l'època medieval, i allà es creuaven el Cardo i el Decumanus de la Barcino romana. Allà també va estar el fòrum i el temple d'August, del qual es conserven quatre columnes al carrer Paradís. Per allà passen moltes de les manifestacions que se succeeixen a la ciutat i, per Nadal, acull un pessebre que canvia cada any i que cada any no agrada ningú.

CCCB

Museus i institucions El Raval
Ocupa el que al seu dia va ser la Casa de la Caritat, que va funcionar com a tal fins al 1957, després, l'edifici va quedar abandonat. El 1989 la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament van aprovar la creació del Centre de Cultura Contemporània, dins el projecte de millora del Raval, i es va inaugurar el 1995. La major part de l'espai es dedica a acollir exposicions, però al CCCB es fa de tot: festivals de música, de cinema, xerrades, debats... Important, el primer diumenge de cada mes obre gratis seu mirador.
Advertising

Monestir de Sant Pere de les Puel·les

Llocs d'interès Llocs i edificis religiosos Ciutat Vella
Sant Pere dels Puel·les no és de les esglésies més conegudes de Barcelona, però és un dels llocs que sens dubte mereix una visita. Va ser un monestir benedictí, però l'edifici original només en resta l'església, que va ser reconstruïda després de l'incendi del 1909. Forma una parella immillorable amb la bonica plaça on està ubicada, amb diverses terrasses i restaurants.

Mercat de Santa Caterina

Llocs d'interès Ciutat Vella

Construït l'any 1846, el Mercat de Santa Caterina és el segon mercat més antic de la ciutat. El projecte de reforma va ser obra de l'equip d'arquitectes d'Enric Miralles i Benedetta Tagliabue, i el seu element més característic és una preciosa coberta de mosaic de ceràmica, de reminiscències gaudinianes, fet amb 325.000 peces que volen ser un homenatge a l'acoloriment de les parades de fruites i verdures. De l'antic edifici s'ha conservat la façana porticada original, reconstruïda l'any 1988, i les parets laterals.

Advertising
Temple Roma d'Augusti
© Olivia Rutherford / Time Out

Temple romà d'Augusta

És un altre exemple de la Barcelona romana. Va ser un temple de culte dedicat a August i ocupava la part central del Fòrum. El pas del temps ho va destruir, però a finals del segle XIX, durant les obres de construcció del Centre Excursionista de Catalunya, es van trobar tres columnes. Una carta columna, que va estar exposada a la plaça del Rei fins a finals dels anys 50, però ja acompanya les altres tres. La podeu veure al pati del darrere d'aquest centre, al carrer Paradís.

Sinagoga Shlomo ben Adret
© Jose Luis Filpo Cabana

El Call

El barri jueu de Barcelona ocupava part de l'actual barri Gòtic, entre els carrers del Call, la plaça de Sant Jaume, Banys Nous i Sant Sever. A més de passejar per aquests carrers, si voleu aprofundir més en la vida de la comunitat, al MUHBA El Call veureu alguns objectes com llums rituals i làpides funeràries, així com l'exposició 'Salomó ben Adret de Barcelona (1235-1310). El triomf d'una ortodòxia'. I per si això fos poc, podeu visitar la sinagoga.

Advertising

Plaça de Prim

Llocs d'interès

A la plaça més emblemàtica del barri del Poblenou es conserven les casetes blanques dels pescadors, quan era un barri mariner. És una plaça senzilla, amb tres grans bellaombres, una font, alguns bancs i un únic restaurant que té el privilegi d'ocupar la plaça com terrassa. Ja que sou aquí, seria un sacrilegi no provar la cuina marinera que preparen a Els Pescadors.

Santa Maria del Pi
© Elan Fleisher / Time Out

Església de Santa Maria del Pi

Música Espais musicals Ciutat Vella

Entre les places del Pi i de Sant Josep Oriol hi ha l'església de Santa Maria del Pi, d'estil gòtic català i declarat el 1931 Bé Cultural d'Interès Nacional. A més d'admirar els seus detalls arquitectònics, heu de saber que acull concerts de guitarra i els caps de setmana diversos artistes exposen i venen les seves pintures a la plaça.

Advertising

Plaça Reial

Llocs d'interès Barques i vaixells El Gòtic

És una de les poques places porticades de Barcelona. Al centre veureu la font de les Tres Gràcies, obra d'Antoni Rovira i Trias, i els fanals són de Gaudí. És una de les places amb més vida de la ciutat, sobretot a la nit, ja que hi ha un munt de restaurants, bars i locals nocturns. Això sí, haureu de vigilar la cartera quan hi passeu.

Torre Agbar
© Maria Dias

Plaça de les Glòries Catalanes

Què fer

Al voltant de la plaça de les Glòries s'han anat construint diversos fites arquitectòniques i culturals per Barcelona. D'una banda, la Torre Agbar de Jean Nouvel, que va canviar el 'skyline' de la ciutat, i per un altre el nou Mercat de Bellcaire, o Encants, amb una l'impressionant coberta ondulant de Fermín Vázquez que reflecteix el bullici del mercat. Però allà també hi ha el Disseny Hub Barcelona, el Teatre Nacional de Catalunya (obra de Ricardo Bofill) i L'Auditori (dissenyat per Rafael Moneo).

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising