Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
La Model
Foto: Josep Maria de Llobet / Ajuntament de Barcelona

La Model commemora el 50 aniversari de l'execució de Puig Antich amb col·loquis, teatre i música gratis

Més de 30 personalitats de la cultura, el dret i la societat civil participaran a 'El compromís vigent. 1974-2024' durant sis vespres

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Time Out Barcelona ACN
Publicitat

El pròxim dissabte 2 de març farà 50 anys de l'execució de Salvador Puig Antich en mans del règim franquista al centre penitenciari barceloní La Model. Per commemorar l'aniversari, la presó organitzarà un seguit d'actes durant sis dies, del 2 al 7 de març, on participaran diversos referents de la cultura, el dret i la societat civil. Sota el títol 'El compromís vigent. 1974-2024', una trentena de personalitats reflexionaran sobre diversos temes relacionats amb la lluita de Puig Antich i del seu llegat en l'actualitat. Tots els debats seran conduïts pel periodista, activista i expolític David Fernández i es duran a terme a la quarta galeria del centre, on podran assistir fins a 300 assistents cada dia de manera gratuïta.

Entre totes les figures del món del pensament, el dret, la literatura, el cinema, el teatre i la música que intervindran, destaquen nom com el d'Anna Sallés, Carles Vallejo, Lluís Llach, Francesc Esbribano, Jordi Panyella, Núria Cadenes, Ferran Rañé, Gloria Rognoni, Jordi Coca, Sergi Belbel, Fernando León de Aranona, Manuel Huerga, Xavier Arbós, Sònia Olivella, a més de les germanes Puig Antich. A més, la il·lustradora Maria Corte realitzarà un mural a l'exterior de la presó uns dies abans, el 28 de febrer, per inaugurar les jornades.

La Model
Foto: Laura Guerrero

Tot i que els debats es faran dins la quarta galeria del centre, que va ser la dels presos polítics anys enrere, també hi haurà diverses recreacions a espais emblemàtics de la presó, com el panòptic central, el locutori on Puig Antich va parlar amb les seves germanes l'última nit, la cel·la 443 on va estar pres, i la sala de paqueteria on es va instal·lar el garrot vil que el va matar. Els actes també aniran més enllà de La Model i arribaran a espais com la Filmoteca de Catalunya, les universitats UB, UPF i UAB i el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, a Vilafranca del Penedès, entre d'altres.

El programa d'activitats

El primer dia coincidirà amb el dia exacte de l'aniversari, que estrenarà la programació amb una conversa telemàtica sobre la pena de mort i el compromís polític entre David Fernández i l'expresident de l'Uruguai José Múgica, que també va ser pres polític. També intervindran altres figures com Anna Sallés i Carles Vallejo, que van ser presos durant el franquisme, i els actors Juan Diego Botto i Eduard Fernández.

El diumenge 3 de març serà el torn de la música amb les actuacions de Lluís Llach, Anita Tijoux i Borja Penalba. La literatura serà la protagonista del dilluns amb personalitats com els periodistes Francesc Escribano, Núria Cadenes i Jordi Panyella i l'activista i escriptora colombiana Laura Restrepo. El dimarts 5 de març se centrarà en el teatre de combat, rememorant que el mateix dia que Puig Antich també va ser executat a la presó de Tarragona Georg Michael Weizel, amb una obra on participaran l'actor Ferran Rañé i l'escriptor Jordi Coca, entre d'altres.

germanes Puig Antich
Foto: Pol Solà i Laura Fíguls / ACNLes quatre germanes de Puig Antich

El penúltim dia estarà dedicat a juristes com Francesc Caminal, Olga de la Cruz i Xavier Arbós, entre d'altres, i al pianista de jazz Albert Marquès, que tocarà diverses peces de 'Freedom First' en directe i connectat amb Keith Lamar, pres al corredor de la mort a Ohio, als Estats Units. El protagonista de l'últim dia, el 7 de març, serà el cinema compromès, amb personalitats com Manuel Huerga, Fernando León de Aranoa, Belén Funes i la directora palestina Najwa Najjar. Les quatre germanes Puig Antich, Imma, Montse, Carme i Merçona, posaran el punt final a les jornades amb una reflexió conjunta.

La Model durant el franquisme

La presó de La Model es va construir l'any 1904 amb un disseny arquitectònic innovador en forma de panòptic que ocupava dues illes de l'Eixample. Uns anys després de la seva inauguració i amb l'arribada del franquisme, el centre penitenciari va acollir milers de presos polítics, sobretot durant la dècada de 1940, quan hi havia una gran repressió després de la Guerra Civil Espanyola. Alguns presos van morir dins els murs de l'edifici, com va ser el cas de Puig Antich, i d'altres van ser alliberats, com Lluís Companys, Emili Granier i Joan lluhí, entre molts altres.

NO T'HO PERDIS: Les millors coses per fer gratis a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat