Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

La primera app per combatre la islamofòbia

Escrit per
Maria Junyent
Publicitat

La islamofòbia es manifesta de moltes maneres, més o menys subtils i arrelades. Quan es parla de l'islam i les persones musulmanes com una entitat monolítica i estàtica, quan es fan referències a l'islam com una amenaça, quan se l'identifica amb el terrorisme, quan es rebutja qualsevol crítica a Espanya o Europa que vingui de persones o entitats musulmanes o quan s'entén l'hostilitat contra les persones musulmanes com un fet 'natural' o de 'xoc cultural' inevitable. Aquest tipus de racisme pren moltes altres formes, per descomptat.


Segons la Plataforma Ciutadana contra la Islamofòbia –part de la campanya No Hate Speech Movement del Consell Europeu– l'any 2017 (últimes dades publicades) es van registrar a Espanya 546 incidents d'islamofòbia i Catalunya –la comunitat amb més població musulmana– és el lloc on en van constar més.


La Asociación Marroquí para la Integración de Inmigrantes, amb seu a Màlaga, ha llançat Islamofobia, la primera app que es fa al país per combatre els delictes d'odi contra les persones musulmanes. L'eina va dirigida tant a persones que han estat víctimes d'atacs islamòfobs, com a testimonis d'aquestes agressions. L'app és gratis i el seu funcionament és molt senzill: per denunciar qualsevol atac cal identificar-se (sempre amb garantia d'anonimat i seguretat) i omplir un formulari sobre el lloc on s'ha patit/presenciat l'atac (físic o a Internet, on es produeixen actualment gran part dels delictes d'odi), contra qui s'ha comès (persones o espais), sobre el tipus d'agressió i sobre qui l'ha comès.
 

App Islamofobia

L'objectiu és "que tots aquests atacs constin i que a través de l'aplicació, més persones s'animin a denunciar-los", diu Alba Otero-García, responsable de comunicació del projecte, que també explica que amb aquesta eina volen utilitzar la tecnologia com un espai de combat. Una vegada rebuts els casos, l'equip de la Asociación Marroquí para la Integración de Inmigrantes, on també hi ha advocats, els analitzen i es posen en contacte amb les víctimes i testimonis per assessorar-los.


La Asociación Marroquí para la Integración de Inmigrantes va néixer l'any 2003 quan un grup d'estudiants marroquins de Màlaga van tenir problemes per accedir a beques universitàries. Quan van resoldre la situació, van decidir conservar l'associació per implicar-se amb temes relacionats amb la immigració, sense que necessàriament els usuaris hagin de ser del Marroc, encara que en conservin el nom. L'associació –de naturalesa associativa i sense ànim de lucre– impulsora del projecte contra la Islamofòbia, ha ampliat la seva actuació l'any 2019 a Madrid i a la província de Barcelona, on s'han agermanat amb l'associació La llum del Nord, de Vilafranca del Penedès.

NO T'HO PERDIS: Els millors plans per fer a l'agost

Últimes notícies

    Publicitat