Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Laura Fortuny: "La Via Laietana no hauria d’existir"

Parlem amb la Laura Fortuny, arxivera de l'Arxiu Històric de Barcelona

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Publicitat

“Després de l'enderroc de les muralles, ja no m'interessa gaire res”. La descripció de Twitter de la Laura Fortuny és tota una declaració d’intencions. Aquesta arxivera ho peta a les xarxes transformant les troballes que fa a l’Arxiu Històric de Barcelona en fils de Twitter que acumulen milers de ‘likes’. 

Per què vas decidir de fer fils de Twitter sobre el que trobaves a l’arxiu? 

Amb la pandèmia, vaig començar a treballar des de casa. Si descobria algun document interessant, li ensenyava a la meva parella. Vaig pensar que estaria bé compartir-ho amb més persones. Com que la meva generació es comunica per Twitter, vaig començar per allà.

Quina és la troballa recent que més t’ha fascinat? 

Recentment he treballat amb la documentació d’un sorteig del segle XVIII. Sortejaven una dot, és a dir, els diners que les dones havien d’aportar per casar-se. He llegit més de 1.000 sol·licituds de barcelonines que enviaven cartes explicant la seva vida per poder-s’hi presentar! En un arxiu, costa trobar informació sobre dones... En veure-ho vaig pensar: aquesta documentació no té preu! I ho vaig compartir a Twitter

Hi ha un desconeixement general sobre què passa dins d’un arxiu?

A les administracions els costa arribar al públic jove, però tots els arxius treballen per ensenyar el que fan, amb els recursos que tenen! Sí que és veritat que ens hem d’apropar més a la ciutadania. Per això jo explico el que em sembla més interessant de la meva feina. 

Què desconeixem dels arxius que t’agradaria que la gent sabés?

Que els arxius són dels ciutadans! Per això m’encanta la meva feina, és un servei públic. La documentació amb què treballo, és de tothom. M’agradaria que ho tinguéssim més clar, perquè quan et sents una cosa com a teva, la comences a fer servir. 

Quin lloc de la Barcelona de les muralles t’agradaria que encara existís?

Sonaré molt ‘friki’. Tant de bo quedés un baluard de Barcelona en peu. No estic dient que es conservessin les muralles senceres, perquè seria difícil, però opino que la via Laietana no hauria d’existir, va ser un error! M’encantaria que encara existís el Portal Nou o el Portal de l’Àngel… això seria brutal.  

NO T'HO PERDIS: 25 joies arquitectòniques de Barcelona

Llegeix el número d'octubre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat