[title]
Un any més, ja tenim aquí l’edició del 2025 del prestigiós rànquing The World's 50 Best Restaurants, que selecciona els 50 millors restaurants del món. L’any passat, el premi es va quedar a Catalunya, concretament al restaurant Disfrutar, que malauradament enguany no ha entrat dins la llista.
Llavors, la cuina catalana no ha estat reconeguda? Bé, no tant com el 2024, però el rànquing sí que ha inclòs un restaurant català. En 34a posició hi ha l’únic del país que, per primer cop, ha entrat a l’edició d’enguany: l’Enigma.
Els experts asseguren que “l'Albert Adrià és moltes coses –irònic, espontani, humil–, però, sobretot, és un cuiner català d’un talent extraordinari”. La llista explica que Adrià “ha canalitzat tota la seva energia creativa en el que és, fins ara, el seu restaurant més personal”.
Un dels factors clau que han dut els experts a seleccionar el restaurant ha estat els productes de temporada i de primera qualitat que “es veuen impregnats del geni i el toc subtil del xef per donar lloc a plats delicats, bells i deliciosos”.

La cuina catalana al rànquing
"Volem agrair i felicitar els companys d'ofici que estan a la llista i que cadascú, amb el seu projecte, ha aportat el seu granet de sorra per construir la gran gastronomia", va assegurar Oriol Castro sobre l'escenari quan va rebre el premi al millor restaurant del món el 2024.
Enguany, però, les paraules d’agraïment dels tres xefs i el vídeo dels treballadors del restaurant celebrant la victòria que va emocionar tothom, no s’han tornat a repetir, però no perquè no s’ho mereixin, sinó perquè així són les regles.
Malgrat que fa uns anys sí que es podia guanyar la medalla d’or més d’un cop, com va ser el cas d’El Celler de Can Roca i El Bulli, la normativa es va canviar i ara, quan un establiment assoleix la primera posició, ja no la pot revalidar, sinó que passa a formar part de la categoria The Best of the Best (‘el millor dels millors’).
*Podeu consultar la llista completa aquí