[title]
Els habitants de Lisboa estan mobilitzant-se per canviar radicalment el panorama del turisme a la ciutat i la crisi de l’habitatge gràcies a la convocatòria d’un referèndum que consultarà als ciutadans si estan o no d’acord amb la cancel·lació de llicències de lloguer turístic i d’Airbnb a la ciutat. A través del Movimento Referendo pela Habitação, s’han recollit el nombre legal de signatures per sol·licitar l’organització de la votació, que aviat seran entregades oficialment a l’Assemblea Municipal. Si tot va com previst, en uns mesos els lisboetes podran participar en el referèndum, sent aquest el primer exercici de democràcia directa per iniciativa popular en la història de Portugal.
L'augment dels lloguers turístics a Lisboa ha contribuït a l'increment dels preus de l'habitatge i ha empès molts residents locals fora dels seus barris. De fet, és la capital europea amb més lloguers temporals per habitant; des del 2014 més de 20.000 pisos han obtingut llicència municipal d’explotació turística. En algunes zones de la ciutat, 70 de cada 100 habitatges tenen llicència d’Airbnb i més de 500 edificis sencers estan destinats a allotjar estrangers.
Si es guanya el referèndum, l’Ajuntament de Lisboa haurà de cancel·lar totes les llicències dels habitatges d’ús turístic i els immobles hauran de destinar-se a l’ús residencial. Així, es preveu alleugerar la crisi d’habitatge que pateixen els habitants de la ciutat gràcies a la reducció de la pressió en els preus i la desgentrificació d’alguns barris.
Barcelona diu adeu als pisos turístics
El problema d’habitatge, causat en major part per la turistificació, s’aplica en nombroses grans ciutats europees. Barcelona n'és un clar exemple: hi ha prop de 10.000 pisos turístics amb llicència i més de 15.000 pisos oferts a Airbnb. Mentrestant, els preus dels lloguers per a ús residencial no fan més que pujar i les ciutadanes i ciutadans es veuen forçats a marxar, en molts casos.
Fa menys d’un mes, però, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar un pla radical per fer front a la crisi: extingir les llicències de pisos turístics de cara al 2028. Per a dur a terme la iniciativa, el consistori no concedirà noves llicències i no renovarà les vigents, que tenen una durada de cinc anys.